Шеремета заявляє про наявність останків воїнів УПА під зруйнованим пам'ятником у Грушовичах

14_main
Фото: @ipngovpl

Сьогодні Польський інститут національної пам'яті заявив, що під пам'ятником у Грушовичах виявлено останки лише цивільних.

Втім, один із представників української делегації на розкопках, Святослав Шеремета, заявляє про щонайменше три тіла вояків УПА.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

«Вчора пізно вночі завершилися дослідження поховань в Грушовичах на місці зруйнованого пам'ятника УПА, - пише Шеремета. - За попередніми висновками групи українських експертів серед 18 поховань є щонайменше 3 поховання воїнів УПА».

Святослав Шеремета, секретар державної комісії з питань увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій, львівський історик, бере участь в розкопках з боку української делегації. Він додав, що наявність останків воїнів УПА свідчить про те, що зруйнований пам'ятник був не символічним, а надмогильним.

Фото зі сторінки Володимира В'ятровича

Нагадаємо, що Польський інститут національної пам'яті раніше заявив, що під час розкопок було виявлено останки лише цивільних: «Археологічні та медико-правові дослідження не дали підстав для визнання того, що на місці демонтованого пам’ятника на честь УПА були колективні або окремі могили членів цього українського утворення», – сказано на сторінці польського інституту національної пам’яті у Twitter.

У селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі 26 квітня 2017 року розібрали пам’ятник воїнам УПА, побудований на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент встановили місцеві українці. Демонтували пам’ятник члени польських націоналістичних організацій. Приводом для руйнування стало рішення місцевої влади про те, що монумент був незаконно встановлений.

Після цього у Польщі заявили, що відновлять пам'ятник лише після розкопок, якщо вони підтвердять наявність останків українців.

«Польська сторона неодноразово підкреслювала у кореспонденції з українськими партнерами, що від 1994 року об’єкт, який є на кладовищі у Грушовичах, потрібно розібрати, аби провести археологічні дослідження, що мають на меті підтвердити наявність людських останків під пам’ятником, а могила могла б бути упорядкована Міжвідомчою комісією (України — ред.) у співпраці з польською стороною і підлягала б юридичному захисту з боку польської держави. Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні», — йшлося у заяві ІНПП.

Наразі Святослав Шеремета пообіцяв за кілька днів надати подробиці звіту українських фахівців, що були присутніми на розкопках.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: