Чи буде все ProZorro? У Львівській мерії готуються продавати комунальне майно через електронний аукціон

1-142-e1527066469584

7 березня набув сили Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна». Він передбачає продаж об’єктів комунальної  власності, які визначені для приватизації на електронних аукціонах, через систему ProZorro.

Наразі, систему приводять у відповідність до норм закону, а перші аукціони можуть стартувати уже в середині червня.

Нові правила вже з літа

 

Начальниця управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун каже, що минулого року мерія від приватизації комунального майна отримала близько 73,8 млн. грн. Це на 8 млн. грн. більше, ніж у 2016 році.

За її словами збільшення надходжень є тенденцією останніх років, при цьому загальна площа приватизованого майна постійно зменшується. Так, у 2013 було відчужено 8260 кв. м. на загальну суму 33,5 млн. грн; вже у 2015 році відчужено 6805 кв. м. на загальну суму 76 млн. грн, у 2016 — 5891 кв. м. на суму 65,8 млн. грн, а у 2017 році продано 5813 кв. м на загальну суму 73,8 млн. грн. Вартість комунального майна зростає зокрема і завдяки аукціонам, які практикують в ЛМР, як один із способів приватизації.

«Ми розсилали інформацію про аукціони в агенції нерухомості, розміщували її в різних ЗМІ та на своїй сторінці у Facebook, розсилали інформацію по спеціальній мережі потенційних покупців, яку має наше управління інвестицій. Ці всі можливості давали велике коло заявників, але сподіваюсь, що можливості ProZorro дадуть в рази більше», - говорить Інна Свистун.

«Система працюватиме таким чином, що ми вводимо інформацію про об’єкт, заявники реєструються в цій системі і сплачують реєстраційний внесок, і на певний день система планує аукціон. Ми будемо розміщувати інформацію про проведення аукціонів, як і раніше. Але якщо раніше ці заявники приходили і реєструвалися в ліцитатора, який проводив ці торги, то зараз це все буде відбуватися в системі. Вони в системі будуть реєструватися і на той день, коли буде призначений аукціон, вони, заходячи в систему, будуть пропонувати свої цінові пропозиції. Як пояснили нам представники ProZorro, буде 3 можливості підняття ціни, і система побудована так, що вона спрямована на те, щоби охочий купити об’єкт, дав максимальну ціну, за яку він готовий купити цей об’єкт», – каже Інна Свистун.

Законодавчі неточності

Водночас, щоб отримати хороші результати, місто теж має підготуватися до електронних торгів.

«Закон каже, що стартова ціна об’єкту малої приватизації має визначатися на рівні балансової вартості об’єкта. Це, як на мене, певна загроза при продажі майна, оскільки ця ціна у об’єктів, які є на балансі балансоутримувачів, подекуди є доволі низька. Тому, щоб уникнути загрози заниженої вартості продажу майна, ми підготували проект рішення виконкому, він у п’ятницю буде розглядатися, де передбачили проведення переоцінки наших об’єктів, щоб наблизити їх вартість до рівня ринкової», – каже начальниця управління.

У законі є ще одна суперечлива норма – якщо об’єкт не проданий на першому аукціоні, то на другий виставляється уже зі знижкою у 50%. Це теж може спричинити зниження ціни. З іншого боку, каже Інна Свистун, низька ціна може привабити велику кількість потенційних покупців, які змагаючись між собою, суттєво її підвищать.

Перші електронні аукціони можуть відбутися уже в середині червня.

«Нас запевнили представники системи ProZorro, що вони  десь в середині червня зроблять регламент таким, який відповідатиме вимогам закону і постановам Кабміну, які мають бути прийняті впродовж 1-2 тижнів. Як тільки це буде зроблено, місто буде готове виставляти об’єкти. На сьогодні у нас заплановані на приватизацію у 2018 році 103 об’єкти. Можливі надходження від продажу на сьогодні розрахунково є понад 100 млн.грн. Крім того, на підставі рішень комісії, ми готуємо ще ухвалу по 33 об’єктах на приватизацію способом аукціону.  Відповідно на червень ми плануємо перший аукціон орієнтовно на 30 об’єктів», - каже Інна Свистун.

Ласі шматки центру

Серед найбільш привабливих об’єктів вона називає 4 приміщення у центрі  міста:

Площа Ринок, 19-21. Загальна площа – 945 м². Поверховість – частина 1 поверху та підвалу цих будівель.

Вулиця Шевська, 10. Загальна площа – 449 м². Поверховість – 2-4 поверхи, мансарда.

Вулиця Дорошенка, 37. Загальна площа –  812 м². Поверховість – підвал, 1, 2, 3, 4 поверх. Частина будинку.

Площа Міцкевича, 6/7. Загальна площа – 293 м². Поверховість – 4 поверх.

Наразі ЛМР зробила перший крок.

Під час останньої сесії було затверджено Положення про аукціонну комісію. До її повноважень належатиме розробка умов продажу об’єктів, зокрема і визначення стартової ціни.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото з сайту http://mayno.lviv.ua

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: