Економіст Роман Шеремета про бізнес, якість освіти і фактори, що впливають на багатство України

maxresdefault (1)

Український науковець і економіст Роман Шеремета переконаний, що в Україні побутують популістичні ідеї щодо розвитку бізнесу, які заважають йому йти вперед. Однією з таких ідей є підтримка вітчизняного виробника.

Романа Шеремета — економіст, якого у 2015 році Forbes назвав його одним з двох найкращих у країні. За рейтингом IDEAS він є також одним з найкращих молодих економістів світу. Сьогодні Роман Шеремета мешкає у США і працює доцентом Школи менеджменту Уезерхед при Університеті Кейс Вестерн Резерв. У Львові він провів публічну лекцію.

Чому країни стають успішними і багатими

Для того, щоби розуміти, як і чому деякі країни стають заможними, а деякі ні, потрібно розуміти фактори, які на це впливають. У різний час теоретики визначали різні причини збагачення країн. Наприклад, класики до основних відносили природні ресурси і міжнародну торгівлю. Якщо ці елементи присутні в економіці тої чи іншої країни, то, в принципі, вони мають розвиватися.

Далі почалися дослідження і вчені зрозуміли, що не всі країни, які мають ресурси, є успішними. Натомість, є країни без ресурсів, але вони стали дуже успішними і Японія тому яскравий приклад. Через це неокласики наголошували на технологічному процесі та на тому, що саме бізнес грає дуже важливу роль у розвитку економіки. Окреме значення вони відводили інноваціям.

Пізніше до цих факторів додали ще й інституційні: державне управління, політична і правова системи. В принципі, навіть наперед забігаючи, можна зрозуміти, де в Україні проблеми. Ми можемо бути ресурсно багатою країною, мати людський капітал, але якщо у нас будуть неправильні інституції, у нас будуть проблеми.

Також важлива соціальна складова — на успішний розвиток країн, їх економіку впливає культура, цінності тощо.

У 1517 році сталася протестантська реформація і це мало колосальний вплив. Навіть сьогодні країни, де є протестанти, у середньому мають на душу населення 13,5 тис доларів ВВП в рік. А католицькі — 3 тис доларів, тоді як мусульманські — мінус 7.

І коли ми подумаємо, чому Європа стала успішною, треба згадати всі ці фактори.

Що потрібно українській економіці, щоби стати успішною

Почнемо з класичних факторів. Потрібно повноцінно і правильно використовувати наявний ресурс, залучати іноземний та вітчизняний капітал і покращувати якість трудового капіталу. Трудовий капітал — це люди. Економічні дослідження показують, що якісна освіта (наголос саме на якісній) призводить до економічного зростання. Це науковий, статистичний, економічний факт.

Освіта робить людей більш терпеливими, цілеспрямованими. Звичайно, проблема України – це неякісна освіта. Тобто не кількість освіти, тому що у нас за останніми даними десь у два з половиною рази більше університетів на душу населення, ніж у Британії. Ми дуже освічені, значить маємо удвічі краще жити за британців. Але кількість ще не означає якість. Для України важливо змінювати систему освіти, яка побудована на централізованості, методичних шаблонах тощо.

[dyvys_blockqoute text="Зменшення державного регулювання, децентралізація, реформа освіти, медицини — це те, що потрібно робити. Це ті інституції, які нам потрібно міняти" author=""]

Для мене це був культурний шок, коли я прийшов на перший курс докторантури у США і мав робити все сам: обрати предмет, професорів. Там немає методички, шаблону тощо. А мої професори мають просто допомогти мені сформуватися індивідуумом. Я розумію, що у більшості вузів такої можливості немає. Але це потрібно робити для себе: самостійно вчитися, якщо вам не дають такої гнучкості, самим собі її створювати, брати онлайн-курс, читати тощо.

Часто, коли ми говоримо про неокласику, ми говоримо про стимулювання бізнесу, підприємництва, говоримо про створення необхідних умов для інновацій тощо. Як нам створити інноваційну економіку в Україні? Перш за все, треба почати з захисту права інтелектуальної власності. Тому що ми розуміємо, що інноваційні технології побудовані на IT, наприклад. Освіта повинна виховувати інноваторів і давати умови для них.

Зменшення державного регулювання, децентралізація, реформа освіти, медицини — це те, що потрібно робити. Це ті інституції, які нам потрібно міняти.

Країни, у яких політичні інституції є безбар’єрними для входу нових гравців, стали успішними. Якщо ми хочемо, щоби країна була успішна, нам потрібно це змінювати. Звісно, такі функції покладені на Верховну Раду, Кабмін, Президента, але і ми, як громадянське суспільство, маємо впливати на ці речі.

[dyvys_blockqoute text="Перш за все, треба почати з захисту права інтелектуальної власності" author=""]

Говорячи про соціальні фактори, потрібно говорити про трудову етику, про культуру заощаджень, яка, на жаль, у нас в Україні не так розвинута. Українці, це, певно, єдина нація, яка освічує дорогу до туалету на дворі останньою моделлю айфона. Ми заощадження витрачаємо на гаджети, які не можемо собі дозволити. Культурні і ціннісні речі міняють людей і безпосередньо впливають на економіку.

Фото: lp.edu.ua

І все це потрібно робити систематично, бо часто ми можемо бути зациклені на інституційних факторах або неокласичних чи класичних, але щоби зміни відбувалися так, як в Європі, до цього потрібно систематично підходити.

Як врятувати український бізнес

Є такі популістичні ідеї, які говорять, якщо ми це зробимо, наш бізнес почне розвиватися. Я звернувся до наукових досліджень і можу сказати, що це навряд чи так.

Перша ідея стосується залучення іноземних інвестицій. Кажуть, якщо ми їх залучимо, то все буде добре, бізнес піде догори — МВФ нас врятує. Інвестиції дійсно можуть прискорити розвиток промисловості, але вони не прийдуть, поки не буде захисту прав власності, припинення рейдів, допоки не відбудеться розмежування політики і бізнесу і так далі. Хоча сама думка звучить правильно і так має бути, на жаль, це не працюватиме, поки ми не створимо відповідних умов. Тому це частково популістична ідея, але і реалістична.

Друга — захист вітчизняного виробника. Я маю на увазі такі акції як «Купуй українське», відповідні зміни у законодавстві та інше. Сподівання, звичайно, правильні — це буде розвивати промисловість, створювати робочі місця, дасть стимул економіці. Але емпіричний досвід показує, що це веде до корупції. Я не знаю, чи це допоможе Україні, чи ні, але я знаю, що є такий економічний факт. Якщо у нашій країні немає проблем з корупцією, то ми зможемо це робити. Інакше — не знаю. Відповідно, я із застереженням ставлюся до такого законопроекту, ідеї. Хоча і не відкидаю повністю такі речі. Але економічна теорія говорить, що не потрібно захищати вітчизняного виробника від конкуренції.

Натомість є і реальні ідеї, втілення яких дійсно допоможе.

[dyvys_blockqoute text="Потрібно надати низьковідсоткові кредити для середнього бізнесу. Якщо ми зможемо зробити це, тоді у нас нормально працюватиме бізнес" author=""]

По-перше, нам потрібно створювати відповідну конкуренцію, тому що вона робить нас більш креативними та сильними, змушує компанії змінювати ціну. Не вірите в економічну теорію? Подивіться, де в Україні найефективніші і найконкурентніші сфери. Це, як правило, IT, де немає захисту національного виробника. Якщо ви в цій сфері, ви воюєте з усім світом і при тому українці мають тут досить передові позиції. Ринок будівництва сьогодні перенасичений. Будинки, які зводять зараз, набагато кращі за ті, які зводили під час Радянського союзу. Коли іноземці дивляться на наші будинки, кажуть «Вау». І, звичайно, ресторанний бізнес. Львів — це столиця кави. Сюди можна приїжджати і «Старбакс» десь сховається, тому що є конкуренція. І дуже важливо на всіх рівнях говорити про це.

Але при цьому потрібно створювати для всіх однакові умови. Інакше це заважатиме конкуренції. Тут треба говорити про реальне антимонопольне законодавство, тому що ці правила гри встановлює держава і повинні бути органи, які забезпечують рівність прав.

Наступне — доступні фінансові інструменти. Потрібно надати низьковідсоткові кредити для середнього бізнесу. Якщо ми зможемо зробити це, тоді у нас нормально працюватиме бізнес. Уявімо, що МВФ дає позику банкам України. Банки України зароблять +1% і під 5% річних дають цю позику українському бізнесу. Таким чином вони отримають вільні кошти. В Америці так і працює система. Федеральний банк дає позику іншим банкам. Банк отримує від федерального резерву кредити під 1%, вони додають ще один і заробляють, бо оперують мільярдами. Треба шукати інструменти, щоби ми могли створити кредити, які будуть надаватися бізнесу під 5-6%. Це можна робити через «Приватбанк» або через надійний приватний банк.

В Україні норма повернення інвестицій вища, ніж у США. Але це не означає, що вигідніше інвестувати в Україну, ніж у США. Наприклад, у США ви купуєте квартирний комплекс, вносите 500 тисяч доларів, а берете кредит на три мільйони під 3-4 %. А ці п’ятсот тисяч — такий собі буфер, щоб отримати цей кредит. І саме завдяки цьому кредиту у вас є нормальний прибуток. В Україні неможливо взяти такий кредит під нормальні відсотки.

[dyvys_blockqoute text="Який оптимальний податок на бізнес? Нуль. Бо бізнес — це суто проміжна ланка" author=""]

Який оптимальний податок на бізнес? Нуль. Бо бізнес — це суто проміжна ланка. Ти в нього вливаєш, він створюється, продається продукт, прибуток заробляється і вже той прибуток йде або менеджеру, або акціонерам. Тож коли ми виводимо прибуток, тоді і треба вводити податок. Або можна ще краще — зробити більший податок, коли ми купуємо-продаємо. Тоді бізнес вийде з тіні, бо немає, що ховати, а по-друге, ми будемо податок збирати там, де його набагато важче приховати. Це лише ідея, але ту систему оподаткування, яка зараз є, треба ламати.

Фото: pnu.edu.ua

Ну і звичайно, якщо ми би зменшили бюрократичне навантаження, ми би жили як ніколи. Потрібна відкритість і прозорість. В Америці я можу подивитися повністю, як мер розпоряджається бюджетом, яка зарплата ректора, професора та ін. Якщо ми можемо автоматизувати процеси, зменшимо рівень корупції. Комп’ютер не бере хабарі. Естонія передова у цьому плані. У них ці процеси автоматизовані до максимуму і важко знайти, де корупцію робити.

Куди ми рухаємося далі?

Китай та Індія будуть ставити потужнішими економіками, адже там найбільший приріст середнього класу. Китайська економіка має перевершити США за 10 років, а індійська десь за 30. Крім того, китайські університети покращують свою якість навчання і країна робить все, щоби студенти зі США верталися додому.

Інтернет-ринок продовжить розвиватися, тому це величезне поле для працівників IT. Зараз дуже актуально створювати віртуальні магазини, аби клієнт міг не тільки побачити, а й приміряти річ, яка йому сподобалася.

Роботи потроху продовжать замінювати людей на робочих місцях, оскільки це дешевше для компаній. Людський капітал дорогий, тому частина професій може просто зникнути.

Освіту все простіше здобувати онлайн, тому варто не впускати можливість слухати лекції провідних університетів для власного розвитку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: