Музеї оживають: відвідувачам дозволили доторкнутися до диких тварин (фото)

музей 8

Зоологічний музей Львівського національного університету імені Івана Франка проводить акцію «Музей на дотик», пише Дивись.info.

Зокрема, відвідувачам тут дозволено не лише фотографуватися з експонатами та дивитися на низ за склом, а й відчути власними руками, якою є шерсть того чи іншого звіра, порахувати скільки зубів в акули і спробувати на дотик пір’я відомих і екзотичних тварин.

«Акція є цікавою, бо завжди не можна нічого рухати руками і торкатися. А тут ми даємо можливість ближче, особливо дітям, торкнутися, потримати, сфотографуватися з об’єктами природи. Це вже тактильні відчуття, які викликають близькість до природи. Викликають зацікавленість тими об’єктами, до яких вони можуть доторкнутися. Тому діти, починаючи з малого, думають, наскільки цікаві ті тваринки», - розповідає завідувач музею Ігор Шидловський.

Таку акцію тут проводять вдруге. Приурочили її до святкування Міжнародного дня музеїв.

Серед представлених експонатів - і приклади найменші із ссавців – їжак європейський та тхір звичайний. Хоча тварини невеликого розміру, але цікаві тим, що мають різне за походженням хутро. Та чи не найчастіше погляд відвідувачів на собі зупиняє вовк.

«Для дотику ми дали, наприклад, опудало вовка. Яке можна погладити. Це вовк, який близько 10 років тому був застережний мисливцями під Лопатином у Львівській області. У різноманітних фільмах діти це бачать, але доторкнутися значно важче або неможливо. А тут можна погладити хижу жорстоку тварину. Вона чимось буде нагадувати за дотиком собаку домашню», - каже Ігор Шидловський.

Загалом в музеї зберігається понад 180 тисяч зоологічних предметів. Але з них на експозиції виставлено лише близько 10 тисяч.

Працівники закладу пояснюють: колекції музею мають виняткове значення для науки. Адже є важливими джерелами дослідження проблем змін навколишнього природного середовища, а також відновлення і збереження біорізноманіття, що є основою функціонування біосфери.

Акція «Музей на дотик» - одноденна. Минулоріч участь в ній взяли близько 250 відвідувачів.

Олег ГАЛІВ, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: