У Львові змінилися правила прийому у ДНЗ: як і чому в першу чергу зараховують за «пропискою»

IMG_1852
Фото ілюстративне

Батьки дітей, які от-от мали отримати довгоочікувані місця у львівських садочках, кілька днів тому залишилися ні з чим. 250 батьків посунули донизу в електронних чергах і тепер їхні діти навряд чи потраплять в обраний ДНЗ.

Причина тому — рішення виконавчого комітету Львівської міської ради.

ІА Дивись.info розбиралася, яка ситуація сьогодні і що робити тим батькам, які втратили свої позиції у черзі.

Стояти у черзі й не дочекатися

Ірина Петришин, мати трирічної Софійки, зареєстрована у Зимній Воді, але вже 7 років живе з чоловіком у Львові. Жінка каже, що зареєструвалася в електронній черзі давно, бо сама восени цього року планує виходити на роботу.

«Оскільки дитина вже підросла, вирішили, що час їй адаптуватися до життя у колективі, а мамі — ставати до роботи, бо гроші зайвими ніколи не бувають», — розповідає жінка.

Однак сьогодні Ірина не знає, що робити: на початку червня вона побачила, що з 3 позиції у списку її прізвище опустилося на 66. А це означає, що до обраного садочку її дитина не потрапить.

«Я навіть не зрозуміла, чому так сталося. Думала, може який збій у системі, адже і зареєструватися ми змогли не одразу. Але потім побачила у Фейсбуці, що не одна я така: десятки матусь з невідомої причини опустилися у списках», — зазначає Ірина.

Коли ж усі почали дзвонити в управління освіти міської ради, аби дізнатися, чому так сталося, їм пояснили: причина у рішенні виконавчого комітету мерії. Його прийняли 25 травня, напередодні розсилки смс-повідомлень батькам.

«Але нас ніхто не попередив про це заздалегідь! — нарікає Ірина. — Я, дивлячись на номер у черзі, була переконана, що моя дитина потрапить у садок, а я піду працювати. На питання ж, що мені робити тепер, в управлінні освіти сказали: чекати. Ймовірно, з’являться вільні місця, і нас зарахують на них. Але ж гарантії цьому нема!»

Чому виконком вирішив змінити правила зарахування в садочки

Ірина Петришин каже про рішення виконавчого комітету ЛМР «554 від 25.05.2018, згідно з яким, «першочергово зараховуються до ЗДО діти, які проживають у м. Львові, а також у м. Винники, смт. Брюховичі, смт. Рудно. У разі наявності вільних місць у ЗДО, до них можуть бути зараховані діти з інших населених пунктів». Раніше ж реєстрація місця проживання дитини не мала значення.

В Управлінні освіти Львівської міської ради підтверджують, що тепер до садочків зараховують у першу чергу мешканців Львова.

Зоряна Довганик

«Є дуже багато звернень від батьків, які проживають біля дошкільного навчального закладу, але не мають можливості віддати туди дитину, тому що там виховуються діти з Грибович, Малехова, Дублян, Зимної води, — каже керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик. — Ми отримали нові рекомендації Міністерства освіти щодо організації діяльності закладів дошкільної освіти, де вказано чітко, що заклад має задовольняти потреби громадян відповідної території у здобутті дошкільної освіти. Тому першочергово були зараховані мешканці міста Львова».

За словами чиновниці, у випадку, якщо будуть вільні місця після того, коли діти будуть зараховані у першій хвилі, батьки зможуть перереєструватися у ті садочки, де є вільні місця, і зможуть потрапити туди. Крім того, Зоряна Довганик переконана, що батьків поінформували про зміни вчасно: це відбулося до того часу, поки люди отримали смс-повідомлення.

Варто зазначити, що рішення виконавчого комітету датується 25 травня, а от рекомендації Міністерства освіти і науки — 13 червня. Крім того, у них не йдеться про місце реєстрації дитини чи батьків.

«Заклад дошкільної освіти має задовольняти потреби громадян відповідної території в здобутті дошкільної освіти», — йдеться у рекомендаціях.

Однак за словами В’ячеслава Соловйова, екс-консультанта Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України, інструктивно-методичні рекомендації МОН «Про особливості організації діяльності закладів дошкільної освіти в 2018/2019 навчальному році» — документ, який не відноситься до категорії обов'язкового виконання.

«Крім того, фраза «Заклад має задовольняти потреби громадян відповідної території в здобутті дошкільної освіти» означає, що відповідний заклад створений на території, на якій дійсно є відповідні потреби, але не обмежує можливості користуватися його послугами громадянам не зареєстрованих на території орієнтовно означеної, як «зона обслуговування». Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 12 березня 2003 р. № 305 «Прийом дітей до дошкільного навчального закладу здійснюється керівником протягом календарного року на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють, медичної довідки про стан здоров'я дитини з висновком лікаря, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення, свідоцтва про народження», — каже В’ячеслав Соловйов.

Активістка ГО «Батьківська рада Львівщини» Галина Мельник переконана, що рішення чиновників незаконне і батьки в праві позиватися до суду. Свою позицію вона аргументує статтею 53 Конституції України, згідно з якою кожен має право на освіту.

«У них є всі шанси виграти суд, — переконана активістка. — Крім того, Садовий і управлінці самі казали, що всі діти рівні, коли приймали ухвалу про фінансування приватних садочків. То чому тепер тут все виглядає інакше? Це таке ж «законне» рішення, як і про надання фіндопомоги з бюджету приватникам».

Публічно про те, що рішення виконавчого комітету незаконне заявляла і голова «Батьківської ради» Олена Пономарева.

«Рішення виконкому протизаконне і дискримінаційне. Батьки є замовниками освітніх послуг, працюють у Львові, платять податки в бюджет саме Львова і мають право реєструвати дітей у львівські садочки, навіть якщо не прописані в місті», — додає вона.

Коли вирішиться ситуація із чергами у дитсадки Львова

В управлінні освіти ЛМР кажуть, що максимальне охоплення дітей дошкільною освітою залишається пріоритетним.

«У 90-х роках багато садків було продано та перепрофільовано. Тому ми робимо все, щоб повернути орендовані приміщення та відновити там роботу дошкільних закладів. За останні роки вивільнено від оренди 13 приміщень колишніх садків, у яких відновлено роботу дошкільних груп або проводяться ремонтні роботи. Впродовж 2014-2017 років додатково відкрито 82 групи (7 груп - 2014 рік, 15 груп - 2015 рік, 36 груп - 2016 рік, 29 груп - 2017 рік), що дало змогу додатково охопити дошкільною освітою 2500 дітей», — зазначають в управлінні освіти.

На відновлення роботи дошкільних закладів у 2017 році було виділено 25 млн. грн., у 2018 році — 22, 5 млн. грн. У міському бюджеті розвитку на 2018 рік передбачено 102,9 млн. грн. Видатки з міського бюджету передбачено і на відновлення груп у ДНЗ.

У 2017 році у Львові відкрили 26 додаткових груп, у 2018 році планується відкрити 20 груп.

Андрій Садовий

«Цього року у нас амбітні плани — ми повинні вийти до тисячі нових місць у садочках, а на 2020 рік ми повинні забути у Львові про черги у садочках. Всі діти повинні бути в садочках. До Львова також багато дітей приїжджає з навколишніх сіл, якщо батьки тут працюють. Тому ми зацікавлені, щоб у навколишніх населених пунктах також будували садочки», — каже міський голова Львова Андрій Садовий.

Однак через те, що місць бракує і досі, у дитсадки Львова цьогоріч не зможуть потрапити майже півтори тисячі дітей.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: