Як Держпродспоживслужба Львівщини роздає тендери

1727157

Понад 360 тисяч гривень могло зекономити ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області під час розігрування тендеру на проведення лабораторних досліджень харчової продукції. Однак у відомстві вирішили підписати значно дорожчу угоду.

Про це стало відомо із сайту публічних закупівель ProZorro.

Отже, тендер було розбито на два лоти: проведення лабораторних дослідження харчової продукції при здійсненні прикордонного контролю вантажів, що ввозяться на митну територію України у 2018 році, вартістю 251 230 гривень та проведення лабораторних дослідження харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу у 2018 році, вартістю 659 385 гривень. Загальна сума тендеру – 910 615 гривень.

В обох торгах брали участь Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров» та Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини. Обидва лоти виграв останній учасник, який запропонував значно вищу ціну. Перший лот понад 251 тисяча гривень проти майже 145, другий – понад 659 тисяч проти 399 тисяч гривень. Ні один, ні другий учасник під час аукціону ціну не змінювали.

У відмові учаснику торгів, тобто Державній установі «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров», зазначено, що учасники мають подати довідку про наявність обладнання та матеріально-технічної бази(…), зокрема відомості про місце розташування та план приміщень та суміжних приміщень з розташуванням обладнання. Саме цього плану у документах лабораторного центру немає.

Друга причина відмови – відсутність документального підтвердження про виконання аналогічного договору.

Утім, виглядає на те, що причини відмови носять, швидше, формальний характер. Про це свідчать і інші тендери, які оголошувало ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області.

Наприклад, у квітні нинішнього року був оголошений тендер на проведення лабораторних випробувань, який складався з п’яти лотів. Зокрема лот №1 на дослідження атмосферного повітря виграла Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Конкурентом вже традиційно була Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини. У ціновій пропозиції ніхто не змагався, відтак переможцем оголосили держустанову. Жодні застереження тендерний комітет не висував. Така сама ситуація і з лотом №2 - дослідження води питної з централізованих та нецентралізованих джерел водопостачання (у т.ч. вода басейнів), а також з ще з трьома. Відтак Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» виграла тендер на суму 3 235 725 гривень. Про пониження ціни конкурентами навіть не йшлося.

Ще один тендер на проведення лабораторних досліджень був теж оголошений у квітні і також складався з п’яти лотів. Учасники – ті ж.  Загальна вартість тендеру – 2 577 998 гривень. Переможець в усіх лотах – Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Учасники знову ж таки не торгувалися, а встановлювали одну і ту ж максимальну ціну. Відмінність від попереднього тендеру – пропозиція Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини була відхилена на підставу браку певних документів, зокрема відсутність довідки про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, яка вже була під час останнього тендеру.

Тобто тендерний комітет дотримався абсолютно всіх формальностей, а брак певних документів в одного чи іншого учасника – чи то «недогляд» тих, хто подавав документи на аукціон, чи то змова між учасниками торгів, зокрема і замовником. І якщо у двох тендерах ніхто не торгувався і навіть не пропонував бодай на йоту знизити ціну, то останнім тендером можна було зекономити добрих 360 тисяч державних коштів – грошей кожного платника податків, тобто нас із вами. Зрештою, виглядає досить дивно, чому під час останніх торгів замовнику знадобився план приміщень, якого раніше він не вимагав. І як таку вимогу не помітили в держустанові, якщо їхній досвід участі у державних тендерах є чималим.

Додамо, що Державна установа «Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» нинішнього року вже виграла тендерів на 6 144 825 гривень, з яких десять – від ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області. 2017 року – на 2 036 576 гривень, 2016 – лишень на 1493 гривень. Натомість перемоги у тендерах  Львівської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини на цьому фоні виглядають значно скромніше. 2017 року на 864 697 від того ж ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області на проведення лабораторних дослідження харчової продукції.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: