Звичку відсипатися на вихідних пов'язують з тривалістю життя

guy-sleeping

Вчені виявили зв'язок між довжиною сну у вихідні дні і ризиком ранньої смерті у людей молодше 65 років.

Шведські дослідники вивчили дані про здоров'я 38 015 людей і виявили зв'язок між тривалістю життя і особливостями сну. За словами вчених, постійна нестача сну скорочує життя, але звичка подовше спати на вихідних «компенсує» цей ризик. Ті, хто дозволяв собі як слід відпочити після декількох днів недосипу, стикалися приблизно з тим же ступенем ризику ранньої смерті, що і люди, які дотримуються здорового режиму сну. Дослідження опубліковане в журналі Journal of Sleep Research.

Вчені використовували дані роботи Swedish National March Cohort, в якій брали участь жителі близько 3,6 тисячі шведських міст і сіл. У 1997 році добровольці заповнили анкети про особливості свого способу життя: дієті, фізичної активності та характер сну. Цю інформацію у 2011 році доповнили на основі національного реєстру смертності.

Автори нового дослідження з'ясували: смертність серед людей у ​​віці до 65 років, які спали менше п'яти годин на протязі всіх семи днів тижня, виявилася на 52% вище, ніж у тих, хто спав по шість-сім годин. Однак шкідливий ефект недосипу майже компенсувався, якщо люди дотримувалися такого режиму тільки в будні, а на вихідних спали більше восьми годин. Ці цифри отримали з урахуванням статі, зросту, ваги і рівня фізичної активності опитаних. При цьому довгий сон щоночі теж не був корисний. У тих, хто спав більше семи годин щоночі, показники смертності виявилися на 25% вище, ніж у людей з «ідеальним» режимом сну - тих, хто спав по шість-сім годин. На думку вчених, занадто довгий сон може бути маркером проблем зі здоров'ям, які й стали причиною ранньої смерті.

У людей старше 65 років зв'язку між сном і тривалістю життя не помітили. Автори дослідження вважають, що в цьому віці є можливість спати саме стільки, скільки потрібно організму.

За словами вчених, звичку відсипатися не можна назвати «ліками» від шкідливих наслідків недосипу - кореляція цих явищ ще недостатньо вивчена. Щоб з'ясувати деталі цієї зв'язку, потрібні довгострокові дослідження, в яких учасників будуть опитувати кожні кілька років, так як режим сну може змінюватися. Дослідники підкреслюють: здоровий режим відпочинку, при якому людина постійно спить близько шести-семи годин, в будь-якому випадку корисніше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: