ВС заборонив перераховувати термін ув'язнення за «законом Савченко»

637_1423837051_13
Фото: Газета 2000

Верховний Суд заборонив перераховувати засудженим термін ув'язнення за «законом Савченко» після його відміни 20 червня 2017 року.

Відповідний висновок суд надав за зверненням Генпрокуратури, інформує прес-служба відомства.

У висновку ВС зазначено, що правила зарахування попереднього ув’язнення до строку позбавлення волі чи інших видів покарання, передбачених у ч. 1 ст. 72 КК України, не можна вважати такими, що визначають «караність» або «інші кримінально-правові наслідки діяння» у розумінні ч. 2 ст. 4 КК України.

«З урахуванням викладеного, ч. 5 ст. 72 КК України в редакції Закону від 26.11.2015 № 838-VIIІ не застосовується після набрання 21.06.2017 чинності новою редакцією цієї норми. Попереднє ув’язнення зараховується у строк покарання із розрахунку один день такого ув’язнення за два дні позбавлення волі лише на час дії цього Закону», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що цей висновок ВС є обов’язковим для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

Нагадаємо, так званий «закон Савченко» набув чинності в грудні 2015 року і передбачав, що один день перебування у СІЗО зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання.

За цим законом з в'язниць дочасно вийшли 8,5 тис. засуджених.

20 червня 2017 года парламент скасував «закон Савченко». Водночас деякі суди продовжили застосовувати його норму при перерахунку засудженим терміну відбування покарання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: