Супрун розповіла, як розпізнати в аптеці підроблені ліки

liki-1
Фото: ілюстративне. Джерело: Прямий

В Україні, незважаючи на систему державного контролю, існує велика ймовірність купити фальсифіковані лікарські засоби.

Про це написала в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун у Facebook.

«Підробка ліків - глобальна проблема. Згідно з даними ВООЗ за 2017 рік майже кожен десятий продукт медичного призначення в країнах з низьким та середнім рівнем прибутку є некондиційним чи фальсифікованим. В Україні функціонує система, яка забезпечує здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що знаходяться в обігу. Проте все ще існує ймовірність натрапити на фальсифіковані ліки. Щоби бути захищеними від підробки, будьте пильними, коли купуєте ліки та якщо виникають і найменші сумніви - перевіряйте їх», - написала Супрун.

Вона оприлюднила інструкцію для того, щоб не купити фальсифіковані медикаменти.

По-перше, Супрун рекомендує купувати ліки в ліцензованих аптечних закладах. Водночас вона застерігає від придбання лікарських засобів в інтернеті (де не вказано контактну інформацію та адресу аптеки) чи у приватних осіб.

По-друге, в. о. міністра охорони здоров'я радить перевіряти цілісність упаковки. Вона не повинна бути пошкодженою, розірваною чи прим'ятою. Окрім того, кожен лікарський засіб здебільшого має дві упаковки - первинну (блістер з фольги, ампула, флакон та ін.) і вторинну (найчастіше картонна коробка).

Як зауважила Супрун, щоб не купити фальсифіковані ліки, потрібно звертати увагу на назву лікарського засобу, найменування та адресу виробника, лікарську форму, склад, реєстраційний номер та номер серії, термін придатності тощо.

За словами Супрун, часто на упаковках вказують додаткову інформацію, зокрема різні товарні, попереджувальні, екологічні та інші знаки, що рекомендовані міжнародними організаціями. Якщо помітні порушення маркування упаковок або зовнішнього вигляду препарату, то це може бути свідченням фальсифікації.

Окрім того, вона зазначила, що для врахування потреб людей з вадами зору на упаковці назва лікарського засобу пишеться також шрифтом Брайля, який можна відчути на дотик.

«Якщо після перевірки у вас залишились сумніви, ви також можете попросити провізора надати сертифікат якості препарату, переглянути ліцензію аптечного закладу та звернутись до територіального відділення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, інформація про яку має бути зазначена в куточку споживача», - додала в. о. міністра охорони здоров'я.

Також перевірити наявність державної реєстрації препарату можна у Державному реєстрі лікарських засобів України.

Офіційна інформація про виявлені фальсифіковані та неякісні лікарські засоби регулярно розміщуються на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Ще один ресурс, який допоможе перевіряти медикаменти - додаток «Ліки Контроль». Тут можна знайти інструкції для медичних препаратів, здійснити контроль підробок за певним алгоритмом та знайти зареєстровані аналоги ліків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: