Вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка: що відомо на даний момент

content_554752_273838212731011_282743295_n

У вівторок, 29 травня, в Києві невідомий застрелив російського журналіста Аркадія Бабченка.

Перша очевидна версія вбивства журналіста Аркадія Бабченко — це його професійна діяльність, але за конкретними версіями говорити поки рано, заявляє начальник ГУ Нацполіціі в Києві Андрій Крищенко, передає Українська правда.

«Перша і очевидна версія - це його професійна діяльність. З огляду на його роботу», - сказав Крищенко.

Разом з тим він підкреслив, що в даний час ще рано говорити про більш конкретні версії. Відповідаючи на питання про те, які ще робочі версії відпрацьовуються поліцією, начальник главку сказав: «І особисте життя, і конфлікти, не пов'язані з професійною діяльністю».

Другою версією є громадянська позиція журналіста.

За даними начальника столичного главку, журналіста вбили в квартирі, але його дружина з оглядом на психологічний стан поки не може дати ніяких свідчень.

«Це однозначно не самогубство. Це вбивство, але поки у нас ніяких даних більше немає, його дружина показань поки не дає, опитуються свідки, на місці працюють слідчі групи», - сказав він.

За фактом події відкрито кримінальне провадження за ст.115 Кримінального кодексу Умисне вбивство.

Деталі і обставини вбивства Бабченка

Член колегії МВС України, народний депутат Антон Геращенко оприлюднив деталі і обставини вбивства російського військового журналіста Аркадія Бабченка.

За його словами, журналіста застрелили на порозі його квартири по вулиці Микільсько-Слобідська в Дніпровському районі Києва.

«У будинку закінчився хліб. Аркадій пішов в магазин. Вбивця на нього чекав на сходовій клітці в під'їзді. Коли Аркадій відкрив двері квартири, вбивця підло, в спину, зробив кілька пострілів в спину Аркадію Бабченку», - написав Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Як наголосив депутат, основною версією вбивства на даний момент є «дії російських спецслужб щодо усунення осіб», які говорять правду про те, що насправді відбувається в Росії і Україні.

Геращенко додав, що розслідуванням вбивства Бабченка займатимуться найкращі слідчі.

Згодом Перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін опублікував фоторобот чоловіка, якого підозрюють у вбивстві російського журналіста Аркадія Бабченка.

«На теперешній час складений фоторобот підозрюваного у вбивстві Аркадія Бабченка. Встановлюються свідки та обставини події», - заявив Аброськін.

Також Керівник Служби безпеки України (СБУ) Василь Грицак заявив, що вдень 30 травня опублікує деталі про вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, передає ЛігаБізнесІнформ.

«Я обіцяю: всі деталі - завтра. Служба працює, але ніяких деталей. Все скажу завтра», - заявив Грицак.

Ким був загиблий журналіст

Аркадій Бабченко народився 18 березня 1977 року в Москві, в сім'ї інженера-конструктора і вчительки російської мови і літератури.

У 1995 році пройшов службу на Північному Кавказі в місті Моздок-7 у лавах Збройних сил Російської Федерації. Аркадій Бабченко був у складі військ зв'язку і брав участь у «відновленні конституційного ладу» на території Чечні. Був демобілізований у 1997 році.

Після проходження служби поновився на юридичному факультеті Сучасного гуманітарного університету, який закінчив з дипломом бакалавра юриспруденції з міжнародного права. З початком другої чеченської війни, у 1999 році служив за контрактом у Збройних силах РФ, де брав участь у бойових діях з невизнаною Чеченською республікою Ічкерія.

«Служив зв'язківцем, потім плюнув і пішов у піхоту, звідки був проданий за дві банки тушонки у гранатометний взвод на посаду командира розрахунку АГС-17», - відзначав Бабченко.

У 2000 році повністю демобілізувався в званні старшини гвардії і присвятив себе незалежній журналістиці. Спочатку він працював військовим кореспондентом Московського Комсомольця, потім кореспондентом програми Забутий Полк. Писав для багатьох газет і журналів, серед інших, і для Нової Газети.

Будучи військовим кореспондентом, висвітлював події Південноосетинської війни 2008 року. У березні 2012 року на журналіста завели справу за статтею про заклики до масових безладів, коли він висвітлював протестні події в Москві 2011-2013 років на Манежній площі.

Займався виданням журналу-альманаху Мистецтво війни.

«Концепція Альманаху полягала в наданні творчого майданчика для публікації творів (прози, поезії та публіцистики) ветеранів усіх останніх воєн, які пройшли після Великої Вітчизняної і йдуть зараз по всьому світу», - йдеться про нього на офіційному сайті.

Аркадію Бабченку і його сім'ї неодноразово погрожували, через що з лютого 2017 року він залишив Росію і тимчасово перебував у Празі, з липня - в Ізраїлі, а з серпня 2017 року жив у Києві.

Активно критикував як російську, так і українську владу.

«Він писав в обличчя, а не в спину»

Як коментують вбивство журналіста Бабченка — публікуємо реакцію колег і друзів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: