В Україні зафіксовано 117 випадків порушень свободи слова з початку 2018-го — ІМІ

media_14006

За п’ять місяців 2018 року експерти Інституту масової інформації зафіксували загалом по Україні 117 випадків порушень свободи слова, які сталися у 21 регіоні країни. 

Як повідомляє ІМІ, за аналогічний період 2017 року було зафіксовано менше таких випадків — 101.

«До трійки лідерів увійшли випадки перешкоджання журналістській діяльності, побиття та погрози і залякування журналістів», — повідомляють в Інституті.

Найбільшу кількість порушень за п’ять місяців 2018 року було зафіксовано в категорії «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» – 53 (за аналогічний період 2017 року – 34 випадки). Різке зростання в категорії «перешкоджання» експерти ІМІ зафіксували у 2018 році в лютому – 18 випадків та у травні – 12.

Побиття на напади на журналістів – 14, у 2017 році ця категорія посідала лише четверту позицію з 7 випадками.

Цього року погрози посіли третє місце – 13 випадків (за аналогічний період минулого року погрози були на тому ж місці з 15 випадками).

Водночас із початку року ІМІ зафіксував зменшення випадків обмеження доступу до публічної інформації — 9 таких випадків. Ця категорія посіла цьогоріч четверту позицію, за той же період 2017 року ця категорія посідала другу позицію з 16 випадками.

Лідером з порушень прав журналістів з початку року став Київ з областю (54 випадки). Далі йдуть Миколаївщина (7 випадків) та Одещина (5 випадків). В інших регіонах зафіксовано по чотири випадки, по три, два та одному випадку.

Порушували переважно право журналістів на професію, згідно з моніторингом, приватні особи, правоохоронці, місцева влада та депутати. Ця тенденція є стійкою з минулого року, зазначають в Інституті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: