Васюник розповів, як новий закон про збереження пам’яток ЮНЕСКО вплине на містобудівну діяльність

IMG_8612

Сьогодні Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №1553 про внесення змін до закону України “Про охорону культурної спадщини”, закон підтримали 232 обранці.

Закон подавали троє нардепів: Ігор Васюник, Микола Княжицький та Марія Матіос.

Співавтор закону, нардеп Ігор Васюник, розповів ІА Дивись.info про мету закону та механізм регулювання містобудівної діяльності. «Мета цього закону – збереження архітектурних пам’яток, архітектурних цінностей, які занесені до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - розповів нардеп. - А до них належать, наприклад, Резиденція митрополитів Буковини на базі Чернівецького університету, історичний ансамбль Львова, Києво-Печерська лавра, Софіївський собор, дерев’яні церкви України. Це пам’ятки, якими Україна пишається, на які приїжджає подивитися весь світ. За їхнє збереження Україна несе міжнародне зобов’язання з того часу, як вона вступила до ЮНЕСКО. Даний закон регулює абсолютно нову сферу управління цими пам’ятками, створюються органи управління, а також Кабінет міністрів створює наглядові ради з метою збереження, контролю і охоронної діяльності щодо цієї пам’ятки. Я врахував усі пропозиції Міністерства культури, народних депутатів, а також, найголовніше, я врахував рекомендації 37-ї сесії Міжнародної моніторингової місії комітету ЮНЕСКО».

Він додав, що закон змінить також містобудівну діяльність: «Тепер будь-яка діяльність, реконструкція чи надбудова над історичною пам’яткою буде прийматися через орган управління. Орган управління буде повідомляти про будь-які зміни комітет Міністерства культури як державного органу контролю за пам’ятками, а також повідомляє про усі зміни комітет ЮНЕСКО».

«Встановлюється вимога щодо проведення будь-яких робіт на об’єктах ЮНЕСКО та на його охоронній території», – зазначив Микола Княжицький, - пише ЗІК. Він також наголосив, що розміщення реклами на об'єктах Всесвітньої спадщини заборонене. Розміщення ж реклами в буферних зонах об'єктів Всесвітньої спадщини здійснюється на підставі дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини.

Микола Княжицький також зауважив, що ворогами цього законопроекту є «забудовники, які не поважають закон, або різноманітні організації, які завжди «годувалися» грантами нібито захищаючи культурну спадщину і продаючи свою точку зору цим забудовникам».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: