Авіакатастрофа Іл-76: сестра загиблого десантника розповіла про чотири роки судової тяганини

35293791_826276387562985_6367804841892249600_n

Сьогодні минуло рівно 4 роки з дня загибелі 40 десантників зі складу 25-ої окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу літака Іл-76, збитого двома ракетами з ПЗРК «Ігла» в аеропорту Луганська під час заходу на посадку.

4 роки триває слідство у суди. Що змінилося за цей час ІА Дивись.info розпитала в Іляни Гайдук – сестри Іллі Гайдука – десантника, який загинув під час авіакатастрофи Іл-76.

– Зараз справа відправлена на дорозслідування. Тобто суд першої інстанції визнав Назарова винним і призначив йому покарання у вигляді семи років позбавлення волі. Він подав на апеляцію і потім сторона захисту Назарова почала вишукувати будь-які нюанси, які могли б відтягнути справу. У кількох моментах суддя відмовила адвокатам Назарова, але вона задовольнила клопотання про повторну експертизу, тобто була створена нова група експертів. Наразі виходить, що справа перебуває на повторній експертизі. Все це триває вже півроку. Останнє судове засідання відбулося 22 січня. Тоді мав бути винесений вирок. Ми чекали, що це буде наше останнє судове засідання, але ні, і справа пішла на дорозслідування. Учора я спілкувалася з прокурорами, адже півроку не чутно ні слова. Мені повідомили, що експерти знайомляться із справою. Складність полягала в тому, що у них не було всіх необхідних дозволів для отримання доступу до таємних документів. Згідно із процедурою, це робиться через суд. Є ще низка суто бюрократичних питань, які тривають  вже півроку. Не можна сказати, що справа на стоп-крані, бо щось таки відбувається. За фактом маємо півроку затягнутої справи і півроку, як Назаров не за гратами і продовжує працювати.

– Чи за таких обставин не виникає зневіра у родичів загиблих десантників?

– Є зневіра. Наприклад, для мене, якщо вже бути відвертою, січневе судове засідання було останньою краплею. Чотири роки очікувань, постійне нервове навантаження. Того дня в мене була висока температура, але я все ж їхала на засідання, щоб почути, що скаже суд другої інстанції. Та коли почули, що справа йде на дорозслідування, то в залі запанувала мертва тиша. Всі просто були виснажені, вбиті системою. У цей момент я замовчала. Я стільки часу боролася, влаштовувала різні акції, а зараз просто не знаєш, до кого звертатися, до чого?.. Тому що президент нехтує нашою справою. Він звертає увагу на те, що стається за кордоном, а нас ніби не помічає. Прокурори працюють, ніби щось відбувається, а за фактом все завмерло в одній точці. Роки минають. Людина, яка має бути покарана і відбувати покарання, продовжує командувати в ЗСУ.

– Як поводиться сам Назаров у суді? Чи є хоча б натяк на каяття?

– Ні, нема. З самого початку батьки казали, що якби він вибачився перед ними і бодай спробував по-людськи пояснити, що сталося, все могло бути по-іншому. А тут сама поведінка людини є підтвердженням її вини.

– Чи ви зверталися до міжнародних судів?

– Так, зверталися до ЄСПЛ, але наразі жодних зрушень немає. Моя родина звернулася із обвинуваченням Росії, що мій брат загинув саме від рук російських військових. Поки що ми отримали підтвердження інформації. З іншого боку, справа Іл-76 серед інших, я маю на увазі Іловайськ, Дебальцеве, то й же Майдан, хоча б доведена судом першої інстанції. Інші, схожі справи просунулися не так далеко. З моїх спостережень можу сказати, що величезну роль грають родини самих загиблих. Тобто доки ми штурмуємо, виступаємо, проводимо акції і привертаємо увагу до справи, доти на нас звертають увагу, реагують, розслідують. Тільки-но замовчати, як все зупиняється. Тобто величезний сплив має суспільство.

Хронологія слідства і судів

17 червня 2014 року було внесено дані до ЕРДР за фактом недбалого ставлення військових службових осіб до служби, що спричинило тяжкі наслідки.

18 листопада 2014 року генерал-майору Віктору Назарову повідомлено про підозру.

25  листопада 2014 року Назарову обрано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 365 400 гривень

9 грудня 2014 року апеляційним судом розмір застави зменшено до 97 440 гривень.

17 грудня 2015 року Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області почав розглядати справу Віктора Назарова.

27 березня 2017 року Павлоградським міськрайонним судом винесено було вирок Назарову –  7 років позбавлення волі.

Судом задоволено 39 позовів потерпілих до Міністерства оборони України про відшкодування моральної шкоди на загальну суму 19,5 млн. грн. (позови по 500 тис. грн.).

26 вересня 2017 року Апеляційний суд Дніпропетровської області почав розгляд апеляцій Віктора Назарова.

22 січня 2018 року виніс ухвалу про призначення у справі комісійної судової військової експертизи.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: