Золотий батон, старовинні монети та обладнання НАБУ: що буде у першому парку корупції (фото)

1FBBA5DB-3299-4BE3-979B-716BB01228E4

У той час, як у Верховній Раді розглядають багатостраждальний законопроект про запуск Антикорупційного суду, паралельно монтуються локації та завозяться експонати у перший в Україні «Парк корупції».

Проект, втілений Антикорупційною ініціативою ЄС, запрацює вже 1 червня у Києві. Після цього його, ймовірно, повезуть і до інших міст, передає кореспондент Дивись.info.

Корупція без імен

Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні почала розробляти цей проект ще минулого літа, власне, коли сама була тут запущена. Організація реалізує широкомасштабну інформаційну кампанію та є найбільшою програмою технічної допомоги Україні з боку ЄС у сфері боротьби з корупцією.

Ініціатива взаємодіє із антикорупційними органами, співпрацює із Верховною Радою та сприяє громадянському суспільству в боротьбі із цим явищем.

«Парк корупції» не має на меті показати в особах, хто та скільки вкрав. Проект буде без імен, тобто, серед експонатів відвідувачі побачать десятки вилучених речей, але не дізнаються, кому вони належали. Як зазначає очільниця Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Ека Ткешелашвілі, головна мета проекту – аби суспільство зрозуміло, що таке корупція як явище та яка роль кожного у боротьбі із нею.

«Ми наче розуміємо, у чому сенс боротьби із корупцією, але насправді не всі можуть сказати, у чому системна проблема, знань не дуже багато. Наша мета - аби ця інформація була доступна тим, хто прийде у парк. Також важливо, аби суспільство знало про досягнення. Часто, коли ми запитуємо, що вже в Україні відбувається, все зводиться до того, що нічого, але це не так. Важливі реформи проводяться, процес йде вперед», - каже Ткешелашвілі.

Голова представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі зазначає, що проект у першу чергу орієнтований на молодь. Він підкреслює, що головна мета європейських партнерів – допомогти Україні створити демократичне суспільство, а в основі цього – боротьба із корупцією.

«Корупція існує скрізь, включаючи і наші суспільства, тому ми вважаємо обов’язком поділитись нашим досвідом. Допомогти створити систему стримувань і протидій, аби корупції дати червоне світло. Протидія корупції – справа всіх верств суспільства, але саме на молоді треба зосередити наші зусилля. Ми повинні переконатись, що молодь України знає про те, наскільки це явище шкодить підвищенню стандартів життя. Це мета створення проекту, аби молодь дізналась, як проявляється корупція, які механізми цього явища», - розповів Мінгареллі.

700 квадратних метрів золота та срібла

Офіційно «Парк корупції» відкриється 1 червня у київському Ботанічному саду ім. Гришка. Вже зараз, за тиждень до старту, тут змонтовані два павільйони із дев’яти. Всі так звані зали – це великі пневмоконструкції загальною площею більше 700 квадратних метрів. Кожен матиме свою ідею та назву. Наприклад, зала «Боротьба» буде заввишки як триповерховий будинок.

Залу «Країна, яку ми намріяли» розмалює художниця Олександра Жумайлова.

«Ми намагались пояснити, як повернути гроші в бюджет, скільки вже повернуто. Аби люди розуміли, чому треба підтримувати антикорупційні органи. Що може зробити кожен із нас. Цьому присвячена зона «Що можеш зробити ти» і велика зала «Країна, яку ми намріяли». В останній звучать мрії людей – від дітей до лідерів думок, які кажуть, якою може бути Україна без корупції. Зараз Олександра Жумайлова створює ескіз довжиною 40 метрів, загальна площа малюнку 120 кв. м. Ми покажемо Україну, про яку ми мріємо», - коментує СЕО агенції Gres Todorchuk, керівниця проекту Ярослава Гресь.

Всі конструкції розробляли за власними ескізами та шили спеціально під проект. Дизайнери та художники використовували чотири кольори. Це золотий та сріблястий – символи корупції та грошей. Таких павільйонів буде два, у тому числі й славнозвісний золотий батон довжиною більше 100 метрів.

У декількох залах, де йдеться про розвінчання схем, все буде ділитись на чорне та біле. Одна з них буде розмальована колами-очима як символом того, що корупцію не приховаєш, її бачать. Конструкції про боротьбу білого кольору або прозорі.

Організатори зазначають, що з висоти парк нагадує ящірку – найдавнішу рептилію, яка на місці втрачено хвоста відрощує новий. Це - відсилання до непереборної корупції, яка постійно відроджується.

Шлях парком задуманий таким чином, що спочатку відвідувач потрапляє у золоті та сріблясті зали, корупційні, потім переходить до боротьби, а наприкінці потрапляє у «Країну, яку ми намріяли» як ідеал, головна мета, якої треба досягти.

Окрім конструкцій із наповненням, тут буде лекторій, окрема програма для дітей. Також надують повітрям пам’ятник падаючому корупціонеру – фігуру, яку зможуть повалити разом мінімум дев’ять людей. Цю частину називають грою із зрозумілим сенсом, бо українці мають засвоїти: корупцію можна знищити, лише об’єднавшись.

«Чорна бухгалтерія», кімната НАБУ та пташка за 30 тисяч євро

Наповнення парку буде надзвичайно насиченим – це експонати, артефакти, техніка Національного антикорупційного бюро. Загалом більше ста елементів.

Під час підготовки організатори радились із НАБУ, САП, Агенцією з розшуку та управління активами (АРМА), громадськими організаціями, які займаються боротьбою із корупцією. Одночасно над проектом працюють більше ста людей.

За словами Ярослави Гресь, аби парк зацікавив якнайбільше відвідувачів, особливо молодь, в ньому продумали безліч інтерактивних елементів. Серед них кімната, в якій зацікавлені зможуть одягти шолом віртуальної реальності та за допомогою джойстиків провести обшук. Їм треба буде знайти сім доказів, аби розкрити корупціонера.

Зали «Кімната корупціонера» та «Страшний сон корупціонера» наповнять інтерактивними картинами Айвазовського, книгами «чорної бухгалтерії». Під окремим куполом завдяки VR-окулярам глядачі побачать абсолютно секретну лабораторію спецпризначенців.

В конструкції «Секретна сила» буде сховане повне обмундирування НАБУ і спецзасоби, які використовують детективи. Тут же можна буде пройти тест, аби дізнатись, чи має відвідувач хист, щоб працювати в Бюро.

Зали, пов’язані із роботою антикорупційників, за словами організаторів, створити було доволі складно. НАБУ – дуже закрита структура, тож погоджувались розкривати секрети своєї роботи в Бюро зі скрипом.

Взагалі з більшістю експонатів були певні складнощі, бо часто вони проходять по справам, знаходяться в антикорупційних органах, тому треба було прискіпливо вирішувати питання юридичного порядку.

Щодо деяких експонатів навіть досі йдуть юридичні узгодження, а організатори ще чекають на підтвердження. Елементів із приватних колекцій, коли можна просто попросити експонат, майже не буде.

«Деякі дістати було складно. Ми говоримо про, наприклад, АРМу, яка виставляє конфісковані речі. Домовитись було дуже непросто. Так само, як виставляти обладунки спецназівців. Це окремі рішення, дозволи, бюрократична система завжди багато чого ускладнює. Також складність була при підготовці, бо таких конструкцій-куполів ніхто не робив, у нас немає чотирьох стін, на які можна накласти текст. Є пневмоконструкції, кожна з яких розповідає свою історію, несе свої сенси. Це – лабораторія», - розказала Ярослава Гресь, підкресливши, що узгодження певних моментів із Генеральною прокуратурою – взагалі ціла історія.

Окрім того, зал із залученням аудиторії в процес, будуть і більш типові споглядальні, але не менш цікаві.

У конструкції «Боротьба» покажуть предмети розкоші, вилучені у корупціонерів. Серед них – автомобіль, танковий двигун, пташка із гірського кришталю вагою понад 30 кілограмів та вартістю більше 30 тис. євро, давньоримські монети, яким понад тисяча років.

Окрема частина – це просвітницька. Під куполом у формі золотого батону глядачам розкажуть, як корупція «з’їдала» суспільства Шумерів, Вавилону чи Єгипту.

«У нас було дві задачі: розповісти, що таке корупція як явище, як вона працює. Про це йдеться на великому історичному таймлаймі – це 8 метрів інформаційних панелей, які розповідають, як корупція знищувала Османську імперію, або як з нею боролись у Вавилоні. Потім переходимо до блоку антикорупція, розповідаємо, як працюють антикорупційні органи, чому їх робота важлива», - каже Ярослава Гресь.

Вартість «Парку корупції» поки не озвучують, але не тому, що приховують. Роботи поки не закінчені, тому організатори вважають передчасним говорити про певні цифри.

Парк відкриється 1 червня та триватиме два тижні. Ботанічний сад обрали, бо локацію не хотіли політизувати. Тому проект не реалізували, наприклад, біля Верховної Ради.

У червні ботсад зазвичай відвідують більше 300 тисяч осіб, тож організатори сподіваються приблизно на таку цифру.

До того ж, матеріали «Парку корупції» доволі компактні. Принаймні, основні конструкції. Тож, після Києва проект може переїхати в інше місто.

Текст і фото: Вікторія ІЩЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: