Великі проблеми малої психіатрії: у Львові хочуть закрити психоневрологічний диспансер

IMG_9260
фото: ІА Дивись.info

На Львівщині назріває черговий кандал навколо майна Львівської облради.

Цього разу йдеться про Львівський обласний психоневрологічний диспансер, розташований мало не у центрі Львова, на вул. Коциловського, 30. Його хочуть реорганізувати шляхом приєднання до іншого комунального закладу ЛОР "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня".

Працівники, які виявили на сайті ЛОР проект відповідного рішення, збурені і в день сесії прийшли під стіни ради вимагати пояснень. Однак виглядає на те, що позиція влади залишиться незмінною.

фото: ІА Дивись.info

«Ми хочемо знати правду»

Працівники закладу кажуть, що найбільше обурені відсутністю інформації про те що з ними буде далі.

«Ми зібралися аби проконтролювати і зрозуміти ситуацію, що відбувається, почути інформацію, яку від нас приховують. Місяць тому на зборах нашого трудового колективу наше керівництво запевнило нас, а їх у свою чергу – департамент охорони здоров'я ЛОДA про те, що реорганізації, інших планів на наш диспансер нема. Через місяць ми випадково, без попередження виявили на офіційному сайті Львівської облради проект рішення №1065 Пpo peopганізацію комунального закладу Львівської обласної ради "Львівський обласний клінічний психоневрологічний диспансер" шляхом приєднання його до комунального закладу Львівської обласної ради "Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня». Tі пояснення, що надали нам неофіційно, жодного світла на таке рішення не проливають. У проекті рішення немає нічого про наші робочі місця, і нам кажуть, що робочі місця за нами будуть збережені. У документі йдеться лише про приміщення. А про наші робочі місця нам достеменно невідомо», - каже голова профспілкової організації Львівського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру Мирослава Луцишин.

За її словами реорганізацію у ЛОР пояснюють потребою в оптимізації ресурсів.

«Наш заклад має хороші показники роботи і ми працюємо добросовісно і жодних претензій до нас не було. Ми пробували вийти на контакт з департаментом, що подав такий варіант проекту рішення обласній раді. З нами не йдуть на контакт, нічого не пояснюють. Ми чули, у психіатричній лікарні вже розподіляють наші кабінети, хто де буде працювати. Ми хочемо знати правду», - каже Мирослава Луцишин.

Головному лікарю закладу Володимиру Яєчнику вдалося виступити перед депутатами ЛОР. Він припускає, що причина реорганізації – привабливе приміщення диспансеру.

«Ніхто з колективом не зустрічався, ніхто не пояснював, які механізми ліквідації і долучення до обласної психіатричної лікарні, що чекає персонал і пацієнтів. А їх є 14,5  тисяч, з них 5 тисяч інваліди 1 і 2 груп. На фоні того, що відбувається в Європі і світі – наближення психіатричної допомоги до населення, децентралізації, нам пропонують крок навпаки – централізацію. Я не знаю, як буде виконувати функцію диспансеризації наших пацієнтів психіатрична лікарня. Ця реформа не покращить надання допомоги пацієнтам. А оскільки дефіцит інформації завжди породжує домисли,  то в нас закрадається думка, що комусь вигідно переглянути існування диспансеру з тої причини, що наші будівлі є в центрі міста і на них хтось поклав око», - заявив депутатам ЛОР головний лікар.

«Правда в тому, що медицина – це не біржа праці»

Тим часом в ЛОДА і в самій облраді звинувачень працівників навіть не заперечують. Натомість переконані, що все роблять правильно.

«Ми рухаємось так, як йде вся Україна, відповідно до концепції реформування психіатричної допомоги, що затверджена Кабінетом міністрів. Наш варіант концепції співзвучний з цим варіантом. Ця концепція напрацьована групою провідних психіатрів на чолі з професором Фільцом ще кілька років тому. Відповідно до неї подано і оприлюднено на сайті облради проект рішення, яким передбачено громадське обговорення, що відбуватиметься цього місяця і наступних місяців, до включення у порядок денний сесії обласної ради. Для нас чітко зрозуміло з досвіду реформування психіатричної допомоги, що ці кроки, які ми робимо разом з депутатами, є правильними, вони дадуть можливість фінансовий ресурс вилучити від надмірного адміністративного апарату, від дублювання приміщень, функцій, і передати на розвиток психіатричної допомоги», – каже директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак.

Ще більш відверто висловився голова ЛОР Олександр Ганущин.

«Питання будь-якої реорганізації завжди є болючим, але правда в тому, що медицина - це не біржа праці. Це люди, які надають послуги. Це не приміщення, а ефективні фахівці, які працюють на ефективному обладнанні. Відтак, якщо у процесі реорганізації залишиться якийсь надлишок приміщень, то ми їх з аукціону продамо і залишимо гроші в тій самій медицині», - каже голова ЛОР.

Він додає, що свого часу диспансер фінансувався коштом міського бюджету Львова і надає послуги переважно львів’янам, вдоночас львівська мерія його не дофінансовує.

Враховуючи позицію влади сумніватися у тому, що реорганізація закладу відбудеться, не доводиться. Питання лише в тому, скільки працівників можуть залишитися без роботи, і чи обмежиться справа звільненнями лише серед адміністративного та господарського персоналу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: