Дещиця запропонував провести ексгумацію останків, виявлених у Грушовичах

rozkopky_grushovychi_624

Проведення ексгумації останків, виявлених на місці археологічних розкопок під колишнім пам'ятником УПА в Грушовичах, може вирішити суперечку між українськими та польськими експертами щодо приналежності останків бійцям українського підпілля.

Про це в коментарі власному кореспондентові «Укрінформу» повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

«Якщо зараз є різні інтерпретації українських і польських експертів щодо побаченого, значить потрібно продовжувати дослідження, зокрема провести ексгумацію віднайдених решток, щоб у жодної зі сторін не виникало сумнівів. У цій царині різні оцінки побаченого є небажаними, оскільки дають поле для різного роду спекуляцій»,- заявив Дещиця.

Він зауважив, що запрошення українських експертів до спостереження за розкопками показало відкритість польської сторони і налаштованість на співпрацю. Він оцінив це як «крок в доброму напрямку».

Дещиця підкреслив: якщо після додаткових досліджень будуть достатні підстави ствердити наявність останків осіб, які належали до УПА, тоді їх «бездискусійно слід поховати і поставити могилу, яка була б відповідно кваліфікована за польським законодавством».

«Вірю, що обидві сторони проявлять добру волю, аби це питання було врегульовано без зайвих непотрібних емоцій», – підкреслив посол України в Польщі.

Після проведення триденних археологічних розкопок у Грушовичах думки українських та польських експертів, які брали участь у розкопках, розділилися.

Секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, який був на місці розкопок, заявив, що за попередніми висновками групи українських експертів серед 18-ти поховань є щонайменше три поховання воїнів УПА.

Натомість, польські експерти з Інституту національної пам’яті наполягають, що проведені археологічні й судово-медичні дослідження не дають підстав стверджувати, що на місці демонтованого пам'ятника виявлено могили членів УПА.

Пам’ятник на кладовищі в Грушовичах був зведений в 1994 році. Його побудували у формі воріт, половини яких об'єднано у верхній частині металевим гербом України. На дошках був напис «Героям УПА. Слава борцям за волю України». Три роки тому з пам’ятника знято таблиці присвячені УПА. В останні роки пам’ятник неодноразово нищили і оскверняли. 26 квітня 2017 року рішенням війта ґміни Стубно, на території якої розташоване село Грушовичі, пам’ятник було демонтовано.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: