100 мільярдів доларів втратила Україна через російську агресію у Криму та на Сході – дослідження Atlantic Council

ASS8706-825x400

Україна втратила 100 мільярдів доларів через російську агресію у Криму та на Сході країни.

«Крим анексовано Російською Федерацією. Росія несе повну юридичну відповідальність за цю частину території України», – наголосив Андерс Аслунд, автор дослідження «Ціна Кремлівської агресії в Україні: матеріальний вимір», старший науковий співробітник Eurasia Center Atlantic Council, передає Український кризовий медіа-центр.

Після анексії Криму Україна втратила 1,4 мільйонів гектарів землі, які оцінюють у понад 1,8 мільярдів доларів. Окрім цього, українські банки втратили активи, які залишилися у банківських відділеннях, – від 1,7 до 1,9 мільярдів доларів. Росія конфіскувала «Крименерго», як наслідок – Україна втратила 1 мільярд доларів.

«Ми не говоримо про те, щоб продати Крим. Крим для нас залишається частиною території України. Ми говоримо про захист інвесторів, які незаконно втратили свої права у Криму. Для нас очевидно: право на власність належить Україні, і Росія просто узурпувала наше право регулювати це питання. Це наша непохитна позиція», – підкреслила Олена Зеркаль, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції.

Через бойові дії на Сході України зруйнована велика частка інфраструктури. Експерти оцінили збитки у 9,5 мільярдів доларів. «Хто тут за це відповідає? «ДНР» чи «ЛНР» не визнані у світі. Цю територію захопили без будь-яких правових документів», – зауважив Андерс Аслунд.

Російська Федерація також має значні економічні втрати. Так, щороку Росія витрачає близько 2 мільярдів доларів на підтримку Криму. Військові витрати РФ зросли за останні роки до 5,3% ВВП. Внаслідок зменшення частки торгівлі з Росією Україна втратила ще 14 мільярдів доларів.

Українські компанії та фізичні особи, які втратили свої активи внаслідок російської агресії, мають подавати позови до міжнародних судів. Таку тезу висловив Алан Райлі, старший науковий співробітник Eurasia Center Atlantic Council. Варто також об’єднуватися у групи та подавати спільні позови, щоб зменшити частку витрат на судові процеси. «Ми можемо закликати та сприяти тому, щоб фізичні та юридичні особи вимагали від Кремля компенсацій», – зазначив Джон Е. Гербст, директор Eurasia Center, Atlantic Council.

«В українців є декілька шляхів, щоб отримати компенсацію за шкоду, яка була завдана. Один зі шляхів – двостороння угода про інвестиції між Україною та Росією, яка була підписана у 1998 році. Ця угода передбачає, що кожна сторона заохочуватиме інвесторів іншої сторони здійснювати інвестиції на своїй території та дозволить такі інвестиції, поважаючи законодавство іншої сторони», – наголосив Євген Чолій, президент Світового конгресу українців.

Важливо також мотивувати інвесторів повернутися назад після того, як території звільняться від окупації. Таку тезу висловила Юлія Клименко, віце-президент Департаменту бізнес-освіти Київської школи економіки. «Мотивація поступово буде зменшуватися. Це питання має стати частиною публічного обговорення. Непрямі втрати будуть набагато більшими, ніж прямі втрати на окупованих територіях. Ми повинні бути готові підраховувати всі збитки», – підсумувала Юлія Клименко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: