Застовпили: у Львові на місці, де планували звести екологічну заправку, самовільно встановили пам’ятний камінь

f
Недіючий фонтан заводу «Кінескоп»

Учора у Львові активісти раптово вирішили протестувати проти будівництва заправки та навіть самовільно встановили пам’ятний камінь, аби «застовпити» місце.

Старий фонтан на перетині вулиць Кульпарківської та Героїв УПА має перетворитися на так звану «холодну» АЗС, тобто міні-заправку без персоналу. Будувати першу екологічну заправку у Львові планує компанія ОККО. Втім, раптово ділянка зацікавила активістів, які виявилися до того ж членами партії НРУ, тож вони виступили проти будівництва заправки та навіть встановили на ділянці пам’ятний камінь.

За задумом, екологічна заправка має з’явитися у районі старого нечинного фонтану заводу «Кінескоп». Якщо бути точним, то «фонтан» – це лише назва. Насправді йдеться про частину охолоджувальної інфраструктури «Кінескопу». Чаша фонтану давно була у занепаді, заростала хащами і жодного сенсу відновлювати її не було.

Зрештою досі до цієї ділянки ніхто особливого інтересу не виявляв, аж доки не з’явилася інформація, що тут збудують міні-заправку зі 100% самообслуговуванням. І ось вчора у соцмережах з’явився такий допис: «…у сквері між вулицями Героїв УПА та Кульпарківської відбудуться відкриті збори мешканців прилеглих будинків, представників шкільних колективів та громадських активістів щодо недопущення будівництва автозаправки на місці парку. Як представники громади міста ми висловлюємо категоричну незгоду проти намірів міської влади збудувати на місці цієї ділянки чергової автозаправки…».

Фото з сайту http://tvoemisto.tv. Автор Ігор Мартинюк

Звісно, ніхто встановлення каменю не погоджував, а в міській раді про цю ініціативу не чули. Зрештою, вибір місця для майбутнього пам’ятника вельми здивував істориків.

Як пише Леополіс, здивований вибором місця активістами під пам’ятник історик, доцент ЛНУ імені Івана Франка, член комісії з питань встановлення пам’ятників, пам’ятних знаків, художньо-меморіальних дощок Роман Масик.

«Це місце не пасує під пам’ятник, бо там фактично є смітник. Яку цінність має дане місце до цих подій, які ініціатори хочуть увічнити? Не можна допускати таких самовільних дій, бо це буде бардак у місті. Хто де захоче, почне встановлювати пам’ятні камені. Але треба пройти всі інстанції. Має бути порядок. Хоча сама ідея встановлення такого пам’ятника має право на існування. Однак не в захаращеному місці, посеред вулиці», – говорить пан Масик, який також є співавтором книги «Пам’ятники та меморіальні таблиці міста Львова».

До речі, у планах міста є встановлення пам’ятника учасникам визвольних змагань, ось тільки не на перетині Кульпарківської та Героїв УПА, а на вулиці Вітовського – напроти входу у парк культури та відпочинку.

Цікаво ще, що проект будівництва сухої АЗС проходив навіть громадські слухання в ЛМР. Майбутня заправка зафіксована і в детальному плані території. Згідно із проектом, на місці непрацюючого фонтану має постати перша у Львові екологічна заправка. Для її облаштування необхідно буде змінити організацію дорожнього руху та зрізати 8-12 дерев. Проте, як пише ТвоєМісто, компанія обіцяє висадити удвічі більше та фінансувати озеленення сусіднього парку. Більше того, за повідомленням ЗМІ, ОККО готова буквально довірити майбутній вигляд об’єкта мешканцям міста. Зокрема, компанія планує провести відкритий конкурс, на який креативні львів'яни зможуть подати свої найцікавіші пропозиції щодо облагородження скверу та створення гармонійного простору.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: