День донора: для кого і де здавати кров у Львові

donating-blood

Щорічно 14 червня в різних країнах світу відзначають Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day). 

Переливання крові дозволяє щорічно рятувати мільйони людей. Життя цих людей залежить від тих, хто приймає свідоме рішення здати кров. А між тим в Україні втричі менше донорів, ніж рекомендує ВООЗ, адже 70% українських донорів здають кров лише один раз

Коли ви здаєте кров, то допомагаєте жінкам з родовими кровотечами або людям з післяопераційними ускладненнями, коли потрібне переливання. Рятуєте життя тим, хто потрапив у ДТП, отримав серйозні травми і поранення, втратив багато крові при терактах і катастрофах. Часто переливання потрібно людям з онкологічними захворюваннями, немовлятам при вроджених і генетичних патологіях - гемолітичної анемії, резус-конфлікт, гемофілії. І це дуже скорочений перелік.

При донорстві у вас заберуть 450 мл крові. Втрата невеликого її обсягу для здорової людини безпечна - кров швидко відновлюється за рахунок регенераторних процесів. Більш того, така процедура допомагає організму самовідновлюватися, призводить до стимуляції кровотворення, активізує обмінні процеси, а все це корисно для здоров'я.

Протягом року регулярно закликають здавати кров такі проекти та організації:

  • #среды_в_охматдете – щосереди можна здати кров для Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».
  • Донорський проект Zdai Blood і #сердечнийчетвер – всі охочі можуть здавати кров для пацієнтів Центру дитячої кардіології та кардіохірургії.
  • Міжнародний благодійний фонд «Таблеточки», який захищає інтереси дітей з онкогематологічними захворюваннями в Україні.
  • Благодійний фонд «Запорука», який допомагає важкохворим дітям у інституті раку, клініці нейрохірургії дитячого віку та гематологічному відділенні у Львові.
  • Благодійний фонд «Крила надії», який також допомагає дітям з онкологічними захворюваннями, які потребують трансплантації органів, мають рідкісні захворювання тощо.

Додамо, що у Львові створюють базу донорів крові для собак. Зазначається, що собака повинна бути вагою від 25 кг, щеплена і здорова, віком від 3 до 7 років. Всю інформацію можна надіслати в спільноту собачників Львова.

Також байкери з Lions MC закликають львів'ян долучитися завтра, 15 червня, здати кров у Львівському обласному центрі служби крові, що на вулиці Пекарській, 65.

Хто може стати донором

Якщо вирішили здати кров, для початку переконайтеся, що підходите для цього. Донором крові чи плазми в нашій країні може стати кожен здоровий громадянин України у віці від 18 років, вагою не менше 50 кілограм.

Існує цілий список захворювань, при яких кров здавати не можна. До них відносяться: хронічні захворювання печінки, психічні захворювання, грибкові ураження шкіри, бронхіальна астма, гіпертонія 2-3 ступеня та інші. Крім того, якщо Ви перенесли ангіну, ГРВІ, грип, після одужання має минути більше місяця. Операція, видалення зуба, контакт з хворими на гепатит А, загострення алергічних захворювань, прийом антибіотиків, прибуття з-за кордону, народження дитини і навіть наявність татуювання – все це впливає на те, чи може людина зараз здавати кров, чи необхідно зачекати деякий час.

Інтервал між донорськими днями для чоловіків – не менше 60 діб, для жінок – не менше 90 діб.

Як підготуватися до здачі крові

За декілька днів до донорства слід відмовитися від вживання таких продуктів: яйця, молоко і молочні продукти, сир, масло, горіхи, банани, солоні, гострі, смажені і копчені страви, а також спиртне. Оптимально вживати в цей період фрукти (крім бананів), овочі, хліб, крупи, рибу, соки, солодощі.

За 3-5 днів потрібно обмежити прийом аспірину, заспокійливого, тощо.

Напередодні, ввечері необхідно повечеряти, однак за 8-12 годин до здавання крові.
Вранці перед процедурою бажано добре відпочити, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивну фізичну працю, вживання алкоголю. Не бажано цього дня кермувати транспортними засобами.

За 2 години до та 2 години після здачі крові курити небезпечно як для себе, так і для того, кому перелиють Вашу кров.

Процедура забору крові проходить в кілька етапів

Процедура здавання крові відрізняється, коли здаєте цільну кров, чи тільки тромбоцити. У першому випадку, приїхавши на станцію переливання крові, ви пройдете медогляд і заповните анкету. Потім вас проведуть до спеціального кабінету, влаштують у напівлежаче положення, введуть у вену голку, а тоді візьмуть від 200 до 450 мл крові. Процедура триватиме 5-10 хвилин.

Якщо ви вирішили здати тромбоцити, спочатку потрібно буде прийти на обстеження, перед яким не можна нічого їсти. Лікар візьме у вас 30 мл крові з вени. Наступного дня слід провести півтори години біля апарату, який забирає венозну кров і відфільтровує з неї тромбоцити (450 мл). Все інше повертається донору.

Здавання плазми крові відбувається майже так само, тільки попереднє обстеження при цьому не потрібне, процедура відбуватиметься на іншому апараті і займає менше часу.
Після здавання крові не виходьте одразу на вулицю, адже слід дати організмові трохи відпочити. Посидьте спокійно деякий час. Якщо на станції є їдальня, випийте чаю і перекусіть. Не забудьте взяти довідку: людині, яка стала донором крові, належить два вихідних дні.

Де здати кров у Львові

  • Львівський обласний центр служби крові.

Львів, вул. Пекарська, 65
032 275 64 05 [email protected]

  • Відділення трансфузіології Львівського військово-медичного клінічного центру

Львів, Личаківська, 26
032 275 28 19, сайт 

  • Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги

Львів, вул. Миколайчука, 9
032 258 73 78, сайт

  • Станція переливання крові Львівської залізниці

Львів, вул. Івана Огієнка, 5
032 226 26 45

За матеріалами Київського обласного центру крові та МОЗ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: