Швейцарія заморозила мільярд франків на рахунках російського олігарха – уродженця Дрогобича

вексельберг

У Швейцарії банки через побоювання потрапити під санкції США заблокували близько мільярда франків (865 млн євро) на особистих рахунках російського олігарха Віктора Вексельберга.

Про це виданню Forbes повідомило джерело в групі «Ренова», а раніше про блокування рахунків Вексельберга написав швейцарський тижневик Schweiz am Wochenende (копія матеріалу на сайті Watson). За даними видання, на особистих рахунках Вексельберга були заморожені два мільярди франків (1,7 мільярда євро). За інформацією Forbes, серед швейцарських банків, які заблокували кошти Вексельберга - UBS, Credit Suisse і Julius Baer. Крім того, гроші олігарха міг заблокувати і кіпрський Bank of Cyprus, в якому Вексельберг володіє часткою в 9,27%. Про це Forbes розповів співробітник однієї з компаній, що працюють з Bank of Cyprus. Підтвердити цю інформацію в «Ренові» виданню не вдалося. За даними Schweiz am Wochenende, юристи Вексельберга готуються подати позови проти швейцарських банків і їх співробітників, які прийняли рішення про замороження рахунків. Видання зазначає, що представники бізнесмена не бачать для цього підстав, оскільки рахунки були відкриті відповідно до швейцарських законів, а активи на них номіновані у франках, а не в доларах.

Блокування торкнулася не тільки особистих рахунків Вексельберга. Видання Schweiz am Wochenende стверджує, що протягом декількох днів низка банків, включаючи UBS і Credit Suisse, відмовляли російському мільярдерові в доступі до великих пакетів акцій у швейцарських промислових компаніях Sulzer, OC Oerlikon і Schmolz + Bickenbach.

Довідка

Віктор Феліксович Вексельберг народився в 1957 році в місті Дрогобич. Мати — Морозова Олена Євтропівна, росіянка. Батько — Вексельберг Фелікс Соломонович, єврей. Навчався в дрогобицькій середній школі №3. У 1979 році відмінно закінчив факультет автоматизації і обчислювальної техніки Московського інституту інженерів залізничного транспорту (МІІТ) і влаштувався на роботу в лабораторію в Особливому конструкторському бюро з безштангових насосів (ОКБ БН «Коннас»). В кінці 1980-их років закінчив аспірантуру при Обчислювальному центрі Академії наук СРСР і очолив лабораторію ОКБ.

Голова Ради директорів Об'єднаної компанії «Російський алюміній». Голова Ради директорів російсько-американського СП «Ренова». Колишній голова ради директорів «СУАЛа», колишній голова правління ВАТ «Тюменська Нафтова Компанія», колишній генеральний директор ВАТ «СУАЛ-холдинг», колишній генеральний директор ВАТ «Сибірсько-Уральська Алюмінієва Компанія». Член правління Російського союзу промисловців і підприємців. Дійсний академік Міжнародної академії наук екології і безпеки життєдіяльності.

2012 року Віктор Вексельберг відмінно проявив себе в боротьбі за вплив серед російських олігархів. В результаті йому вдалося стати найбагатшим з них - зі статком у 19 мільярдів доларів.

В обмін на свободу дій в бізнесі, писала Tribune de Geneve, Віктору Вексельбергу, як і будь-якого іншого олігарху, який поважає режим Володимира Путіна, довелося погодитися на «доручення» від глави держави. Так, він купив і повернув до Росії знамениті яйця Фаберже, які колись належали царській родині. Він став одним із спонсорів Олімпійського фонду, який видав героям лондонської Олімпіади розкішні автомобілі.

Крім того, Віктору Вексельбергу доручили і куди більш складну місію: дати поштовх розвитку інновацій в країні разом зі Сколково, побудувати в Підмосков'ї російську Кремнієву долину, про яку так мріє влади. Відповідна робота для людини, яка прекрасно вміє залучати і переконувати.

Швейцарська газета навіть нагородила його титулом «сірого кардинала» Путіна.

2007 року Віктор Вексельберг купив в Італії за 40 мільйонів євро маєток, який раніше належав італійському диктатору Беніто Муссоліні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: