Готель, паркінг та пасаж: львів’яни протестують проти планів будівництва у центрі міста

DSC07778

Виконавчий комітет Львівської міської ради не погодив детальний план території, обмеженої вул. М. Вороного, вул. С. Руданського, вул. Ф. Ліста, вул. М. Коперника, пл. А. Міцкевича, просп. Т. Шевченка.

Згідно з детальним планом, на вул. Вороного має бути споруджений 6-поверховий готель з дворівневим підземним паркінгом. Крім цього детальний план  передбачає часткове відновлення Пасажу Міколяша – наскрізного проходу, що існував у Львові між вулицями Коперника та Крутою (Вороного) з торговою галереєю, накритою  заскленою металевою конструкцією, і був знищений у результаті бомбардування у 1941 році. Втім ці плани наштовхнулися на опір мешканців.

7 червня завершилися громадські слухання щодо детального плану, під час яких мешканці висловилися проти будівництва готелю, крім цього мешканці вул. Ференца Ліста висловилися проти відновлення Пасажу Міколяша, який, за словами людей, зачепить їхню прибудинкову територію. Однак не встиг збігти термін надання відповіді на зауваження, як питання опинилося у порядку денному виконкому. Відтак обурені мешканці прийшли на засідання виконкому, щоб заявити свою позицію.

За їхніми словами, свої зауваження, висловлені під час громадських слухань, були зареєстровані через ЦНАП, однак до проектантів вони не потрапили. Мешканці побоюються, що будівництво може призвести до руйнування їхніх будинків. Відтак запропонували створити погоджувальну групу для врахування усіх зауважень.

Натомість головний архітектор Львова Юліан Чаплінський заявив, що проектант врахував зауваження. Він також вважає побоювання мешканців безпідставними.

«Ввесь центр стоїть на руслі Полтви, і весь проспект Свободи побудований на цих болотах. Що стосується паркінгу, то ми відмовилися від ідеї багаторівневого паркінгу, бо є пряма заборона в новій редакції Державних будівельних норм, яка регламентує, що в історичних місцях не може бути багаторівневий паркінг. Крім того, існуюча там зараз парковка вже є фактично незаконною, бо вона розташована на відстані 15 м до житлових будинків, тобто цей паркінг вже є нелегітимний з точки зору протипожежних норм. У новому готелі буде 60 паркомісць і 100 номерів. Ми вважаємо, що це є добрим рішенням, тим більше, що готельний розвиток – це є стратегія міста Львова. Це не житловий будинок, це – готель. Ми вважаємо, що він може бути», – заявив Юліан Чаплінський.

«Ми знайшли варіант, яким чином там зробити парковку на 60 місць, враховуючи законодавство і всі технічні можливості. Інвестор готовий цю парковку звести, до цього часу будувати її не хотіли. Будувати підземний паркінг є значно дорожче, ніж наземний. Тому ця парковка буде просто золотою, адже кожне паркомісце буде дуже дорогим, але інвестор все одно погоджується. Ця парковка має бути для готелю «Жорж» і для відвідувачів майбутнього готелю. Таким чином буде врегульована ситуація з паркуванням», – додав міський голова  Андрій Садовий.

Юліан Чаплінський також запевнив мешканців вул. Ліста, що відновлення Пасажу Міколяша буде узгоджуватися з ними.

«Мешканці вул. Ференца Ліста, які проти будівництва, стверджують, що пасаж Міколяша закриє їхнє подвір’я. В цьому є зміст, але насправді детальний план території – це лише стратегія намірів, це є погодженням проекту. І у випадку видачі містобудівних умов і обмежень ми все одно мусимо питатися дозволу суміжних землекористувачів і користувачів нерухомості. Я можу заспокоїти мешканців, що будувати безпосередньо над їхнім двором ніхто не буде», – заявив Юліан Чаплінський.

Зрештою, після тривалих суперечок та перепалок з мешканцями, Андрій Садовий запропонував перенести розгляд питання на наступне засідання виконкому, а до цього часу провести зустріч з мешканцями, щоб врахувати всі зауваження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: