Вілла Ярославенка: новий поворот у довгій судовій тяганині (фото)

DSC07527

У справі зруйнованої вілли композитора Ярославенка, що знаходиться на однойменній вулиці, черговий поворот.

Активісти ГО «Народна дія Львів» подали до прокуратури Львівської області заяву про скоєння злочину. Як випливає з документу, на думку активістів у діях власника ділянки Ростислава Мельника та посадових осіб виконавчих органів ЛМР є ознаки кримінальних правопорушень.  Йдеться як про саме руйнування історичної пам’ятки, так і про спробу ЛМР укласти з забудовником мирову угоду, яка передбачає спорудження на місці історичної вілли багатоквартирного будинку.

Так до руйнування виглядала вілла Ярославенка

Трохи історії

Скандал навколо зруйнованого будинку відомого композитора Ярослава Ярославенка триває уже 10 років. У 2008 році вілла була викуплена у мешканців, потім будівля була зруйнована, а на її місці мала постати багатоповерхівка.

Втім у справу втрутилася громадськість. Пропозиції забудовника виділити у новобудові частину площі під музей композитора, або ж відбудувати фасадну стіну будинку розуміння в активістів не знайшли. Вони вимагали повної відбудови вілли. Після тривалих судових перипетій, у 2014 році Сихівський районний суд своїм рішення зобов’язав Ростислава Мельника відновити будинок у первісному вигляді. Сам Ростислав Мельник спочатку збирався подавати апеляцію на це рішення, однак потім, у 2015 році, заявив про готовність відбудувати віллу. Здавалося б, інцидент вичерпано, але тут у справі відбувся несподіваний поворот.

Мирова угода

22 березня між громадянином Мельником та ЛМР укладається мирова угода, а вже за тиждень, 27 березня виконавчий комітет ЛМР видає Ростиславу Мельнику містобудівні умови та обмеження на будівництво на місці вілли 4-поверхового житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського обслуговування, музичною дитячою студію ім. Я. Ярославенка, творчими майстернями та даховою котельнею.

У мерії мирову угоду подали як своє досягнення і засіб покарання забудовника. Мовляв, мало того, що йому обмежили поверховість забудови, так ще й домоглися виділення для міста 397 квадратних метрів під музичну студію. При цьому юристи забудовника відповідальність за невиконання рішення суду переклали на ЛМР. Мовляв, пан Мельник був готовий відновити пам’ятку, однак мерія на надала йому проектно-кошторисної документації, а без цього відновлення неможливе.

Знову суди

Укладання мирової угоди викликало шквал обурення активістів і призвело до нового витка судового протистояння. Зараз у судах перебувають відразу дві справи, пов’язані з віллою Ярославенка.

Одна з них стосується містобудівних умов. Так, 26 жовтня 2017 року, Галицький  районний суд вжив заходи забезпечення, якими фактично заборонив будівництво. Ростислав Мельник подав апеляцію, яку суд задовольнив частково.

«Суд першої інстанції вжив заходи забезпечення, щоб він не мав права нічого будувати, а цей суд визнав, що не має права заборонити будівельні роботи, оскільки забудовники показали дозвіл, який їм видала Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Львові. Відтак, апеляцію було задоволено частково і скасовано постанову суду першої інстанції, але прийнято нову - зупинено дію містобудівних умов», - пояснює голова ГО «Народна дія» Анна Біликівська.

Паралельно триває інша судова справа, яка стосується мирової угоди.  А точніше вже другої мирової угоди. Після того, як суд відмовився затверджувати першу угоду, була укладена друга. «Суд не затвердив першу мирову угоду, бо там говориться про нове будівництво і нічого не говориться про зруйновану пам’ятку. А у другій мировій угоді вже йдеться про те, що пам’ятки більше не існує і тому її треба вилучити з реєстру», - каже Анна Біликівська.

«Угоду від міста уповноважили підписати юристку з ЛМР, але для того щоб укласти таку угоду, рішення мала прийняти міська рада. Суд зобов’язав міського голову надати пояснення, що він думає з цього приводу», - додає активістка «Народної дії» Олеся Дацько.

Власне про це йдеться у заяві про злочин, яку активісти подали до прокуратури.

«Без рішення органу місцевого самоврядування – зокрема без рішення Львівської міської ради - представник за дорученням у суді (яким є Піскун А.Й,) особисто підписала мирову угоду, таким чином вчинила акт самоправства, оскільки повноважень приймати рішення від імені Львівської міської ради у неї немає. Львівська міська рада ніколи не приймала рішення про передачу повноважень щодо прийняття будь-яких рішень, які є винятковою компетенцією Львівської міської ради, іншим особам, у тому числі щодо укладення мирової угоди між Львівською міською радою та Мельником Р.Л. щодо будівництва на земельній ділянці на вул. Ярославенка, 30 в м. Львові Піскун Анні Йосипівні. Львівська міська рада як представницький орган місцевого самоврядування не може передавати визначені Конституцією та Законом України «Про місцеве самоврядування» повноважень - фізичним особам», - йдеться у заяві активістів.

Активісти просять розпочати за цією заявою досудове розслідування у формі досудового слідства. А враховуючи паралельну судову тяганину можна припустити, що доля вілли Ярославенка найближчим часом вирішена не буде.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: