Україна не отримала відповіді від РФ щодо передачі 23 росіян, - Геращенко

geraschenko_1
Фото: досьє

Росія досі не дала відповіді на пропозицію Києва про передачу 23 громадянина РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності та суверенітету України, в обмін на звільнення українських політв'язнів і заручників.

Про це повідомила у Facebook перша заступниця Голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Що Україна може і повинна зробити для звільнення всіх? Перше - не забувати про жодного бранця, про жодне прізвище. Друге - нагадувати про політв‘язнів і заручників на всіх міжнародних зустрічах, ця тема має бути пріоритетом не лише для України, а й для наших партнерів. Третє - вимагати доступу МКЧХ до тюрем окупованого Донбасу, Криму, до наших бранців в РФ. Четверте - шукати всі можливі шляхи звільнення, пропонувати всі компромісні варіанти, аби витягти наших. Ми й досі не отримали відповіді від РФ щодо 23 росіян, яких готові передати, але, видно, Росії вони не потрібні», - написала вона.

Геращенко додала, що потрібно вимагати збереження санкцій проти РФ до звільнення всіх заручників і повного виконання Мінських угод. Також потрібно ретельно збирати інформацію про всіх, хто причетний до катувань українців, їх незаконного утримання: «Всі ці факти мають дійти до українських і міжнародних судів».

Перший віце-спікер нагадала, що сьогодні день народження політв'язня Кремля Миколи Карпюка, який майже 4 роки перебуває в російській тюрмі. А кримчанин Олег Сенцов 8-й день голодує з вимогою звільнити всіх політв'язнів.

«У тюрмах РФ залишаються більше 60 українців і кримських татар. На окупованих територіях бойовики утримують десятки українських заручників, при цьому підтверджують нам тільки 20. Немає прогресу у пошуку зниклих безвісти, родичі більше 300 українців живуть у постійному жахітті, бо не мають жодної інформації про своїх рідних», - заявила Геращенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: