ЧС-2018: вболівальники, бойкот, Charlie Hebdo і Сенцов

680_5ada011341bdd

Сьогодні, 14 червня, стартує футбольний Чемпіонат світу 2018 року. За кубок боротимуться 32 національні збірні.

XXI турнір під егідою Міжнародної федерації футболу (ФІФА) відбудеться з 14 червня по 15 липня нинішнього року.

В Україні практично всі матчі групового етапу буде транслювати телеканал «Інтер», і лише вісім із 48-ми – «НТН». Усі поєдинки плей-офф покаже виключно «Інтер». На «НТН» покажуть тільки ті ігри, які будуть йти одночасно в останньому турі групового етапу.

Минулий Чемпіонат світу у 2014 році у Бразилії дивилися 3,2 мільярда глядачів, а це приблизно половина жителів планети старше 10-ти років.

У світі ЧС-2018 викликав неоднозначну реакцію. Однак бойкот є швидше символічним, адже жодна з національних команд не відмовилася від участі у Мундіалі.

Прихильники бойкоту називають такі причини: анексія Криму, війна на Донбасі, отруєння в Англії Сергія Скрипаля і його доньки, збиття літака Boeing 777 Малазійських авіаліній, унаслідок чого загинули всі пасажири та екіпаж (загалом 298 осіб), події у Сирії, а також кампанію бойкоту через голодування режисера Олега Сенцова, засуджено в РФ до 20 років ув’язнення.

Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо порушення прав людини в Росії, у якій вимагає негайно звільнити українського режисера Олега Сенцова. Але при цьому з тексту прибрали заклик до бойкоту ЧС-2018 з футболу в Росії, передає ВВС-Україна.

«Вимагаємо, щоб влада Росії негайно та безумовно звільнила Олега Сенцова та інших незаконно затриманих громадян України в Росії та на кримському півострові», – йдеться у резолюції Європарламенту.

У резолюції також згадується ім'я українського в'язня Олександра Кольченка та Володимира Балуха.

Окремо євродепутати звернули увагу на порушення прав людини в окупованому Криму та масові арешти кримських татар.

У цьому світлі Європарламент закликав керівництво ЄС та країн-членів продовжувати дію санкцій щодо Росії, а також запровадити особисті санкції щодо причетних до незаконних судів та ув'язнень чиновників.

Про політичний бойкот ЧС-2018 року заявили Великобританія, Австралія, Ісландія та Польща.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель розповіла, що могла б відвідати чемпіонат світу, бо любить футбол. Проте за нинішніх обставин це може викликати певні дискусії. Хоча пані Меркель не виключила, що все ж може поїхати до Росії підтримати свою збірну.

Неоднозначно висловився і президент Франції Еммануель Макрон. На спільній прес-конференції з Володимиром Путіним Макрон пообіцяв, що приїде на гру Франції, якщо команда пройде до півфіналу. А згодом він сказав, що планує поїздку до Росії, якщо збірна Франції пройде до чвертьфіналу.

У Нідерландах до чемпіонату світу з футболу-2018 з’явилася поштова марка із зображенням футболіста, який ударом м’яча збиває літак у небі. Фотографію марки за кілька днів до чемпіонату стали поширювати користувачі соціальних мереж. Однак невдовзі пошта Нідерландів шкодує через випуск марки, яка пов’язує чемпіонат світу з футболу в Росії з катастрофою літака рейсу MH17 на Донбасі та «може бути образливим для декого».

Натомість скандальний сатиричний французький журнал Charlie Hebdo, відомий своїми різкими карикатурами, присвятив обкладинку чергового номеру чемпіонату світу-2018 з футболу.

На карикатурі зображений президент Росії Володимир Путін на танку, який цілиться у футбольні ворота. Анонс номеру звучить так: «Мундіаль в Росії: трагікомедія в потьомкінському селі».

P.S.

Свою думку щодо ЧС-2018 в РФ ви можете висловити на нашій сторінці в Fb, взявши участь у голосуванні, а також залишити свій коментар.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: