Допомога забезпеченим: як у Львові знову з міського бюджету дадуть гроші на приватні школи і садочки

791

Програма надання фінансової підтримки приватним дошкільним та загальноосвітнім навчальним закладам була запроваджена у Львові ще минулого року і тоді викликала чималий скандал.

Тоді, на підтримку 11 приватних закладів освіти з міського бюджету пішло понад 4 мільйони гривень. Втім, цього року програма діятиме знову. Так вирішила більшість депутатів ЛМР, які проголосували за продовження її дії на 2018 рік, попри протести громадськості та частини своїх колег у сесійній залі.

Приватний, значить дискримінований?

«Діти не повинні страждати через те, що вчаться у приватних закладах».

Приблизно так, одним реченням можна викласти аргументи розробників програми. Як йдеться у пояснювальній записці, вона покликана зрівняти права дітей, які навчаються в державних та приватних навчальних закладах.

«Прийняття рішення щодо здобуття освіти у навчальних закладах приватної форми власності призводить до втрати права дитини на безкоштовне забезпечення підручниками, безоплатне харчування та безкоштовне надання документів про освіту, оскільки держава жодним чином не фінансує ці навчальні заклади», - йдеться в документі.

Відтак, кошти з міського бюджету, а це близько 30% від вартості утримання однієї дитини, можна буде використати на забезпечення учнів підручниками, виготовлення документів про освіту, безкоштовне харчування дітей-пільговиків та дітей бійців АТО, купівлю сучасного обладнання для навчання, придбання обладнання для дітей з інвалідністю. Кошти отримають ті навчальні заклади, які обере комісія під керівництвом начальниці управління освіти.

До комісії також увійдуть директор навчально-методичного центру освіти Львова, заступник начальника управління освіти з фінансово-економічних питань та представники профільної депутатської комісії. Сума, яку отримає кожен заклад залежатиме від кількості учнів, навчальних годин, наповненості класів та груп.

Не приймайте цю програму

Проект програми, як і минулого року викликав обурення активістів. ГО «Батьківська Рада Львівщини» закликала депутатів не підтримувати програму, мотивуючи це тим, що комунальні заклади освіти недофінансовані, а відтак батьків і далі спонукають займатися «благодійністю».

«Назва проекту ухвали говорить сама за себе: «надання фінансової підтримки», тобто – це благодійництво, спонсорство з бюджету міста, що не є обов’язком ЛМР. Утримання комунальних навчальних закладів є пріоритетним завданням ЛМР. Управління освіти  керується підміною понять, адже таке бюджетне спонсорство не має ознак принципу «гроші йдуть за дитиною», а є виключно «подарунком» обраним приватним навчальним закладам. Звіти приватними навчальними закладами, котрі отримали бюджетні кошти за Програмою 2017 року - не оприлюднені, через ПРОЗОРРО операції не здійснювались. Управління освіти не володіє інформацією по коштах і не надано жодних доказів ефективності й результативності такої Програми у 2017 році. Ціни на навчання у приватних закладах не знижено, а навпаки підвищено», - йдеться у зверненні «Батьківської Ради Львівщини» на адресу депутатів.

Активісти також наголошують, що через відсутність засобів протипожежної безпеки мало не закрили заклад позашкільної освіти – Центр творчості на Погулянці.

«Такі проблеми є у багатьох школах та садках. Як свідчать дані з Єдиного реєстру судових рішень – з цих питань навіть є судові справи і рішення, якими заклади закриваються. Тобто, через відсутність засобів пожежної безпеки деякі навчальні заклади є непридатними і небезпечними для навчання. То як можна створювати «комфортні умови навчання» та «закуповувати сучасне обладнання» в приватні навчальні заклади, тоді як комунальні є не те, що некомфортні, а навіть небезпечні?» - твердять активісти.

Вони також заявляють, що права дітей на рівну освіту, котрі обрали приватні навчальні заклади – не порушуються, адже це свідомий вибір батьків.

«Держава зобов’язана забезпечити, тобто надавати, доступну та безоплатну освіту виключно в комунальних та державних навчальних закладах, сприяти розвитку різних форм навчання (а не власності) – так цю статтю тлумачить Конституційний Суд України у Рішенні по справі про доступність і безоплатність освіти - №1-4/2004 від 4 березня 2004 року №5-рп/2004) і цим управління освіти зобов’язане керуватись в роботі», - йдеться у зверненні.

На думку активістів, такі дії управління освіти підпадають під ст.211 чинного Кримінального Кодексу України, якою передбачено відповідальність за видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону, якщо предметом таких дій були бюджетні кошти.

 

«ЗА» чи «ПРОТИ»

Проект програми викликав бурхливу дискусію серед депутатів. Депутати від фракції ВО «Свобода» заявили, що вважають недоцільним фінансування з міського бюджету приватних закладів освіти. При цьому, свою позицію проілюстрували конкретним прикладом, який обурив навіть принципових прихильників програми.

«Договором про надання освітніх послуг від 2017 року, що укладений з приватним навчально-виховним комплексом «Садок-школа-ліцей Еколенд» та котрий діє до серпня 2018 року, передбачено оплату за садок в розмірі 2900,00 грн в місяць абонплати та оплату за харчування в розмірі 80,00 грн/день, всього 4660 грн в місяць. Проте новим договором, який пропонує людям тепер укласти приватний навчально-виховний комплекс «Садок-школа-ліцей Еколенд» з серпня 2018 року, передбачено збільшення вартості послуг за садок в розмірі 5200,00 грн в місяць та оплата харчування в розмірі 140,00 грн/день, всього 8280,00 грн. Ця сума є вищою, ніж середня заробітна плата по Львівській області», – заявив депутат Андрій Карбовник.

При цьому, наголосив депутат, приватний заклад отримав з міського бюджету понад 281 тис. грн. За словами обранця, підняття вартості послуг удвічі робить неможливим відвідування цього садка абсолютною більшістю дітей.

«Близько 90% батьків змушені будуть забрати дітей з цього садка через таке збільшення оплати, а це приблизно 120 дітей зі 160. Ці діти опиняться на вулиці, бо не були зареєстровані у електронній черзі в дошкільні навчальні заклади Львова, оскільки вже два роки відвідують приватний садок, відповідно навіть за теоретичної наявності місць у дитячих садках комунальної власності потрапити туди не зможуть. Якщо міська влада дофінансує, вона повинна брати участь у формування тарифів, тому що жага до наживи перекриває все - і отримують фінансову підтримку, і ще піднімають плату без актуальних підстав для цього, бо немає такої інфляції. Ми не готові голосувати за цю програму», – обурився депутат.

«На жаль ми не маємо впливу на формування цінової політики приватних навчальних закладів», - відповіла начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик.

За програму заступився голова фракції «Народний контроль» Валерій Веремчук. Втім він говорив лише про садочки. «За статистикою, цьогоріч близько 3,5 тисяч дітей не змогли потрапити в комунальні дитячі садки. Відкриття нового садка на 10 груп – це майже 30 мільйонів гривень. Тож, щоб повністю закрити нестачу місць у садках, потрібно вкласти 450-500 млн грн на будівництво-відновлення дошкільних закладів освіти. На це підуть роки, адже одразу знайти такі кошти у бюджеті – нереально. Сьогодні утримання одного дошкільняти місту обходиться у 22 тисячі гривень у рік. Вважаю справедливим, аби така ж сума виділялася і на кожного вихованця приватного закладу освіти. Інвестори-підприємці власними силами будують нові садки, таким чином частково перекривають дефіцит місць для малят. Також зменшують навантаження на бюджет, адже чим більше садків відкриватимуть приватні особи, тим менше їх доведеться будувати місту. Для бюджету – це економія на капітальних видатках. Переконаний, що люди, які докладаються до вирішення нагальних потреб Львова, заслуговують на підтримку від міста, яке не може самостійно забезпечити 3-4 тисячі своїх маленьких мешканців дошкільною освітою. Ця програма – не досконала, вона перекриває лише 5-10% від потреб, але вона декларує готовність Львова підтримувати людей, які відкривають нові садочки. А це дасть мотиваційний поштовх підприємцям збільшувати кількість навчальних закладів», – заявив депутат.

«А чому тут змішано садки і школи. Можна погодитися з аргументами колеги Веремчука, щодо садочків, але в чому проблема зі школами, хіба в комунальних не вистачає місць? Фінансувати приватні школи, коли не є переповнені комунальні  - це розкіш», - заявив депутат від «Громадянської позиції» Олег Сорочкін.

Втім представники «Самопомочі» переконані, що програма потрібна, хоча й визнають, що вона недосконала. «Ми хотіли, щоб ця допомога була більш адресною. Ми розглядали варіанти фінансування не навчальних закладів, а батьків, але ми зрозуміли що на сьогодні це неможливо. Тому ця програма існує в такому вигляді. Для мене було відкриттям, скільки охоплено дітей з особливими потребами саме приватними закладами. Третина учнів – це діти з інклюзією. Ми б в цій програмі могли передбачити, що вона стосується закладів, які не допустили істотного підвищення цін, тобто не більше ніж на 30%», - заявила Олена Пасевич.

«Треба вилучити заклади, які суттєво піднімають ціни. Якщо ціна втричі перевищує собівартість і батьки не можуть платити, то і ми не повинні до цього долучатися», - додав її колега по фракції Роман Федишин.

«А у нас все так добре з комунальними садочками і школами, де батьки і вікна міняють і благодійні внески вносять?» – риторично поцікавився голова фракції УКРОП Ігор Телішевський. «Коли б батьки менше платити, ми б ще могли підтримати цю ініціативу. А коли в нас не вистачає ресурсів на комунальні садочки і школи, підтримувати приватні я вважаю неприпустимо. Приватні школи нам за ці кошти не звітують, ми не впливаємо на них. За 10 років у місті не побудовано жодного комунального садочку. А зате забудовникам списують інвестиційні внески. Одному із забудовників, який обіцяв побудувати садочок і цього не зробив, міська рада списала 25 млн.грн інвестиційного внеску», - додав депутат.

Попри це, на підтримку програми віддали голоси 43 міських обранці. Не підтримали проект ВО «Свобода», УКРОП, УГП. Натомість більшість «Самопомочі» БПП, «Народного контролю», Громадянської позиції проголосували «За».

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: