У США вдалося вилікувати складний випадок раку за допомогою імунотерапії

83_main

Американським вченим за допомогою експериментальної процедури вдалося врятувати жінку від раку грудей, який перейшов в термінальну стадію.

В рамках нової терапії в кров жінки закачали 90 млрд імунних клітин, повідомляє BBC.

Два роки тому лікарі сказали Джуді Перкінс з Флориди, що їй залишилося жити три місяці. У Джуді був рак грудей в термінальній стадії, який швидко поширювався - для лікування стандартними методами було занадто пізно. Сьогодні в її організмі немає слідів ракової пухлини.

«Через тиждень після проходження терапії я почала щось відчувати. Я відчувала, як пухлина в моїх грудях зменшується. Ще через тиждень або два вона зникла повністю», - розповідає вона.

Нову технологію називають «живим ліками». Препарат роблять з власних клітин пацієнта в одному з провідних світових центрів з вивчення раку.

Спочатку пухлина кожного пацієнта досліджують на генетичному рівні, щоб визначити ті мутації, завдяки яким можна зробити рак «видимим» для імунної системи людини. У разі Джуді в її пухлини були ідентифіковані 62 генетичних аномалії, чотири з яких вчені змогли використовувати, щоб атакувати пухлину.

Лікарі аналізують лейкоцити в крові пацієнта і виділяють серед них ті, які здатні боротися з раком. Потім в лабораторії в величезних кількостях створюються схожі білі клітини. В організм 49-річної Джуді було закачано близько 90 мільярдів таких клітин.

«Мутації, які були причиною раку, виявляються його ахілесовою п'ятою», - говорить глава відділу хірургії університету доктор Стівен Розенберг.

Це результати лікування однієї пацієнтки, і щоб затвердити методику, необхідні подальші великі дослідження. Проблема використання імунотерапії для боротьби з раком в тому, що для деяких пацієнтів вона творить дива, а на більшість не діє.

«Процедура перебуває в стадії експерименту, ми поки тільки вчимося робити це правильно, але потенційно в майбутньому її можна буде застосувати до будь-якого раку. Слід зробити велику роботу, але є потенціал для зсуву парадигми в лікуванні раку до розробки унікального препарату для кожного пацієнта - це дуже відрізняється від інших видів лікування», - каже доктор Розенберг.

Доктор Саймон Вінсент, глава відділу наукових досліджень руху Breast Cancer Now, вважає, що дослідження американських вчених «відповідає світовим стандартам».

«Ми вважаємо, це видатний результат. Це перша можливість побачити, як така імунотерапія діє на найпоширеніший вид раку. Вона була випробувана всього на одному пацієнті», - говорить Вінсент.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: