Саудівські жінки святкують дозвіл водити авто

_102177578_10208c09-3441-41d8-ac73-ff1adcc97c68

Саудівським жінкам офіційно дозволили кермувати автомобілем - після того, як влада країни зняла багатолітню заборону.

Про це пише ВВС Україна.

Зміни анонсували ще минулого місяця, а перші водійські посвідчення жінкам почали видавати на початку цього місяця.

Саудівська Аравія була останньою країною світу, де жінка було заборонено водити авто. Родини, які могли собі це дозволити, змушені були наймати чоловіків-шоферів для своїх дівчат і жінок.

Водночас зняття заборони на водіння у Саудівській Аравії супроводжується посиленням переслідувань проти активісток, які, зокрема, відстоювали своє право кермувати авто. У Amnesty International нещодавно заявили, що саудівська влада затримала щонайменше вісім жінок - їм загрожує суд і тюремні ув'язнення за їхню активістську діяльність.

Ця зміна - частина програми наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда ібн Салмана із модернізації деяких сфер саудівського суспільства.

Його «Бачення Саудівської Аравії 2030» має на меті диверсифікувати економіку країни від нафти і зробити саудівське суспільство більш відкритим.

Водночас жінки все ще залишаються обмеженими у тому, що можуть робити.

Саудівські закони побудовані на суворих правилах однієї із течій сунізму, відомої як ваххабізм, яка зокрема, встановлює сувору гендерну сегрегацію.

Жінкам належить слідувати строгому дрес-коду, їм не можна перебувати в оточенні чоловіка, який не є їхнім родичем. Якщо вони хочуть подорожувати, працювати чи отримувати медичну допомогу, то мають бути у супроводі чоловіка або ж мати його письмовий дозвіл.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: