Вбивство у таборі ромів спричинило дискусію про ефективність правоохоронців

e7c74966-b215-4ef1-bc4b-5d97143e8852

Одна людина убита, ще троє – поранені, серед них 10-річний хлопчик – це наслідок нападу на ромський табір у Львові. Нападниками були підлітки, озброєні бейсбольними киями і ножами. Усім затриманим загрожують великі терміни ув’язнення, але це не виправить того, що сталося.

На вбивство, скоєне з особливим цинізмом і жорстокістю, бурхливо відреагувало суспільство.

Радко Мокрик, культуролог, україніст:

«Не можна просто взяти і вбити людину. Рома, єврея, українця. Не можна.

Але сьогоднішня ситуація у Львові, здається, значно глибша, ніж просто вбивство. Реакції людей наштовхують на роздуми.

Здається, що українське суспільство дедалі більше використовує поняття «справедливість», ніж «законність». І цьому є причина – цілком недієва система правоохоронних органів. Люди хочуть справедливості і готові її шукати будь-де та виправдовувати як завгодно. Це – природно.

Пригадуєте ситуацію на київському ринку з побиттям пенсіонера? От особа «кавказької зовнішності» б’є посеред білого дня пенсіонера. Травма, кров, тиск. Що робить міліція? Шиє «хуліганку». Абсурд? Абсурд. Приходять міцні хлопці і розносять до чортової матері всі ці базарні точки. Справедливо? Справедливо.

Але проблема не в націоналістичних організаціях. А власне, в якійсь трагікомічній ситуації з нашими правоохоронними органами. Якщо б громадяни мали певність, що правоохоронна система їх справедливо захистить – тоді не будуть потрібні «міцні хлопці». Але система не захищає.

В очах пересічного українця виникає питання – то куди звертатися в разі чого? До правоохоронних органів, які будуть тобі розповідати про процесуальні норми, шити неадекватні статті тощо. Чи просто до котроїсь з радикальніших організацій, яка просто прийде і вирішить проблему?

Банально, але факт – якщо держава не забезпечить відчуття безпеки і справедливості – за неї це зроблять інші.

За тією ж схемою зараз на події у Львові реагує значна частина суспільства. Роми – це проблема, для вирішення якої, за великим рахунком, влада не робить нічого. Скільки ж було скарг на крадіжки, жебрацтво тощо? Чи вирішували якось відповідні органи проблеми з ромськими поселеннями? Отож. Звідси - неприязнь. Звідси – спроби виправдати, те, що виправдати не можна.

В цьому всьому є одна дуже серйозна проблема. Принцип справедливості, на відміну від законності – дуже суб’єктивна штука. Поки твоє уявлення про справедливість збігається з тими, в кого є сила – все ок. Але не дай Бог опинитися по різні сторони барикад.

Коли справедливість вершить не держава, яка повинна тримати монополію на насильство, а хтось інший – така справедливість легко може перетворитися на «закон джунглів». Просто ти сам цього не помітиш, поки знаходишся на боці сильнішого.

Але всі ці схеми починають працювати лише за однієї ключової умови – держава та її правоохоронна система є де факто недієздатною».

Роман Скрипін, журналіст:

«Люди не мають вбивати інших людей. Навіть якщо це щось там не до вподоби. Це правило не стосується війни і фронту, коли не вбити загарбника ніяк не можна. Маю питання: а чому поліція, (моя нова), бездіяльна? Запобігати – це ж їхня функція. А малолітні у*бани, які чинять рейд з ножами й вбивають людей – злочинці. Я не готовий до дискусії там, де немає що обговорювати й де є очевидні речі, визначені КПК. Роми мають соціалізуватися. Інакше вони самі ж провокуватимуть напади й надалі. Вони мають дотримуватися Закону. Поліція має попереджати злочин. Це її функція. Не репресивна, а упереджувальна. Найголовніше питання до батьків цих «тверезих» – як ви виховували дітей? Чому так сталося? Усі ліваки як були сукупним х*йлом для мене, так і лишаються. Бо вони одразу трагедію обмастили «праворадикалами». Тоталітаризм помножений на тоталітаризм = анігіляція. Проте: якщо національна традиція – ср*ти під дверима сусідів, то це традиція, що спровокує спалення обійстя «доброзичливця». Далі придумуйте свої теорії й множте версії».

Юрій Корогодський, журналіст:

«Вночі стався напад на табір ромів на околиці Львова. Одна людина загинула. Сімох нападників затримала поліція.

Що ж, було зрозуміло, що жертви неминучі, якщо напади на табори будуть продовжені. Держава поки що робить вигляд, що не треба займатися адаптацією ромів. Тому ініціативу беруть у свої руки вуличні активісти. І це може призводити до смертельних наслідків».

Олеся Дацко, активістка:

«Якщо ми і зараз «схаваємо», бо це нас не стосуються, воно матиме плачевні наслідки. Для всіх!

В адекватній державі всі керівники силових органів мали б подати у відставку. Бо систематичні напади, побої, вибухи засвідчують їх повну неспроможність виконувати функцію держави зі захисту права!

Звинувачую саме їх у тому, що сталося з ромами, і не тільки, поліцію! Усіх інших силовиків теж! (…)

Якщо ми і зараз «схаваємо», бо це нас не стосуються, воно матиме плачевні наслідки. Для всіх!

Якщо зараз не буде припинено отакого безправ’я. І не будуть покарані люди, які вважають, що вони є тими, хто визначають право на життя, на житло, на політичні погляди інших людей, в найближчому майбутньому це призведе до громадянської війни. І федералізації України. (…)

Абсолютно розумію, що роми створюють багато незручностей населенню. Сама живу в районі, де їх поселень найбільше.

Але ще раз доводить вину офіційної влади те, що вона навіть не намагається вирішити це питання. Ніяк не намагається.

Навіть за радянських часів була програма їх соціалізації.

Тепер найоптимальніша тактика сучасної влади: не бачу , значить проблеми не існує!»

Олег Радик, активіст:

«Кров цигана лежить і на руках грантоїдів всіх мастей, які кормляться на «обслуговуванні» цієї проблеми. Бо їх метою є не вирішення ситуації.

А самі пусті комуніке, круглі столи, тренінги і моніторинги.

Якщо вам легше.

То кров рома.

P.S. Ну і наш сонцесяйний мер реагує лише на смерть. Сміттєву проблему зауважив теж коли сталася трагедія».

Офіційна заява УГКЦ із приводу погромів табору ромів:

«Із великою тривогою й обуренням ми сприйняли звістку про щораз частіші погроми ромів, які виникають у різних областях України. У цих днях сталася, мабуть, найважча трагедія, в наслідок якої є загиблий і поранені, серед них жінки та діти.

Від імені Української Греко-Католицької Церкви рішуче засуджуємо такі вчинки. Такого типу дії, ким би вони не були вчинені та якими б гаслами ці злочинці себе не прикривали, негідні європейського народу, дискредитують незалежну Українську державу, а відтак є справою, що йде на користь ворогам України.

Кожен мешканець нашої країни, незалежно від своєї національної, етнічної, релігійної належності, повинен почувати себе гідним і повноцінним громадянином своєї держави, а державна влада повинна захищати його права та свободи, найперше – право на життя, здоров’я і вільний розвиток.

Ми закликаємо державні органи прозоро й неупереджено провести слідчі дії, щоби встановити імена злочинців, які повинні в межах чинного законодавства бути покарані. Закликаємо громадян України рішучо протиставитися такого типу поведінці, яка не має нічого спільного ані з християнськими, ані з загальнолюдськими правилами та нормами.

Господь наш Ісус Христос нас навчає: «Люби ближнього свого, як самого себе» (Мт. 22, 39) і, відтак, на прикладі притчі про милосердного самарянина пояснює, що цим ближнім є той, хто потребує милосердя. У цьому важливому й вирішальному періоді нашої історії саме Божий закон нехай буде фундаментом будівництва нашого спільного дому – вільної незалежної України!»

Засудив напад на табір ромів у Львові президент Парламентської асамблеї Ради Європи Мікеле Ніколетті.

Президент ПАРЄ зазначив, що останній напад на ромський табір викликав у нього потрясіння та жах. Він рішуче засудив цю «расистську атаку».

Також Ніколетті висловив співчуття близьким та рідним загиблого. «Президент закликав владу дати чіткий сигнал, що такі жахливі напади на ромів не залишаться безкарними», — йдеться у заяві.

Натомість голова СБУ Василь Грицак припускає, що за фінансуванням організації, яка розігнала ромів у Львові, може стояти Російська Федерація. Про це він повідомив сьогодні на брифінгу.

«Цей злочин розслідується працівниками поліції. Водночас СБУ приділяє цьому надзвичайно пильну увагу. Попереднім аналізом наявних матеріалів, ми бачимо, що схожа організація була зареєстрована у 2014 році і в Росії. Тим більше тут тяжкі наслідки — загинула людина, майже 10 осіб отримали ножові поранення. Ми розуміємо, що за цим може стояти, я не можу сказати 100%, це буде не коректним, але може стояти Росія», — зазначив він. Грицак зазначив, що росіяни постійно намагаються грати на міжнаціональних питаннях.

Нагадаємо, наразі вісьмом затриманим оголошено про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296  (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

За фактом було відкрито кримінальне провадження за п.12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство, вчинене групою осіб за попередньою змовою) Кримінального кодексу України.

Окрім того, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості за ознаками правопорушень, передбачених ч.4 ст.296 (хуліганство), ч.1 ст.304 (втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність) та ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

Всім затриманим оголошено про підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296  (Хуліганство) Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування триває.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: