Українські Карпати на смак: у Шевченківському гаю відкрили хатинку з органічними продуктами (фото)

unnamed (8)

У суботу, 2 червня, у Шевченківському гаю відкрили «швейцарську хату» з органічними карпатськими продуктами.

Зокрема, члени спілки «Карпатський Смак» у Львові урочисто відкрили крамницю та дегустаційний зал, де можна скуштувати справжні органічні продукти Карпат, передає кореспондент Дивись.info.

Представників спілки об'єднує ідея відмови від використання антибіотиків та стимуляторів росту у тваринництві, пестицидів, фунгіцидів, гербіцидів у рослинництві, барвників, смакових стабілізаторів при виготовленні продуктів.

Станом на зараз є 19 виробників абсолютно різного асортименту, з чотирьох областей України – Львівської, Закарпатської, Чернівецької та Івано-Франківської. Майже всі ці виробники – домогосподарства, в яких працюють члени родини.

Спілка не співпрацює з великими торгівельними закладами, тому що виробники не виготовляють продукцію у промислових масштабах.

Серед продукції, яку представили та яку відтепер можна скуштувати у Шевченківському гаю, - це бджолині, зернові, сирні та м'ясні продукти.

Варто зазначити, що проект «Смак українських Карпат» підтримали партнери зі Швейцарії. За словами представниці державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) Барбари Ягін, «Смак українських Карпат» робить внесок розвиток сталого економічного розвитку не тільки України, але й світової культури.

«Все почалося у 2010 році, коли пан Михайло Стовп’юк зі Стрия вирішив, що треба створити таку торгову марку, яка представлятиме такі карпатські продукти. Адже він знав, що є багато людей, які виготовляють якісні продукти. Таким чином вони і об'єдналися під спільною торговою маркою», - розповідає Барбара Ягін.

«Ми спільно започаткували цей проект у 2012 році, оскільки між Швейцарією та Карпатським регіоном є багато схожого. Зокрема, те, що є багато маленьких виробників і вони стикаються із жорсткою конкуренцією і повинні виготовляти дуже якісні та особливі продукти», - пояснила пані Барбара.

Вона також зауважила, що такі продукти дійсно смачні і їх не знайдеш подібних в жодного регіоні.

Своєю чергою, директор музею народної архітектури і побуту «Шевченківський гай» Роман Назаровець зауважив, що це перший такий проект в Україні.

«Я багато чув, що такі проекти проводяться в музеях Європи. Але в Україні – це зроблено вперше. Ми ризикнули це зробити. Першим зробити тяжко», - сказав Роман Назаровець.

«Ми знаходимось в садибі з села Зарічево Перечинського району Закарпатської області, де минулого року завершили реставрацію.

За його словами, в музеї затверджена стратегія розвитку музею на 10 років і одним із напрямків є - «оживлений музей», тобто в кожній садибі робимо щось автентичне, що робилося колись. «Якщо це кузня, то працює коваль, якщо олійня, то олію, чи, до прикладу, печемо хліб. Ну і ця хатина з села Зарічево Перечинського району Закарпатської області, стане осередком карпатських продуктів», - зазначив Назаровець.

«Вперше в музеї відбуватиметься дегустація. Ми не тільки відроджуємо українські традиції, український побут, але й хочемо показати, що українці завжди були господарями на своїй землі, фермерами, які вирощують пшеницю, розводять кіз, корів. І цей проект буде ще одною родзинкою музею», - додав Роман Назаровець.

Читайте також: Смак українських Карпат: де у Львові можна скуштувати карпатські органічні продукти

Додамо, дегустаційний зал громадської спілки «Карпатський смак» розташований у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові, в садибі з села Зарічево Перечинського району Закарпатської області.

Фото: Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: