Львів для машин? У Садового не можуть дійти згоди щодо місць для паркування

podzem-parking

У мерії створюють робочу групу, яка має знайти способи збільшити кількість паркомісць у Львові.

Нагадаємо, під час попереднього засідання виконкому, міський голова Андрій Садовий доручив керівникам районних адміністрацій вибрати по кілька типових і вже заселених новобудов у своїх районах і порахувати, скільки на кожний будинок припадає автівок мешканців та паркомісць. Цієі п’ятниці ж керівники районів звітували про виконання доручення. А наслідком стала публічна суперечка міського голови та головного архітектора міста.

Це катастрофа

Згідно з державними будівельними нормами, кількість паркомісць у новобудовах має становити третину від кількості квартир. Під час попереднього засідання виконкому головний архітектор Львова Юліан Чаплінський озвучив статистику, згідно з якою власниками автівок є 25% мешканців міста. Проте члени виконкому поставили цю цифру під сумнів. Цифри, які озвучили керівники районів, підтвердили, що офіційна кількість власників автівок сильно занижена. Так, в одному з будинків на вул. Залізничній на 75 квартир припадає 53 автіки і лише 28 паркомісць. Приблизно таку пропорцію за невеликими винятками озвучили керівники усіх районів. «Це катастрофа», - заявив Андрій Садовий.

«Враховуючи озвучену інформацію, потрібно приймати якісь рішення. Я розумію, що теперішні стандарти не враховують реальну ситуацію у місті. Якщо ми даємо дозвільні документи на будівництво того чи іншого будинку, то має бути розрахунок — мінімум на одне помешкання має бути 1,5 машини. Будуємо будинок на 100 квартир, то має бути забезпечено 150 паркомісць для цього будинку. Якщо цього нема, то ці машини паркують на вулицях і створюють затори. Часто машини стоять під знаками, трамваї проїхати не можуть і люди йдуть пішки. Динаміка буде ще більша, машин буде ще більше.

Нам треба виходити на відповідне рішення виконавчого комітету, яке би чітко давало дороговказ щодо співвідношення — є будинок, який будують, є кількість квартир, які мають бути в будинку, є кількість паркомісць, які мають бути забезпечені для мешканців цього будинку. Прошу підготувати відповідне рішення виконавчого комітету, яке наведе лад в цьому питанні. Якщо ми зараз цей процес не візьмемо під контроль, буде біда, яку мешканці будуть відчувати через 2−5 років. На кінець червня ми повинні вийти на розуміння всіх подальших кроків, щоб ми могли на виконкомі це публічно озвучити», - заявив міський голова.

Що робити?

Член виконкому Орест Печенко навіть запропонував запровадити вже апробовану за кордоном практику, коли квартиру у місті можна придбати тільки з місцем у підземному паркінгу.

Водночас, Юліан Чаплінський дозволив собі вступити у полеміку з міським головою. На його думку, таке суперечить європейскій тенденції.

«Така проблема в Амстердамі була у 1975 році, коли автомобілі заполонили історичний ареал міста, місто стало некомфортним. Після війни набудували багато розв’язок, які зараз перетворені в громадські простори. Зараз там створені пекельні умови для автомобілів. Всі гроші вкладені в громадський транспорт та інфраструктуру. Ми нібито підписали угоду з тими містами по співпраці, що ми йдемо таким же шляхом. Створення автомобільної інфраструктури приведе до колапсу, бо затори створюють не трамваї, а автомобілі. В інших містах це регулюють податком на автомобілі, законами про екологію. Деякі міста будуть забороняти дизельні автомобілі. В Данії обслуговування машини в рік коштує стільки ж, скільки сама машина.  Тому люди масово пересідають на велосипеди та громадський транспорт. Я не бачу тоді змісту продовжувати співпрацю з німецьким урядом, ми декларуємо на конференціях, що ми йдемо тим самим шляхом, і відразу говоримо, що всі повинні купити паркомісце. В Мюнхені кількість паркомісць на вулицях, якими оперує  місто, складає лише 85 тисяч, на населення у 2 мільйона осіб. Паркуватися там дуже дорого, місто розширяє велосмуги за рахунок хідників. Зважте на цей досвід. Крім того, держава заборонила вписувати в містобудівні умови кількість паркомісць», - сказав Чаплінський.

«Ваші слова мають рацію. Якщо б ми жили в Євросоюзі, я би підписався під кожним вашим словом. Але ми живемо в державі, де відсутнє верховенство права. Все законодавство приймається в інтересах забудівельника, який має заробити надприбуток і кинути це все напризволяще. Ми сьогодні пожинаємо плоди. Ми ментально відстаємо від Німеччини років на 100. Ми повинні враховувати умови, які є, а також нерозуміння на державному рівні специфіки міста Львова. Тому ми повинні в робочій групі опрацювати всі «за» і «проти», і вийти на консолідовану, правильну думку, яка буде враховувати сьогоднішню ситуацію в місті і спробувати спрогнозувати етапи завтрашнього розвитку», — відповів Андрій Садовий.

Втім Юліан Чаплінський вирішив продовжити суперечку. «В урбаністиці є правило, яке пишеться в підручниках – кількість квартир немає жодної прямої пропорції до кількості паркомісць. Ця цифра залежить від середньої зарплати. Якщо буде середня зарплата 500 доларів у Львові то може бути і 3 машини на квартиру. Тому європейські міста і почали це обмежувати і робити платні паркомісця на всіх вулицях, бо це спільна власність міста.  Їх мета знизити використання автомобілів до 20% від всього транспорту. Ми створюємо перехідні умови для людей і слідуючи за такою логікою люди почнуть виносити в під’їзди свої холодильники, бо вони не вміщаються в їхніх квартирах», - заявив головний архітектор, чим роздратував Андрія Садового.

«У нас формат конференції чи виконком? Ми домовилися на робочій групі всі ці питання вирішити, тому пропоную цю дискусію зараз припинити», - підвів риску міський голова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: