Торік імпорт вживаних автомобілів зріс утричі: що думають експерти про легалізацію «євроблях»

18766_w_647

Лібералізація ввезення автомобілів з іноземною реєстрацію дозволила багатьом українцям, нарешті, обзавестися такою омріяною річчю, як власна машина, водночас це і потягнуло за собою низку проблем та появу явища під назвою «євробляхи».

Відтак сьогодні на розгляді у Верховній Раді є аж два законопроекти, які покликані вирішити проблему і врегулювати український авторинок.

ІА Дивись.info поспілкувалася із експертами.

Олена Чепіжко, керівник зовнішніх комунікацій компанії «Єврокар».

– Як в Україні вирішити проблему з «євробляхами»?

– У Верховній Раді серед інших зареєстровані законопроекти №8487 і №8488, покликані вирішити проблему з неконтрольованим ввезенням автомобілів на іноземних номерах.

З огляду на гостру соціальну ситуацію, яка склалася внаслідок неспроможності органів влади вирішити цю проблему протягом вже півтора року, автомобільні виробники, імпортери та інші офіційні учасники автомобільного ринку, які сплачують усі податки до державного бюджету і дотримуються чинного законодавства, фактично були поставлені перед фактом лібералізації ввезення таких автомобілів і змушені йти на компроміс, аби не відтягувати хоча б якесь вирішення ситуації та повернення до цивілізованого легального авторинку. Адже збереження статусу кво заводить ситуацію у глухий кут.

Водночас прописаний у законопроектах відхід від екологічного стандарту Євро-5 йде у розріз з європейськими тенденціями посилення екологічних норм щодо шкідливих викидів у повітря від транспортних засобів. Досвід минулого року свідчить, що лібералізація ввезення вживаних автомобілів ефективно працює тільки зі збереженням вимог дотримання чинних екологічних стандартів. Зокрема в результаті дії закону №1389-VIII про багатократне зниження акцизів на старі іномарки за умови їх відповідності екологічним стандартам Євро-5, лише у 2017 році імпорт таких автомобілів виріс більш ніж втричі – з 17,4 тис. до 56,8 тис. од. Відтак, дотримання норм Євро-5 – це питання екології нашої держави, і воно не має вирішуватися в економічній площині крізь призму лібералізації ввезення вживаних автомобілів з інших країн, особливо зважаючи на критично низький рівень середнього віку українського автомобільного парку – 19,6 років, та «лідерські» позиції України у цьому антирейтингу – друге місце у світі після Куби.

Тим не менш, на сьогодні запропоновані законопроекти – це поки що єдина конструктивна спроба врегулювати проблему з неконтрольованим ввезенням таких автомобілів.

– Якщо відмінити мито, чи коштуватиме автомобіль, який був у користуванні, стільки, як в Німеччині чи Польщі?

– З 1 серпня 2016 року вступив у силу закон №1389-VIII про багатократне зниження акцизів на старі іномарки. Лише за 2017 рік імпорт вживаних автівок виріс більш ніж втричі. Таким чином, лібералізація легального ввезення б/в автомобіля вже відбулася, і вона ефективно працює, відкриваючи достатньо можливостей, щоб, сплативши мінімальну кількість податків, легально ввезти автомобіль та бути офіційним його власником, а не відшукувати нові шпаринки у законодавстві.

При цьому звернемо увагу на такий факт. Головне гасло активістів «Хочемо авто, як в Європі» зумовлене аргументом, що авто в Європі коштує дешевше, оскільки збори і податки нижчі. Однак при цьому вони забувають або не хочуть згадувати про те, що експлуатація автомобіля у розвинених країнах Європи – задоволення не з дешевих, адже передбачає низку додаткових платежів.

З урахуванням обов’язкової страховки, податків (податок на володіння автомобілем, екологічний податок на величину викидів СО2), техогляду, палива, парковки, дорожніх зборів, регулярного сервісу, заміни шин та інших факторів загальна вартість користування авто в Європі виливається в кілька тисяч євро на рік. Для прикладу, згідно з результатами дослідження LeasePlan, вартість володіння власним авто у Німеччині становить близько 470 євро на місяць.

Чим старіше стає автомобіль, тим більше зростають витрати на його утримання. Таким чином, у країнах ЄС експлуатація старого авто невигідна. І коли досягається точка неповернення, коли утримувати авто стає дорожче, ніж купити новий, – тоді авто потрапляє в коло інтересів польсько-литовського бізнесу і згодом заповнюють український ринок.

– Як це позначиться на українській економіці?

– За підрахунками AUTO-Consulting, в результаті лібералізації ввезення автомобілів, що були у користуванні, та затягування ситуації з автомобілями на іноземних номерах загальні втрати держави тільки від митниці вже обчислюються 19,2 млрд гривень. Тож зараз завдання номер один – щонайшвидше повернутися до легального цивілізованого автомобільного ринку та унеможливити подальші порушення з ввезення автомобілів на іноземних номерах. Запровадження таких умов має позитивно вплинути на український авторинок та економіку загалом, адже унеможливить сірі схеми імпорту та забезпечить поповнення державного бюджету податковими надходженнями. Однак таке «покращення» – з розряду: «Спочатку зробити гірше, а потім повернути усе, як було».

– Як це вплине на безпеку руху?

– Неврегульоване ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією – це проблема не тільки учасників ринку, але також питання безпеки на дорогах. На жаль, в Україні кількість автомобільних аварій продовжує зростати. У середньому кожні 3-4 хвилини стається ДТП. За таких умов важливо, щоб за кермом авто завжди були люди, у яких відсутня можливість «просто кинути авто і втекти у разі ДТП», адже цим зараз часто зловживають водії автомобілів з іноземними номерами. За умови запровадження жорсткого контролю за переміщенням і використанням транспортних засобів, зареєстрованих в інших державах, це питання може бути вирішеним.

Однак існує й інша проблема, що стосується безпечного руху, з огляду на те, що більшість ввезених автомобілів на іноземних номерах – це старі автомобілі, що не відповідають сучасним екологічним нормам. Адже за результатами дослідження Національного управління безпеки дорожнього руху США (NHTSA), рівень безпеки автомобіля під час серйозних аварій (а відтак – і життя пасажирів) прямо залежить від дати виробництва транспортного засобу. За участю автомобілів віком до 5 років відсоток смертності становить 26%, у той час як автомобілів до 1985 року – аж 55%. А за даними Моторно-транспортного страхового бюро України, 20% автомобілів на дорогах вироблені саме до 1985 року.

Олена Дальська, PR-директор агенції маркетингових комунікацій SAME & Friends вважає, що автомобілі з іноземною реєстрацію становлять неабияку проблему на дорогах України:

«Це величезна проблема: в наш автомобіль врізався автомобіль з «євробляхами», пошкодив його, а закон ніяк не може відшкодувати нам збитки (хоча суд визнав водія «євроблях» винним), тому що страховки у нього немає, офіційно він не працює. Це величезна проблема для водіїв із зареєстрованими українськими номерами».

Дмитро Гаврилюк, кандидат політичних наук:

«На мою думку, щоб вирішити проблему «євроблях» необхідним є комплекс мір. Від податкових пільг для розмитнення авто, законодавчої підтримки модернізації свого вживаного авто в сторону її екологізації до повної відміни мита на розмитнення авто з ЄС та скасування акцизу, ПДВ, мита при імпорті будь-яких авто, адже якщо останнього не забезпечити, це знизить надходження до бюджету країни.

В Україні навряд буде повноцінно відмінені мита на авто з ЄС. Скоріше дискусія триває щодо ціни розмитнення, прогнозую, що вона не буде влаштовувати власників вживаних авто.

Держава могла б піти назустріч громадянам і гарантувати останнім можливість придбання та кредитування для придбання автомобілів, що є екологічно безпечними та електрокарів.

Що стосується безпеки на українських автошляхах, це введення практики перевірки знань ПДР та іспит на якість водіння для власників авто прав на 50 років, а саме: складати його кожні 5 років, за умов, що практичний іспит буде платним, але доступним».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: