Чи платив Порошенко Трампу? І до чого тут Іво Бобул, - політичний підсумок тижня

IMG_0769

Нинішній політичний тиждень ознаменувався як позитивними подіями й новинами, так і скандалами. Про те, чому з’явилася інформація про платну зустріч із Трампом, коли з’явиться Антикорупційний суд і навіщо Іво Бобул хоче в президенти, читайте в огляді політолога Миколи Давидюка.

Антикорупційний суд як маркер світобачення української влади щодо опозиції

Цей тиждень в парламенті ознаменувався цілою «мильною оперою» з розгляду Антикорупційного суду. Зрозуміло, що західні країни хочуть бачити Київ надійним партнером через що мотивують парламент прийняти закон про Антикорупційний суд. Цей закон може стати початком справжньої реформи судової системи й повернути справедливість у нашу країну. Однак, депутати не хочуть прийняття цього законопроекту, саме через те, що суд займатиметься такими, як вони, й вони самі можуть стати першими клієнтами даної установи, бо суд займатиметься розслідуванням корупції на найвищому рівні.

Тому парламентарі внесли близько 2 тисяч правок, які дуже професійно розігрують на телебаченні, затягуючи час й намагаючись перенести голосування за закон на червень. Червень у розумінні наших парламентарів означає – ще погратись тиждень і перенести його на вересень-жовтень та зробити все можливе, аби раніше 2019 року цей суд не запрацював. Чому це для них так важливо. Ця процедура затягування створення суду дозволить корупціонерам переобратися в 2019 році на президентських та парламентських виборах, допомігши зберегти ще одне покоління корупціонерів при владі. А потім можна прикриватися депутатською недоторканістю, президентською недоторканістю і будь-чим іншим, або навіть взагалі відмінити цей суд.

[dyvys_blockqoute text="Депутати тягнуть час, намагаючись перенести голосування за Антикорупційний суд на червень. Червень у їхньому розумінні означає – ще погратись тиждень і перенести його на вересень-жовтень та зробити все можливе, аби раніше 2019 року цей суд не запрацював" author=""]

Захід по-справжньому налаштований побачити від Києва ціннісні орієнтири та прийняття цього законопроекту. І здається невипадковою поява в одному зі ЗМІ новини про те, що зустріч Порошенка із Трампом була оплачена. Це можна читати як натяк на те, що треба прискорити прийняття закону про суд, зберігши певні дружні відносини, а не намагатися грати в дурня, мовляв, хтось не розуміє, що йде процес затягування, потоплення цього проекту.

Але на цьому ситуація з публікацією могла би завершитися, якби не неадекватна реакція прихильників Порошенка, членів його фракції та бот-ферм, які на нього працюють. Неадекватна, бо ставити під сумнів об’єктивність ВВС, яке було автором публікації, ставити під сумнів професійність журналіста, який це робив, виглядало недолуго.

ВВС має глобальну репутацію та глобальну довіру й є еталонним ЗМІ, на яке рівняється багато колег. В той же час жоден з політиків партії Петра Порошенка не став прикладом наслідування в інших країнах і, більше того, навіть у своїй країні.

[dyvys_blockqoute text="Здається невипадковою поява в одному зі ЗМІ новини про те, що зустріч Порошенка із Трампом була оплачена. Це можна читати як натяк, що треба прискорити прийняття закону про суд, зберігши певні дружні відносини" author=""]

Відповідь на питання, чи платив Порошенко Трампу, ми, думаю, ще побачимо на шпальтах в тому числі ВВС. Думаю, ми побачимо ще не одне розслідування, тим більше, що ВВС не кидається пустими словами, а оперує фактами. Тому, чи була ця зустріч організована безкоштовно дипломатичними каналами, чи була організована лобістами, можливо, зможемо дізнатися вже найближчим часом і ближче до осені – точно.

Оточення Порошенка так реагувало тільки для того, аби догодити своєму босу. І навіть деякі з тих, хто виказував таку реакцію, навіть не були посвячені в справжність тієї чи іншої інформації. Зараз користувачам інтернету й споживачам медійного контенту варто зробити скріншоти й подивитися на ці скріншоти, коли ВВС надасть фактажну й доказову базу. Цікаво, що вони тоді заговорять. Адже серед тих, хто захищав президента, були віце-спікери, поважні депутати, лідери думок. Однаково, репутація ВВС – більше серйозна й сильна річ, аніж репутація Блоку Петра Порошенка.

Відкриття Бескидського тунелю

Бескидський тунель для України є одним із важливих інфраструктурних об’єктів, який Україна задумалась будувати достатньо давно, але реалізований він був в останні роки. Зрозуміло, що відкриття таких об’єктів не обійшлося без візиту президента. Він особисто прибув для того, аби запустити перші потяги через цю залізничну ділянку.

Важливість тунелю полягає в тому, що він посилює наш торговельно-транспортний напрямок на Словаччину, Італію і так далі. Він є надзвичайно важливим, адже буде сполучувати різні частини України з Європою. В тому числі, серед цих частин нашої країни і Одеса, що насправді є зручним транспортним вузлом з перекидання з моря на сушу й далі по Європі.

Варто відзначити, що «Укрзалізниця» цього тижня була нюзмейкером. Це і активний старт будівництва швидкісного потяга Київ-аеропорт «Бориспіль», який допоможе пасажирам користуватися швидким транспортом до аеропорту й платити помірні ціни, а не витрачати власні бюджети на вартісні таксі. І, зрозуміло, що це посилить позиціонування самого аеропорту в очах іноземних туристів та інвесторів, які приїжджатимуть в Україну, тому що це достатньо цивілізований вид транспорту. І Бескидський тунель теж став гарним медійним приводом для «Укрзалізниці».

В той же час не варто перебільшувати такі інфраструктурні об’єкти, бо будувалися вони за допомогою ЄБРР і коштували великих кредитних сум. Якби зменшилися корупційні потоки, то таких мостів та потягів можна було би запустити в рази більше – була б на це політична воля та реальне бажання будувати країну, змінювати її інфраструктуру та по-справжньому її модернізувати.

Бо якщо дивитися декларації, у нас чимало депутатів суми рівні кошторису Бескидського тунелю витрачають на нерухомість за кордоном, виводять їх в офшори та витрачають на власний комфорт.

Розслідування по збитому Боїнгу МН-17

Міжнародна спільна слідча група з розслідування збитого літака рейсу МН-17 дійшла висновку, що Малайзійський боїнг було збито над Донеччиною 2014 року ЗРК «Бук», який був привезений з території РФ. Належить він 53-й бригаді армії РФ, яка розташовувалася на території Курської області.

Прибув він у червні 2014 року, ці дані було достатньо легко роздобути через сервіси Google Maps та Google street view та багатьом іншим, зібраним під час роботи цією групою. «Бук» був виготовлений на території нинішньої РФ у СРСР. Що важливо у даному розслідуванні, що це вже не заяви НГО типу Bellingсat, а дані спільної слідчої групи. І вони можуть використовуватися як жорсткий фактаж на судовому розгляді, на міжнародному трибуналі або суді.

Це дуже важливо, бо підтверджує версію України про те, що Боїнг був збитий не українськими військовими, а російськими солдатами та проросійськими бойовиками.

[dyvys_blockqoute text="Важливо у даному розслідуванні, що це вже не заяви Bellingсat, а дані спільної слідчої групи. І вони можуть використовуватися як жорсткий фактаж на судовому розгляді, на міжнародному трибуналі" author=""]

Практично епопея добігає кінця, найголовніше – передати всі матеріали до суду та дочекатися справедливого рішення.

В той же час ми бачимо, що родичі вбитих в даній катастрофі відправили послання Путіну до Чемпіонату світу. Але російська пропаганда робить усе можливе, аби не провокувати внутрішній електорат і зманіпулювати ним іншими медійними приводами та інформаційно зняти з себе відповідальність за смерть такої кількості людей.

Іво Бобул іде в президенти

Заява колись відомого українського співака Іво Бобула про те, що він іде в президенти, сколихнула інтернет-простір. Тут перетворили його заяву в мільйони мемів, а деякі з користувачів навіть почали жартувати, що після заяви він почав виконувати свої перші обіцянки, тому що липи дійсно «цвітуть духмяні-духмяні».

Джерело: http://gordonua.com

Якщо оминути сміх із цією заявою, то варто зазначити, що відбувається процес дискредитації окремих кандидатів, які заявили про намір іти в політику. Зокрема, мова йде про Зеленського й Вакарчука, які є представниками такої ж креативної та розважальної індустрії, які намагалися продемонструвати загрозу системним політикам.

[dyvys_blockqoute text="Відбувається процес дискредитації окремих кандидатів, які заявили про намір іти в політику" author=""]

Тому відповіддю тих самих системних політиків новоспеченим кандидатам в президенти і стала дискредитація їхнього іміджу шляхом запуску таких кандидатів як Іво Бобул, порівняння і жарти, що наступними підуть Павло Зібров та інші.

Це призвело до того, що розуміння співаків у владі зменшилось та перейшло на певний жартівливий рівень.

Політичні відкриття та заяви: американський ревізор, Керченський міст та президентські баталіїМикола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: