Цими вихідними на Львівщині пройде патріотичний фестиваль (програма)

В межах спільного з управлінням туризму ЛОДА проекту "персональний гід Львівщиною" презентуємо маршрут на цей вікенд.

З 15 до 17 червня, з нагоди 127-ї річниці від дня народження Євгена Коновальця, усі дороги ведуть на батьківщину українського патріота – в с. Зашків. Якщо ви поважаєте свій край та історію, любите українську музику та активний відпочинок, прагнете постійно пізнавати щось нове та знайомитись з цікавими людьми — проведіть ці вихідні на Молодіжному фестивалі «Зашків».

Програма Фестивалю

15 червня (п’ятниця)

09:00-20:00 год – підготовка до фестивалю, приїзд учасників, інструктаж для волонтерів, розкладання наметового містечка;

20:00-00:00 год – бардівський вечір біля ватри.

16 червня (субота)

08:00-10:00 год – ранкова зарядка, сніданок;

08:00-10:00 год – вшанування пам’яті полковника Євгена Коновальця велопробігом «Від Степана до Євгена» з метою національно-патріотичного виховання дітей та молоді;

10:00-17:00 год – локація «Зашків історичний»: робота меморіального музею
Є. Коновальця, австрійського млину та ін.;

12:00-17:00 год– проведення майстер-класів Школи виживання «БІЛІ ВОВКИ»;

13:00-15:00 год – показ військової техніки;

14:00-18:00 год – футбол босоніж;

16:00-17:00 год – показові виступи вихованців кінологічного навчального центру західного регіонального управління Державної прикордонної служби України;

Читайте також: Вбивство Коновальця: теракт російсько-радянського тоталітаризму проти українського національно-визвольного руху

17:00-17:30 год – виступ оркестру Національної академії сухопутних військ;

17:30-19:00 год – вітальна програма від колективів Жовківського району та села Зашків;

19:00-19:30 год – урочисте відкриття фестивалю «Зашків»;

19:30-01:15 год – вечірня музична програма на великій сцені;

01:15-02:30 год – перегляд патріотичних кінофільмів.

17 червня (неділя)

09:00-09:30 год – ранкова зарядка;

10:00-12:00 год – прибирання фестивального поля;

12:00-13:00 год – Молитва за Україну;

13:00-14:00 год – роз’їзд учасників.

Читайте також: Привітання, записки, повідомлення: що можуть розповісти візитки Євгена Коновальця (фоторепортаж)

 

Де переночувати?

  • в наметовому містечку на території Фестивалю. Зауважте, що організатори не надають табірне спорядження у прокат;
  • працюватиме «Польовий хостел» (50 грн за ніч);

  Що скуштувати?

  • бограч, картопля з салом та фірмові безалкогольні коктейлі. Кухарі фестивалю здивують різноманітністю страв, приготованих на вогні.

Що привезти з подорожі?

  • піднесення патріотичного духу;
  • веселі фото родини та друзів;
  • смак до здорового способу життя;
  • знайомство з цікавими людьми та новими друзями;
  • сувеніри на згадку про Фестиваль.

Локація Фестивалю:

с. Зашків (біля озера в підніжжі гори Берекавиці, Жовківський район). Вхід вільний.

Як доїхати?

Власним авто чи велосипедом м. Львів – с. Зашків: відстань 20 км по М09, час в дорозі на авто 35 хв.

Автобусом з автовокзалу ЛЬВІВ 2 (вул. Б. Хмельницького, 225с) в напрямку Жовкви до с. Великий Дорошів, далі – пішки до с. Зашків приблизно 1 год.

Що подивитись довкола?

Пройтися тими ж стежками, якими ходили герої ОУН-УПА, дізнатись історію їх національно-визвольної боротьби за єдність українського народу, відчути їх незламну силу волі,  щоб пишатись своєю історією та людьми, які її творили. Туристично-екскурсійний маршрут військово-історичного характеру

«Три провідники»: с. Зашків – м. Дубляни – м. Львів, вул. Білогорща.

Історико-меморіальний музей Євгена Коновальця засновано у 1990 р. в його рідній хаті. Експозиція Музею, розташована в чотирьох кімнатах родинного будинку, ознайомлює відвідувачів з періодами юнацтва, військової діяльності  патріота, заснуванням і керівництвом УВО й ОУН, боротьбу в підпіллі та трагічну загибель Є. Коновальця. В Музеї можна побачити предмети з родинного будинку сім’ї Коновальця: образ Святої Терези, серветку, вишиту руками матері, крісло батька.

З нагоди 100-річчя від народження Євгена Коновальця 14 червня 1991 р. перед Музеєм встановлено  пам’ятник, та у ніч з 9 на 10 липня того ж року пам’ятник Є. Коновальцю було підірвано. Залишки пам’ятника експонуються на подвір’ї Музею-садиби.

Адреса Музею: с. Зашків, вул. Коновальця. Години роботи: пн., вт., чт.-суб. – 10:00-18:00 год., нед. - 10:00-17:00 год., середа – вихідний, тел.: 0634777041, 0679776112.

Варто знати

Євген Коновалець – провідник української національно-визвольної боротьби, полковник армії Української Народної Республіки, комендант Української військової організації, голова Організації Українських Націоналістів народився в с. Зашків 14 червня 1891 р. В період діяльності Української Центральної Ради корпус Січових Стрільців на чолі з Коновальцем виконував функції національної гвардії. Після поразки визвольних змагань Коновалець проводив активну діяльність з консолідації національно-патріотичних сил задля створення Української Самостійної Соборної Держави. За наказом більшовицького керівництва 25 травня 1938 р. Євген Коновалець був підступно вбитий більшовицьким агентом. Титанічна постать Євгена Коновальця залишилася моральним орієнтиром українського національно-визвольного руху.

Музей Степана Бандери засновано у Львівському національному аграрному університеті у 1999 р. Його експозиція висвітлює тему національно-визвольних змагань українського народу у ХХ ст., навчання у 1928–1933 рр.  Степана Бандери на рільничо-лісовому факультеті Львівської політехніки в Дублянах, його участь в українському національному житті краю і високу політичну активність. У 2002 р. перед Академічним корпусом університету постав пам’ятник Славетному Провіднику українських національно-визвольних змагань ХХ століття Степанові Бандері.

Адреса Музею: м. Дубляни, вул. В. Великого, 1; на другому поверсі головного корпусу університету.

Степан Бандера – український політичний діяч, ідеолог і теоретик українського націоналістичного руху XX ст., народився 1 січня 1909 р. в с. Старий Угринів. Голова проводу ОУН-Б Степан Бандера спільно з Ярославом Стецьком були авторами Акту проголошення Української Держави 30 червня 1941 р. у Львові, проте вже 5 липня Бандеру та його соратників ув’язнили в концтаборі  Заксенгаузен, відомому як місце утримування найбільш важливих в'язнів Рейху. Після звільнення з концтабору Бандера проводив активну боротьбу проти  Радянської влади, переїжджає у Мюнхен, де 15 жовтня 1959 р. був вбитий радянським агентом. Сьогодні ім`я Степана Бандери стало символом боротьби за незалежність України.

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича відкрито 2001 р. в будинку, де 5 березня 1950 р. Головного Командира було вбито. Будинок музею складається з двох поверхів. Експонати, розташовані на першому поверсі розповідають про рід Шухевичів, юнацькі роки Романа, його військово-політичну діяльність та збройну боротьбу українського визвольного руху.

Окрема зала присвячена зародженню УПА, її формуванню та ролі Романа Шухевича у її діяльності.  Експозиція другого поверху відтворює побут часів перебування Головного Командира УПА у цій підпільній квартирі (весна 1948 - початок 1950 рр.). Важливим історичним елементом будинку є криївка при вході на горище, що відокремлювала горище від кімнати подвійною дощатою стіною. Вхід у криївку здійснювався зі сходової клітки і з окремого входу. Саме цим входом скористався Роман Шухевич, коли вступив у свій останній бій.

Адреса Музею: м. Львів, вул. Білогорща, 76а.

Роман Шухевич – визначний український політичний і державний діяч, головнокомандувач та генерал-хорунжий Української Повстанської Армії, голова Секретаріату Української Головної Визвольної Ради, народився 30 червня 1907 р. у м. Львів. По вул. Білогорща, у Залізничному районі Львова, знаходилась остання штаб-квартира Шухевича. У ніч з 4 на 5 березня 1950 р. терміново розробляється план ліквідації керівника українського визвольного руху, під час якого автоматною чергою і був вбитий Роман Шухевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: