Керівниця і редакторка Дивись.info поділилися думками щодо розвитку ЗМІ

unnamed

З нагоди Дня журналіста керівниця ІА Дивись.info Наталія Улинець та головна редакторка Валерія Печеник поділилися думками щодо розвитку ЗМІ.

З нагоди Дня журналіста керівниця ІА Дивись.info Наталія Улинець та головна редакторка Валерія Печеник поділилися думками щодо розвитку ЗМІ.

Про свої ідеї, як зробити ЗМІ успішними та про нинішні виклики, подачу інформації вони розповіли в інтерв'ю виданню Deadline.

Про подачу інформації та як змінилися ЗМІ за останні роки

Наталія Улинець:

- Як на мене, вона не так змінилася, як просто вдосконалилася. Сьогодні редакції відходять від великих текстів на користь до фото-, відеорепортажів, стрімів, тізерів. У конкурентному середовищі важливо дотримуватися двох принципів - або першим виходити з інформацією, або подавати її не так, як інші.

[dyvys_blockqoute text="Один із викликів перед ЗМІ - це вже не просто оперативність, а подача інформації у форматі «тут і зараз» завдяки прямим трансляціям, висвітленню подій без монтажу і без постановок" author="Наталія Улинець"]

Ті медіа, що надають перевагу візуальному контенту, формату фото-, відео-, перебувають у виграші, на відміну від тих, які послуговуються тільки текстовими матеріалами.

Один із викликів перед ЗМІ - це вже не просто оперативність, а подача інформації у форматі «тут і зараз» завдяки прямим трансляціям, висвітленню подій без монтажу і без постановок».

Валерія Печеник:

- Щодо онлайн-ЗМІ, то тут за останні 5 років змінилися канали комунікації. Якщо раніше це були в більшості своїй сайти-агрегатори новин або ставка робилася на головну сторінку сайту, то тепер Фейсбук остаточно перетворився на одне велике ЗМІ. Це не жарт, ми проводили дослідження нашої аудиторії та більшість опитаних говорило, що вважають соцмережі повноцінним ЗМІ.

Тобто конкуренція стала ще більшою, бо в одній стрічці новин поруч і на однакових правах, наприклад, гігантський всеукраїнський холдинг, локальне регіональне ЗМІ, нішевий тематичний медіа-проект, блогери ...

[dyvys_blockqoute text="Редакції шукають нові підходи, нову мову спілкування з аудиторією" author="Валерія Печеник"]

Якщо в цілому, то мова йде про те, що редакції шукають нові підходи, нову мову спілкування з аудиторією. Аудиторія любить дивитися - потрібно робити відео; у аудиторії немає часу - треба робити короткі відео; читачів лякають сторінки із суцільним текстом - потрібно приділяти більше уваги верстці; люди люблять інтерактив - потрібно робити аудиторію учасником процесу; аудиторія любить оперативність - потрібно робити стрім або текстові трансляції паралельно з подією.

Вплив соціальних мереж

Наталія Улинець: 

- Я б сказала, що соціальні мережі доповнили ЗМІ і стали для них певним викликом, адже зараз кожен, хто має сторінку у соцмережі, вважає, що може бути сам собі медіа. Але все ж таки соціальні мережі для ЗМІ - це передусім спосіб дистрибуції і ретрансляції.

Зараз активно побутує думка, що соціальні мережі можуть замінити ЗМІ, але це не так, і цей тренд відійде дуже швидко. Адже ми все більше переконуємося, що соціальні медіа є радше тими майданчиками, які тільки формують і провокують інформаційні шуми, а якісні, рейтингові медіа працюють за принципом об’єктивності та підтвердження інформації, чого, звісно, немає в соціальних медіа. Тобто якоюсь мірою соціальні мережі доповнюють медіа, допомагаючи їм ретранслювати свій контент, а якоюсь мірою - провокують інформаційні шуми, на які медіа теж повинні зважати.

Дуже часто інформація в соціальних медіа може слугувати хорошим інфоприводом чи хорошим джерелом для підготовки серйозних матеріалів, розслідувань, джерелом інформації, яка провокує журналіста порушити ту чи іншу тему.

Валерія Печеник: 

- Крім каналу комунікації, як ми всі розуміємо, соцмережі - це ще й джерело інформації. Тому якщо раніше у журналіста йшла купа часу на пошук тем, спікерів, експертів і так далі, то тепер дуже багато часу йде саме на факт-чек, на перевірку тієї інформації, якої просто тонни в соцмережах.

Про шлях до успіху в ЗМІ

Наталія Улинець: 

- Щоб досягти максимальних результатів, треба працювати відповідно до бізнес-плану і відповідно до бізнес-стратегії. Якщо в медіа немає цих складових, немає бізнес-підходу - це медіа буде неуспішним. Воно буде просто майданчиком, який висвітлює точку зору того чи іншого інвестора, політика, бізнесу. Якщо медіаменеджери перестануть «сидіти» на грошових дотаціях у власників медіа, як наркозалежні «на голці», а почнуть змінювати внутрішні і зовнішні адміністративні підходи у редакціях, підвищать свою самооцінку і медіаерудицію, то зміниться і сам медіаресурс. Особливо це стосується регіональних медіа.

[dyvys_blockqoute text="Якщо медіаменеджери перестануть «сидіти» на грошових дотаціях у власників медіа, як наркозалежні «на голці», а почнуть змінювати внутрішні і зовнішні адміністративні підходи у редакціях, підвищать свою самооцінку і медіаерудицію, то зміниться і сам медіаресурс. Особливо це стосується регіональних медіа" author="Наталя Улинець"]

Особисто у мене щодо них дуже позитивний прогноз. Тобто чим вища комерційність медіа, тим вища його успішність. А над комерційністю треба працювати бізнес-підходами».

Валерія Печеник:

- Є кілька критеріїв успішності, в першу чергу мова про монетизацію, а також про рейтинги і довіру аудиторії. Не завжди, на жаль, медіа успішні за всіма цими показниками. Про що можемо говорити, виходячи з нашого скромного досвіду? Потрібно на чільне місце ставити аудиторію, її довіру. Якщо ти будеш багато працювати, шукати справді вартісні теми, перевіряти інформацію, дивувати і розповідати щось нове, що може збагатити людей (при цьому не забувати про канали комунікації, ефективні формати і так далі), то рано чи пізно до тебе потягнеться аудиторія і, якщо все зроблено правильно, ця аудиторія буде якісною.

[dyvys_blockqoute text="Якщо ти будеш багато працювати, шукати справді вартісні теми, перевіряти інформацію, дивувати і розповідати щось нове, то рано чи пізно до тебе потягнеться аудиторія" author="Валерія Печеник"]

А якісну аудиторію легше запропонувати рекламодавцеві. Ми віддаємо собі звіт в тому, що програємо за кількістю трафіку скажімо так, бульварним медіа, але у нас і цільова інша, ніж у них.

Про журналістів

Наталія Улинець:

- Зараз є дуже багато якісних освітніх програм для журналістів і для редакцій, відкрито дуже багато навчальних можливостей. І журналіст, як і будь-який фахівець з іншої сфери, повинен постійно вчитися, адже з’являються нові тренди і потреби аудиторії у нових форматах інформації.

[dyvys_blockqoute text="Журналіст, як і будь-який фахівець з іншої сфери, повинен постійно вчитися, адже з’являються нові тренди і потреби аудиторії у нових форматах інформації" author="Наталія Улинець"]

Медіа діджиталізується, причому виклик для журналіста ХХІ століття - бути не просто журналістом, а ще й контент-менеджером, розуміти медіаменеджемнт. Тобто він повинен універсалізуватися - в будь-який момент взяти камеру або подати свій медіапроект у форматі, наприклад, мультимедійного лонгріду. Журналіст повинен розвиватися.

Валерія Печеник:

Зізнаюся, що «Дивись.info» - просто везунчики в цьому плані, тому що наша команда склалася досить легко і працює ця система дуже злагоджено. У нас є як люди з більш ніж десятирічним досвідом, так і зовсім новачки в журналістиці.Не думаю, що мова йде про «вирощування» когось, просто кожна редакція, скажімо так, зачісує журналіста під себе, мова про редакційні принципи, подачу інформації.

Як показує практика, якщо є «носії» такої редакційної філософії, якщо є живий приклад, то навіть новачки швидко підтягуються і навіть починають сяяти.

Повний текст інтерв'ю можна прочитати за посиланнями: Наталія Улинець, Валерія Печеник.

Підготувала Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: