У Львові, мабуть, апаратів МРТ більше, аніж в усьому Ізраїлі, – координатор проекту «Дні ізраїльської медицини»

2d6b06f4ce0816942a8f3c81f1242d9b

Понад сотня мешканців Львівщини змогли отримати безкоштовні консультації ізраїльських лікарів у лікарнях Львова та Дрогобича. Це стало можливо завдяки проекту «Дні ізраїльської медицини». Водночас це потрібно не тільки пацієнтам, а й медикам двох країн, оскільки вони активно діляться набутим досвідом. 

Що це за проект і яка його мета, про це ІА Дивись.info поспілкувалася із головою опікунської ради об'єднання іудейських релігійних общин України Павлом Фельдблюмом.

– Ініціатором проекту, який ми реалізуємо, є об’єднання релігійних єврейських общин України. У січні цей проект реалізувався у Тернополі, а зараз – у Львові та Дрогобичі. Ідея в тому, що запросити ізраїльських лікарів, які мають колосальний досвід у своїх спеціальностях, для того, щоб дати можливість тим пацієнтам, які мешкають в Україні і не мають можуть приїхати в Ізраїль, для отримання консультації тут. Адже є такі розробки медиків, які доступні лише в Ізраїлі. Звісно, в Україні теж досить високий рівень лікарів, але є певні ситуації, коли необхідно отримати другу думку. Є складні випадки, коли потрібен унікальний досвід. Ми побачили, що це дуже важливо – спільна робота українських та ізраїльських лікарів. Це дуже ефективно і дає можливість  допомогти пацієнтам та водночас обмінятися тим досвідом, який є у лікарів – отримати якусь нову інформацію, подивитися під іншим кутом, почути іншу точку зору. Ми окремо працюємо над тим, щоб це було корисно не лише для пацієнтів, а й для українських та ізраїльських лікарів. Це обмін досвідом, лекції, які читають фахівці, дискусії, майстер-класи і сумісні консиліуми для обговорення складних випадків. Усе це загалом виявилося дуже успішним.

– Що вдалося зробити у рамках проекту?

– Понад сотня пацієнтів отримали консультації абсолютно безкоштовно. Багато хворих змогли уточнити діагноз, а також отримати рекомендації тощо. Ми розуміємо, що це було корисно та ефективно. Цілий день працювали у Львові, увесь день провели в Дрогобичі. Гості були вражені, наскільки професійно працюють українські колеги і не завжди у простих умовах. Адже рівень можливостей, з точки зору тих бюджетів, які є в ізраїльській охороні здоров’я та українській, абсолютно різний. Сьогодні, на жаль, це важко порівнювати. Тим не менше навіть у таких непростих умовах українські лікарі проявляють себе дуже пристойно.

– Хто саме надавав консультації?

– Приїжджав лікар-онколог, який працював на базі онкологічного центру у Львові та Дрогобичі. А також ортопед – спінальний хірург. Він працював у шпиталі у Винниках, а в Дрогобичі – у першій лікарні. Був лікар-нейрохірург, він же невропатолог. Крім того, реабілітолог-фізіотерапевт. Вони працювали у Львові на базі лікарні швидкої медичної допомоги. Проект реалізовували за підтримки департаменту охорони здоров’я ЛОДА, управління охорони здоров’я Львівської міської ради. Ми дуже вдячні компанії «АЛАР», яка об’єднує 150 унікальних фахівців. Вони стали нашими партнерами і запросили ізраїльських лікарів. Саме завдяки «АЛАР» нам вдалося втілити проект у життя. А також Олега Вишнякова – почесного консула Ізраїлю в Західній Україні. Нашим партнером була львівська клініка «NOVO».

З нами спілкувався мер міста Андрій Садовий і ми змогли обговорити, що можна зробити додатково для того, щоб рівень львівської медицини став вищим, ніж він є сьогодні. Якесь бачення є, натомість наші гості представили своє бачення. Ця співпрацю є дуже взаємовигідною. Також хочу подякувати компанії МАУ. Оскільки є прямий рейс між Львовом та Тель-Авівом, МАУ надала безкоштовні квитки для лікарів.  Ми поклали початок новим серйозним стосункам, які розвиватимуться і зміцнюватимуться.

– Як ізраїльські лікарі оцінили матеріальну базу медзакладів Львівщини?

– Матеріальна база ізраїльської медицини, звісно, набагато серйозніша. Тим не менше ізраїльських лікарів здивувало те, що такої кількості апаратів МРТ чи комп’ютерної томографії, як є у Львові, немає, напевно, в усьому Ізраїлі. Це дороговартісне обладнання, і для львів’ян воно, мабуть, є більш доступним, ніж для ізраїльтян. Але все ж матеріальна база в Ізраїлі дозволяє більш якісно і ефективно допомагати пацієнтам. Незважаючи на це, українські лікарі за рахунок дуже високого рівня освіти, адже постійно беруть участь у міжнародних конференціях, тримаючи руку на пульсі, рівень української медицини, загалом, і львівської, зокрема, достатньо високий, і ізраїльські колеги цим вражені.

Чи будуть інші програми втілюватися у життя?

Ми плануємо розвивати наші стосунки, будемо продовжувати співпрацювати – запрошувати українських лікарів, приїжджати сюди, робитимемо усе, щоб піднімати ще вище рівень української системи охорони здоров’я.

– Чи ця місія є лише медичною?

– Ми намагаємося реалізувати  програми, які дозволили б завадити тій брудній грі, яку ведуть проти України російські пропагандисти, які намагаються використовувати єврейську карту у своїй пропагандистській діяльності, щоб представити Україну як країну, де процвітає ксенофобія, антисемітизм, тим самим легітимізуючи ту агресію, яку втілює сьогодні Росія щодо України. Тому для нас це дуже важливе виконання місії, аби довести, що все це не так, насправді Україна – це країна, де розвивається відносини між євреями та українцями. І проекти, які ми зараз реалізуємо, націлені на те, щоб ці відносини ще більш динамічно розвивалися і були більш позитивними. Слід зробити усе можливе, щоб зруйнувати гру російської пропаганди, показати, що це геть не відповідає дійсності та картинка, яку намагаються створити в Росії, використовуючи  єврейське питання, єврейську тему, що завдає великої шкоди. Тому не можна цього допустити.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: