Маніпуляції із аудитором, відродження ГУЛАГу та Старий новий кандидат. Політичний підсумок тижня

SHahmaty.-Geopolitika
Фото ілюстративне. Джерело: politeka.net

Про сучасні російські ГУЛАГи, наміри боротися з контрабандою та непопулярні президентські призначення, що відбулися цього тижня, детальніше розповідає політолог Микола Давидюк.

Кадрові рішення Порошенка та президентські перегони

Бажання Порошенка призначити лояльного до себе політика аудитором НАБУ вилилося йому в піар-скандал. І замість того, щоб отримати контроль над Антикорупційним органом, він отримав додаткові негативні бали. Зрозуміло, що в рамках президентської виборчої кампанії це не найкращі новини, які міг отримати президент. Але найбільша проблема для нього самого полягає в тому, що такий сценарій розвитку подій він запрограмував сам. Пропрезидентські аудитори не стануть перешкодою в антикорупційній діяльності органу.

[dyvys_blockqoute text="Пропрезидентські аудитори не стануть перешкодою в антикорупційній діяльності органу" author=""]

В той же час, навіть якщо вони й намагатимуться це робити, то створять лише додатковий резонанс, спротив суспільства й пониження рейтингів самого Порошенка. Старі звички й небажання відмовлятися від старих розкладів змушують його робити кроки, які колись були популярними й давали результат. Зараз, враховуючи зміни політичної парадигми в країні, такого вже результату не буде, а буде діяти асиметрично.

Президентська кампанія цього тижня також мала свої елементи, вона не була такою яскравою як минулотижнева, коли Тимошенко збирала свій форум. Тим не менше, «леді з косою» намагається не втрачати динаміку й цього тижня вона заявила, що буде балотуватися в президенти. Це заява у стилі «капітана очевидність», всі і без того розуміли все, але намагання зірвати медійні заголовки в Юлії Володимирівни перемогло.

Другим таким жестом був візит мера Львова Садового до ЄС, де він провів низку зустрічей з високопосадовцями. Зрозуміло, що це теж варто розцінювати як певне нагнітання образу та вміння Садовим вести переговори на високому міжнародному рівні. Єдине, залишається відкритим питання, які рішення він зможе привезти.

Верховна Рада

Стабільно засідання ВР, пленарні тижні, пожвавлюють політичне життя в Україні, привносячи в нього надзвичайну кількість новин, скандалів та інтриг. Цей тиждень запам’ятався навіть не бійками, а прогулами. Це легко пояснити тим, що літня пора завжди була пасивною для наших депутатів. Тим не менше, вони реально спромоглися на два достатньо важливих закони. До якості кожного з них можуть бути питання, але вони мали би бути проголосовані. Мова йде про закон «Про національну безпеку», який об’єднав три закони і багато в чому стандартизував наші положення та на певний крок наблизив країну до законодавчих стандартів НАТО. Зрозуміло, що це не гарантує нам входження в Альянс і не робить нашу безпеку суттєво сильнішою. Але це потрібний закон, хоча в ньому теж не було передбачено велику кількість правок, які пропонували депутати, наприклад, щодо зменшення економічного тиску Служби Безпеки на бізнес. Тому що ці функції сьогодні передані новоствореним антикорупційним органам, але парламентська більшість не дослухалась до здорових правок депутатів у цьому питанні.

Другий – це закон «Про запуск Вищого антикорупційного суду», той закон, якого потребував прийнятий раніше закон. Це чиста формальність, яку не передбачили в перший раз, але цього разу вони таки за це проголосували, аби імплементувати сам запуск та подальшу діяльність органу, який так потрібен українцям і, зрозуміло, західним партнерам.

Кабмін і контрабанда

Кабінет міністрів цього тижня дуже активно заговорив про контрабанду та протидію їй. Це обговорювалося й на засідання уряду, й на селекторній нараді. Це стало основою заяв Гройсмана про те, що є потреба приймати закон про криміналізацію контрабанди, адже країна втрачає на цьому від 2 до 6 мільярдів доларів щорічно. Якщо порівнювати цю цифру з кредитами МВФ, які беремо, то ми самі себе могли би кредитувати, це й взяти на поруки одну-дві латиноамериканських країни.

[dyvys_blockqoute text="Якщо порівнювати суму втрат бюджету через контрабанду з кредитами МВФ, які беремо, то ми самі себе могли би кредитувати, це й взяти на поруки одну-дві латиноамериканських країни" author=""]

Чи призведе дана кампанія до реальної боротьби з контрабандою й до знищення контрабанди, ми побачимо в майбутньому, тим не менше, активні кроки камбіну були помітні вже цього тижня. До того ж, кабмін нарешті прийшов у Верховну Раду, аби прозвітувати. Але депутати не можуть до кінця виконати процедуру й запросити камбін на розгляд звіту не у вузькому колі, а в залі ВР, аби всі могли взяти в цьому участь. Депутати часто говорять, що кабмін не звітує, але ж самі не виконують процедуру до кінця та використовують даний люфт як можливість піару.

Сучасні ГУЛАГи

Найголовнішим питанням цього тижня були активності українського омбудсмена Людмили Денісової, яка стукається в двері російських тюрем, намагаючись побачитися з українськими політичними в’язнями. Росія надалі поводиться як за часів сталінського режиму – не допускає українського омбудсмена, дуже часто використовуючи примітивні відмовчування або відмовки тільки заради того, щоб не впустити представника України до наших громадян.

Навіть російський омбудсмен поводиться швидше як поліцай у тюрмі, ніж як колега, яка мала би стояти на засадах захисту прав людини.

Україні потрібно сильно використовувати період проведення Чемпіонату світу по футболу й намагатися привернути увагу світових ЗМІ, світових політиків до того, що відроджується дисидентство, відроджуються сталінські табори, відроджується ГУЛАГ, коли в тюрми затягують безневинний людей і не зважають навіть на те, що вони вже не перший місяць голодують.

Політичні відкриття та заяви: американський ревізор, Керченський міст та президентські баталіїМикола ДАВИДЮК,

Ph.D, політолог, директор аналітичного центру «Політика», менеджер виборчих та PR кампаній.  Сертифікований спостерігач за виборами від ОБСЄ, працював на виборчих кампаніях в Грузії – 2013, Іспанії (Каталонія) – 2015 та Киргизстані – 2017. Політичний експерт на українських та міжнародних інформаційних ТБ каналах і радіо (ICTV, EURONEWS, 112, ПРЯМИЙ, ESPRESO, NEWSONE, ГРОМАДСЬКЕ РАДІО, 5 КАНАЛ, КИЇВ ТВ, 1+1, ZIK, 24 ТА ІН.). Автор книги: «ЯК ПРАЦЮЄ ПУТІНСЬКА ПРОПАГАНДА» та засновник Форуму Нових політичних лідерів. В 2017, пройшов курс emerging leaders в Harvard Kennedy School.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: