Тендери на кістках: як укладаються угоди на пошук та ексгумацію тіл загиблих бійців

67-e1481267818637
Фото із сайту МОУ.

Міністерство оборони вже втретє оголосило тендер на пошук та ексгумацію тіл загиблих у зоні конфлікту на Донбасі.

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

Із самого початку війни на Донбасі пошуком, ексгумацією та вивезенням тіл із зони проведення АТО займалася гуманітарна місія «Чорний тюльпан». Волонтери з усієї країни на власний страх і ризик шукали тіла загиблих. Так тривало два з половиною роки, причому пошук відбувався як на контрольованій території, так і за лінією розмежування. Але одного дня на адресу «Чорного тюльпана» надійшов офіційний лист, що їхні послуги більше непотрібні, натомість на сайті ProZorro з’явилося оголошення про тендер. Тендерна документація була оприлюднена 10 лютого 2017 року. Вартість угоди – 900 тисяч гривень. А єдиним учасником і переможцем – ТОВ «Алкемія». Угоду уклали на суму 899 999,97 гривень (без ПДВ). Згодом двічі вносилися зміни до угоди. Зокрема її дія була продовжена з 31 грудня 2017 року до 31 березня 2018 року, а також збільшено ціну у зв’язку продовженням угоди на 170 тисяч гривень.

Під час торгів була застосована переговорна процедура закупівлі, відповідно до Закону України від 12.05.2016 № 1356-VIII «Про особливості здійснення закупівель товарів робіт та послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони».

Згідно із даними YouControl, Дніпровське ТОВ «Алкемія» спеціалізується на неспеціалізованій оптовій торгівлі. Директором і засновником компанії є Ольга Смєльчанська. Дані про фінанси свідчать, що це вже був другий тендер ТОВ «Алкемія» від Міністерства оборони. 2016-го фірма отримала замовлення на такі ж послуги на суму 1 264 800 гривень.

Роботами з пошуку і ексгумації займається чоловік директорки ТОВ «Алкемія» Євген Смєльчанський. До речі, пошуковими роботами Євген займався разом із Ашером Йозефом Черкаським – у минулому старшим сержантом полку МВС особливого призначення «Дніпро-1», а сьогодні депутатом Дніпровської міської ради. Щоправда, місцеві активісти Дніпра неодноразово звинувачували Черкаського у фінансових зловживаннях, зокрема в отриманні крупних сум з міського бюджету на ремонт під’їзду і ліфту у напівзруйнованих будинках, в яких давно ніхто не мешкає. А також запідозрили депутата у приховуванні доходів, оскільки, не задекларувавши жодних доходів 2016 року і маючи на утриманні дружину і трьох дітей, він купив квартиру вартістю 1,9 мільйона гривень. До речі, Ольга Смєльчанська теж депутат Дніпровської міської ради.

Наприкінці березня нинішнього року Міноборони оголосило новий тендер на пошук, ексгумую та транспортування тіл. Цього разу на торги зголосилися дві компанії – ПП «Пам’ять і слава» та ТОВ «Виробничо-комерційна фірма Тріада Товариство з обмеженою відповідальністю».

Основним видом діяльності київського ПП «Пам’ять і слава» є організування поховань і надання суміжних послуг. Фірма була заснована 13 років тому. Натомість суперник на торгах займається комплексним обслуговуванням об’єктів.

Переможець торгів запропонував виконати послуги за 563 тисячі гривень, але 13 квітня торги були скасовані з таким формулюванням: «Переговорна процедура закупівлі поховальних та супутніх послуг (9837) (Послуги із пошуку, ексгумації та транспортування (вивезення) тіл (останків) загиблих військовослужбовців Збройних Сил України по території України), відмінена у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань закупівель, у зв’язку з неможливістю усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань закупівель».

А 17 травня Міністерство оборони оголосило новий тендер, знову на суму 600 тисяч гривень. Аукціон мав відбутися 29 травня. Однак торги були призупинені, оскільки 22 травня із скаргою звернулося ПП «Пам’ять і слава» (переможець попередніх, скасованих, торгів), у якій, зокрема, наголошується на низці дискримінаційних вимог, таких як підтвердження наявності обладнання, а також визначення кількості працівників зі знанням та досвідом. У тендерній документації йдеться про щонайменше чотирьох кваліфікованих працівників.  ПП «Пам’ять і слава» апелює до попереднього тендеру, укладеного з ТОВ «Алкемія», коли подібні вимоги не висувалися і навіть ігнорувалися.

Читайте також: Остання дорога додому: як працює Гуманітарна місія «Чорний тюльпан»

Відтак постійно діюча адміністративна колегія АМКУ прийняла скаргу до розгляду, який відбудеться 5 червня. Наразі торги призупинено.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: