Художниця Олеся Казнох розповіла про свою нову виставку у Львові (фото)

IMG_2088

«Можна їхати на Мальдіви і побачити море, пальми, блискучий пісок, розкішні квіти і відчути у тому красу, але бачити красу у простій землі, небі, деревцях, мене це більше надихає», - Олеся Казнох.

У галереї «Зелена канапа» свою виставку «Орна земля» презентувала Олеся Казнох (Домрадзька). Ця серія складається із понад двадцяти живописних полотен доповнених старими вишивками та мереживом, об’єднані у цикли «Орна земля», «Співставляння» і «Так природно».

«Що виводить ваша рука на папері, коли ви розмовляєте по телефону? Я малюю орнаменти. Сама не знаю чому. Напевно, тому що людська психіка так влаштована. У хаотичній дійсності навколишнього світу людина намагається створити свій порядок. Укласти час в режим і графік, розсортувати знання, дати назву і визначення всьому і знайти закономірності. В поле моєї уваги потрапили орні землі на узбіччях доріг, якими я мандрую. Їхні геометрично укладені ріллі і городи, вся ця краса живої і зораної землі, упорядкованої людиною, ще більше нагадує мені полоси і ритми орнаментів народного вишиття», – говорить мисткиня у своїй концепції.

Перед нами постають різноманітні краєвиди. І, лише коли придивитися, то помічаємо, що серед рядочка дерев вписано шматок вишивки, чи, наприклад, у полі із соняшниками зауважуємо вишивану квітку, а подекуди, вдивляючись у зоране чи засіяне поле, наше око плавно вихоплює із цих ритмів мотиви українських орнаментів. Окремі роботи створені лише на колористичних співставленнях краєвиду і фрагментів вишивок, власне цей цикл так і називається «Співставляння».

Розкажіть про основний задум, який ви владали у цю виставку, про її концепцію?

Концепція походить від того, що згідно з офіційною доктриною мистецтвознавців будь-яка орнаментика чи то фризи, орнаменти вишивок та ткацтва походять від того, що людина спостерігала за природою, а потім ці орнаменти укладала у якісь ритми. І я подумала, що це було би цікаво дослідити, звідки ці орнаменти беруться, і де вона (людина) могла їх побачити, спостерігаючи за природою. Для цього я брала зображення природи – пейзаж, і шукала в ньому ці орнаменти. Для того, щоб це було наочно, я комбінувала з орнаментами вишивки.

Звідки ці пейзажі? Тут помітна широка географія орнаментів…

Де саме я це малювала?.. Брала сюжети із подорожей і, в основному, це сюжети побачені із вікна власного автомобіля, здебільшого, Львівська область, є ще кілька сюжетів із інших територій: із Черкаської області, з Рівненської, з Кам’янця-Подільського, є навіть з Корфу.

Як добирали орнаменти вишивок?

Вишивку я маю, бо її мені передали три різні майстрині, які працюють власне з народною вишивкою, роблять із неї одяг, поєднуючи із сучасними матеріалами, або створюють якісь композиції із вставками із давнього одягу. Маю цього матеріалу дуже багато, вистачить ще на багато виставок. А зображення часто з’являлися спочатку, а потім шукала вишивку, а часом, навпаки. Особливо, у цих маленьких роботах із серії «Співставлення», я брала вишивку її причіпляла одразу до полотна, а тоді придумувала, що туди можна намалювати, щоб туди пасувало в колористиці і настрої.

У Вас представлено тут три цикли. Що у них спільного, а що відмінного? Чи це плавний перехід від одного до іншого?

Це цикли, пов’язані із моїми виставками. Перша виставка, до якої я малювала орнаменти вишивок, вона називалася «Моє ремесло», і я тут представила свій «Автопортрет», створений цими орнаментами. Друга виставка називалася «Так природно», де в пейзажах з’являлася вишивка, тому тут є такі пейзажі, які непов’язані із «Орною землею», а просто собі краєвиди, в яких з’являються вишивка або мереживо.

І третій цикл – «Орна земля» - це обов’язково мотив землі, обробленої людиною, і в ній так само з’являється вишивка, бо є певна ритміка у тому, що обробляють землю, в городах, в полях, в ріллі – ритміка, що показує, вибудовує орнамент. І мені здавалося, що це буде ще символічніше.

Чи думаєте розширювати географію подорожей і робіт?

Наступний проект у мене буде пов’язаний із людьми, із портретами. Але якщо мене буде надихати якийсь пейзаж, то звісно я буду це зображати. А чому я малюю наш український пейзаж? Тому, що мені хочеться бачити красу в простих речах. Можна їхати на Мальдіви і побачити море, пальми, блискучий пісок, розкішні квіти і відчути у тому красу, але бачити красу у простій землі, небі, деревцях, мене це більше надихає.

Коли буди створені представлені на виставці роботи?

Протягом 2016 – 2018 років, тобто максимально свіжі враження…

Підготувала Мар’яна МАКСИМІВ

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: