У НБУ пояснили причини зростання цін в Україні

27_main (1)

Травневий показник інфляції в Україні виявився нижчим за прогноз Національного банку (НБУ), опублікований в інфляційному звіті за квітень 2018 року.

Це сталося в основному завдяки стрімкому уповільненню зростання цін на продукти харчування. Про це повідомила прес-служба регулятора.

Крім того, уточнюють в НБУ, не так швидко, як у квітні, зростали адміністративно регульовані ціни через уповільнення зростання цін на тютюнові вироби та помірніше, ніж минулого року, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Згідно з даними НБУ, базова інфляція в травні сповільнилася - до 9,3% в річному вимірі.

«Як і очікувалося, поступово вичерпується дія тимчасових факторів пропозиції, які спричинили перевищення фактичних показників споживчої інфляції у другій половині 2017 року та у перші місяці поточного року»,  - йдеться в повідомленні.

Це відбувається внаслідок як більш сприятливих погодних умов цього року порівняно з весняними заморозками минулого року, так і розширення пропозиції імпортної продукції.

«Додатковим чинником є проведення Національним банком жорсткої монетарної політики, яка проявилася насамперед через зміцнення обмінного курсу гривні з кінця січня 2018 року», - уточнює НБУ.

Водночас, як і в попередні місяці, зберігався тиск на ціни з боку подальшого зростання виробничих витрат, зокрема на оплату праці, а також швидкого відновлення споживчого попиту.

«З огляду на поступове вичерпання тимчасових факторів пропозиції, що діяли в минулому, та достатньо жорсткі монетарні умови Національний банк очікує на подальше поступове зниження споживчої інфляції у відповідності до прогнозу (8,9% р/р на кінець 2018 року) та її повернення в цільовий діапазон в середині 2019 року», - уклали в НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: