Польська армія збирає дані про громадян непольського походження і їхніх лідерів

1461234702_1

Польська армія збирає конфіденційну інформацію про польських громадян іншої, ніж польська національності.

Цю інформацію встановили слідчі журналісти радіостанції RMF FM, пише prostir.pl.

Вони встановили, що Військові штаби в регіонах висилають інформації до голів місцевого самоврядування з запитанням, зокрема, про громадян непольського походження.

Такі листи, за даними радіостанції, отримали вже десятки старост у західній і південно-західній Польщі. Останніми днями подібні запити надійшли до самоврядувань Любуського воєводства.

Запит містить питання щодо інформації про людей іншої національності. Армія питає про їхню кількість на підпорядкованій самоврядуванню території, рівень інтеграції з рештою суспільства, рівень життя, основні проблеми та конфлікти, що з’являються на місці їхнього проживання.

Військові також просять вказати офіційних і неформальних лідерів організацій, що громадять представників національних і етнічних меншин.

У Генеральному штабі Польської армії журналістам відповіли, що «усі заходи виконуються в рамках чинних правових норм». Командування пояснює, що такі дії випливають із конституційного обов’язку захищати незалежність держави, неподільність території та непорушність кордонів. Це, як стверджують військові, вимагає цілісного та системного погляду на розвиток оборонного потенціалу.

Цікаво, що, за словами Генерального штабу, збір інформації для аналізу є лише «статистичним, кількісним та якісним».

Однак, як підкреслює польська радіостанції, ця відповідь суперечить тому, що армія збирає теж дані про конкретних лідерів груп.

«Армії не потрібна інформація про те, якої є національності польські громадяни на певній території. Армія повинна захищати їх усіх від зовнішніх загроз. Це польські громадяни, незалежно від національності», — коментує справу колишній міністр оборони Польщі Томаш Сємоняк.

Томаш Сємоняк додає, що «запит такої інформації може порушувати конституцію», оскільки громадяни Польщі поділяються за принципом національного походження – що польська конституція забороняє.

На думку голови Об’єднання українців у Польщі Петра Тими, цим питанням повинен зайнятися омбудсмен і урядовий уповноважений з питань рівного ставлення, а також спільна комісія уряду та національних меншин.

Об’єднання українців у Польщі також заявило про намір зайнятися скандалом, оскільки такі дії «можуть знищити багаторічний доробок незалежної Польщі» і призвести до напруженості в місцевих громадах, підриву дій груп меншин, оскільки армія посередньо ставить під знак запитання лояльність їхніх лідерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: