В Ізраїлі археологи знайшли таємничу королівську голову

800
Фото: AP

У Ізраїлі виявили добре збережену скульптуру голови царя віком приблизно три тисячі років. Археологи підкреслюють, що це надзвичайно рідкісний приклад різьби з IX століття до нашої ери.

Про це повідомляє ІА ZIK з посиланням на Associated Press.

Спеціалісти впевнені, що оздоблена діадемою голова представляє царя, проте вони не мають навіть уяви, кого саме з ізраїльських правителів зобразив древній митець.

Голову знайшли минулого року на поселенні в Абель Бет Маак. Цю місцевість ідентифікують з аналогічною біблійною місцевістю, про яку йдеться, зокрема в Книзі Царів. У Старому Завіті згадується, що Абель Бет Маак був у списку ізраїльських міст, на яких напав цар Араму-Дамаску Бен-Хадад III.

У 2017 році група науковців під керівництвом Наами Ягалом-Мака з Єврейського університету в Єрусалимі досліджувала підлогу масивної будівлі залізного віку, коли один із волонтерів натрапив на щось дуже цікаве. Шар, в якому була виявлена голова, ​​датується IX століттям до нашої ери, і, таким чином, періодом суперництва царств Ізраїлю та Юди.

Голову експонували на виставці в Музеї Ізраїлю в Єрусалимі. Детальний звіт про дослідження буде опубліковано в червневому номері журналу « Near Eastern Archaeology».

Як підкреслюють дослідники, всі відомі нечисленні зразки скульптури з епохи заліза значно поступаються знахідці за рівнем виконання. Фігурка виготовлена ​​з фаянсу. Обличчя має зелене забарвлення через вміст міді із силікатною масою. На те, що голова належала скульптурі якогось з правителів з Близького Сходу, зокрема, вказує стрижка. Зачесане назад волосся, що закриває вуха, прикрашає золота тіара.

Оскільки результати радіовуглецевого аналізу вказують на досить широкий період і датування неможливо звузити, голова може представляти цілий ряд правителів. Зокрема, може йтися про Бен-Хадада III або Етбаала I.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: