Супрун наполягає, що лікування онкохворих за кордоном ефективне

1485337792_suprun

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун запевняє, що програма лікування громадян України за кордоном ефективна, але надання такої допомоги в Україні врятувало б значно більше життів.

Про це вона написала у Facebook, коментуючи висловлювання  Олександра Лінчевського щодо лікування громадян України за кордоном.

«Цитати Олександра Лінчевського, які активно тиражуються в інформпросторі, вирвані з загального контексту виступу. Перше, що слід зазначити для повного розуміння сказаного. Рахункова палата провела аудит програми “Лікування громадян України за кордоном”, в якому звітували, що смертність учасників програми свідчить про неефективне використання державних коштів. Тому у своєму виступі Лінчевський давав відповідь на те, чому програма НЕ є неефективною», - зазначила Супрун.

Вона розповіла, що сьогодні бюджет програми по лікуванню за кордоном є найбільшим за всю історію її існування. Зокрема, за останні два роки, за інформацією керівника МОЗ, відправлено на лікування в півтора раза більше пацієнтів, ніж за попередні 6 років сукупно. Перебування пацієнтів у черзі скоротилось з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими йде системна співпраця, а шанс на подовження життя отримують більше 75% пацієнтів, зауважила вона.

«Проте те, що намагався донести Олександр, та те, що зараз є позицією МОЗ України, - програма не вирішує питання допомоги всім пацієнтам», - наголосила Супрун.

За її словами, 87% людей, які подаються на цю програму, потребують трансплантації органів та кісткового мозку. Їм потрібне лікування в закордонних клініках, бо в українських лікарів немає експертизи, щоб робити такі операції. «Проблема навіть не в обладнанні, в нас їх просто не вміють робити. Саме тому на програму лікування за кордоном йдуть мільйони державних грошей - на ці кошти ми могли б рятувати значно більше життів, якби їм могли надавати таку саму допомогу в Україні. Саме про це був виступ Олександра», - зазначила керівник МОЗ.

Вона зауважила, що, безумовно, це дуже чутлива тема, і Лінчевський уже вибачився перед тими людьми, кого обурили його слова. Крім цього, у самій програмі, за словами Супрун, «є труднощі», проте міністерство готове і буде їх вирішувати. «Ми прийшли в МОЗ, щоб українці жили довше і мали доступнішу та якіснішу медицину і це те, чим ми займаємося», - підкреслила вона.

Раніше ЗМІ поширили заяву заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського, зроблену ним під час виступу в Рахунковій палаті на обговоренні звіту про результати аудиту ефективності коштів держбюджету, виділених МОЗ для лікування громадян України за кордоном. Зокрема, говорячи про пацієнтів, у яких діагностовано рак, Лінчевський заявив про неефективність використання цих коштів у зв'язку з високим рівнем смертності таких хворих.

Сам Лінчевський на прес-конференції 4 червня заявив, що його висловлювання були вирвані з контексту та не відображають позицію МОЗ, а оприлюднена стенограма засідання є неповною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: