На Івано-Франківщині відновили криївку УПА (відео)

138901

У відновленому активістами інтер'єрі муляжі зброї та артефакти з приватних колекцій. 

На Прикарпатті ентузіасти відновили криївку Української Повстанської Армії. Сховок українських підпільників розташований на узліссі за два кілометри від села Гриньків, що на Івано-Франківщині, передає 5.ua.

Бункер розрахований на чотирьох осіб, проте вміщував удвічі більше людей. Втім, перезимувати в ньому повстанці так і не встигли, бо загинули у нерівному бою з НКВС-никами у 1947 році.

Для ночівлі в криївці розміщені нари. Зараз вони тільки двоярусні, тоді були триярусними. Всього для людини відводився невеликий простір.

Криївку віднайшли торік активісти. Інформацію про сховок виявили в архівах, та й місцеві мешканці знали про нього.

Лісничий Роман Макар розповів, що саме тут восени під час облави "енкавеесників" 1947-го року загинули його родичі – Василь Юрів разом із сестрою Параскою.

«У підпіллі саме він був, а сестра приносила їсти. І так сталося, що саме в той момент, у той день, вона вже не повернулася додому. Одразу я не знав про це місце. В процесі, тут йшла якась вирубка, натрапили на це місце випадково», – розповів лісничий.

Тоді під час нападу в криївці перебували десятеро підпільників. Історики розповідають: сховок із воїнами УПА виказав зрадник зі своїх, який співпрацював з органами радянської влади.

«Їх оточили з кожного боку, що вони не мали куди втікати. Тут загинули три чи чотири (людини – ред). І по дорозі, вони розбігалися в різні сторони, і так їх вже там вбивали. Точно знають місцеві жителі, що то ту криївку спеціально здали, її не шукали, то був вже 47-й (1947 – ред) рік, війна закінчилася, і всі сили були кинуті просто на розгром УПА і ОУН», – пояснила науковий працівник музею історії смт Перегінське Оксана Витвицька.

Бункер українські повстанці викопали на узліссі за 2 кілометри. Зазвичай селяни попереджали їх про небезпеку. І тоді воїни переховувалися у місцевих лісорубів.

У селі, як москалі, «енкаведисти», гарнізон заїжджав у село, а хлопці будують. І вони там стукають, дають знати, що отак і так. По стуку ці роботу лишають, і ліс якраз рубали тут, і йдуть ліс рубати. І так з переривами, нелегально, так і будували», – розповів голова районного братства УПА Роман Корінь.

У відновленому активістами інтер'єрі муляжі зброї та артефакти з приватних колекцій. Адже автентичних речей на місці старої криївки не збереглося.

«Знайдено по кутах сваї (палі – 5 ред), які були кутовими, утримували стіни. Крім того, дещо розказували місцеві жителі, хто пам’ятав то, як воно було. Після бою, наприклад, сюди заходили. Навіть розказували, що тут були порвана документація якась повстанська», – розповів краєзнавець Олег Шкіль.

Відновили у криївці й запасний вихід. Нині він має довжину 25 метрів. Саме через нього повстанці і намагалися врятуватися від облави.

Церемонію відкриття криївки активісти запланували на День Героїв, 23 травня, встановлений на честь українських вояків – борців за волю України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: