Ганущин розповів, що треба робити з лісами

AAA_0560-1080x675

Держава має визначитися - ліс це питання екології чи економіки?

Про це під час ІІІ Форуму місцевого розвитку заявив голова Львівської облради Олександр Ганущин.

«Лісове господарство ми розвиваємо в напрямку заповідання, збільшення рекреаційного потенціалу та відсотку лісовідновлення? Чи ми бачимо у лісі, в першу чергу, економічні показники заготівель, прибутків лісопереробної галузі та зайнятість на місцях?

Ми на всіх рівнях, постійно відкладаємо відповідь на цей виклик, а дарма – XXI століття надворі. А це насправді великий виклик. Судячи із «зусиль» окремих урядових функціонерів минулого року, мовляв, давайте зробимо єдиний лісгосп на всю країну, ставлення центральної влади до лісу таки мегаспоживацьке. Сюди додайте хронічне недофінасування галузі в сусідніх з Карпатами регіонах, та повну відсутність державної програмної підтримки на лісовідновлення, приміром, чи осучаснення матеріально-технічної бази лісгоспів і так далі. Не розумію, чому на підтримку бізнесових галузей на кшталт великого фермерства гроші є, а на підтримку лісу немає?», – заявив голова облради.

За його словами є два виклики перед якими опинилися карпатські ліси.

«Виклик перший – всихання. Зміни клімату, а головне глобальні помилки лісокористування кінця 19 і середини минулого століття призвели до всихання смерекових лісових насаджень. Вони за минулі 150 років витіснили інші породи, а рівень перетворення їх на сухостої в загальних площах перевищує вже 5% площі і твердо прямує до 10. І на практиці це не просто кожне 10 сухе дерево. Це слід вирізувати вже й негайно величезні масиви, щоб вони не перетворилися на сухі патики або землю, вкриту ураженим поваленим лісом.

І тут криється другий виклик – тотальна суспільна недовіра до працівників лісової галузі та розуміння кожної рубки в лісі як обов’язково незаконного явища і засобу збагачення усіх і вся. Треба йти до людей, в школи, залучати дітей, запроваджувати екоосвіту не на словах, а на ділі. У всьому цьому лісовики мають ставати флагманами», - заявив Олександр Ганущин.

На його думку баланс між економікою і екологією на місцях буде зміщуватися в бік екології.

«Ряд ініціатив, презентованих на форумі, – і нацпарки, і сучасний лісорозсадник, – саме звідси. Проте, хотілося б побачити політичну волю українського парламенту і українського уряду, щоб лісагентство з блоку міністерства АПК перейшло в міністерство екології», – заявив голова облради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: