Чому насправді в ЛМР досі не оголосили конкурс на міські пасажирські перевезення

Strajk-Avtobus-19-1-1

Нещодавно міський голова Андрій Садовий говорив про те, що конкурс на міські перевезення (який уже понад рік ніяк не може відбутися у Львові) не оголошують через заборони судів. Однак, як повідомили у юридичному департаменті, причина – зовсім інакша.

Журналісти ІА Дивись.info розбиралися, чому у Львові досі не оголосили такий важливий конкурс і коли він нарешті може відбутися.

Конкурс без кінця

Плановий конкурс на міські пасажирські перевезення у Львові мав стартувати ще восени 2016 (!) року. Коли із кількамісячною затримкою його оголосили, умови були оскаржені у судах, через що конкурс призупинили, а з перевізниками уклали тимчасові договори. Але, судячи з усього, немає нічого більш постійного, аніж тимчасове, тож на таких засадах вже другий рік і здійснюються без перебільшення багатостраждальні пасажирські перевезення у Львові.

Ще тодішній конкурс, який в результаті виявився протизаконним, міг навести лад із міськими перевезеннями, адже активісти пропонували до нових договорів низку нововведень – від контролю якості перевезень, до штрафних санкцій включно із можливістю розірвання угоди. Але сталося все не так, конкурсні лоти розподілили «під ключ» для кожного перевізника, а угоди не містили ані конкретики про штрафи, ані деталізації про якість перевезень.

Кілька судів визнали ті умови неконкурентними, а результати конкурсу скасували. Здавалося би, саме час почати процес з чистої сторінки, врахувати побажання громади, зафіксувати межі відповідальності та нарешті остаточно узаконити ринок міських перевезень. Але міська рада не поспішає цього робити, більш того, міський голова Андрій Садовий відверто маніпулює думкою громади та приховує реальні причини, чому цей процес «завис» у повітрі.

Брехня і правда

Враховуючи численні й регулярні скарги львів’ян на якісь пасажирських перевезень у місті, мерія мала би приділяти цьому питанню максимум своєї уваги, аби якнайскоріше узаконити галузь та зробити прозорими правила гри.

Обіцянками нового конкурсу львів’ян годують рівно з початку року – ще 12 січня 2018 року виконком ЛМР прийняв відповідне рішення про те, що з перевізниками потрібно підписати тимчасові угоди, а управлінню транспорту варто готуватися до проведення конкурсу. Керівник міського управління транспорту Олег Партика обіцяв оголошення конкурсу «протягом місяця». Тоді ж міський голова Андрій Садовий обіцяв проведення конкурсу в березні. Втім, ані протягом місяця, ані протягом наступного і ще трьох місяців після цієї заяви ніякого конкурсу не відбулося. І це стало першим обманом мера на цю тему.

Друга брехня, як виявили журналісти, прозвучала не так давно, у травні.

Міський голова Львова Андрій Садовий зазначив під час брифінгу 29 травня наступне: «Є суди та є певні заборони,  а верховенство права в нашій країні є тільки на папері. Тому ми повинні мати час, щоби легітимно провести конкурс», – заявив Андрій Садовий.

Журналісти Дивись.info вирішили з’ясувати, про які судові заборони йдеться (адже провадження давно уже закриті), та звернулися із запитом до юридичного департаменту ЛМР.

«З моменту оголошення організаторами перевезень про проведення конкурсу … судами різних інстанцій було прийнято ряд ухвал, якими обмежувалась можливість проведення вказаного конкурсу, а також оголошення нового. Відтак, після завершення усіх судових процесів (зокрема скасування ухвал судів про забезпечення позовів, якими обмежувалась можливість проведення конкурсу з визначення автомобільного перевізника на міських автобусних маршрутах загального користування) управління транспорту департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради отримало змогу розпочати підготовку до проведення згаданого конкурсу», - йдеться у відповіді, підписаній Геленою Пайонкевич.

Виходить, що мер міста свідомо прикривається уже неіснуючими судовими заборонами, аби затягнути проведення міського конкурсу. Це породжує запитання – навіщо мерові брехати та відтягувати розв’язку такої болючої міської проблеми?

Навіщо затягувати конкурс?

Те, що конкурс в мерії штучно затягують, стає зрозумілим із самих цитат мера й рішень ЛМР. Вже вкотре таким чином у місті протягують ідею комуналізації усього ринку перевезень. За словами мера Садового, саме купівля власного транспорту кардинально змінить ситуацію на ринку. «Я хочу, щоб у нас по місту було чітке дотримання графіку. Без власних автобусів, без збільшення кількості трамваї та тролейбусів — це не реально. Використаємо кошти один раз, купимо і будемо мати спокій», – пояснив Андрій Садовий.

До того ж, на думку мера, нараз ніхто просто не хоче подаватися на конкурс. «Ми будемо проводити конкурс на усі маршрути, але є одна проблема – нема інших охочих брати участь у конкурсі. Я би дуже хотів, щоб, можливо, з інших міст хтось приїжджав, але цього нема. Ми у такій ситуації, що іншого варіанту, крім нарощення власних потужностей, у нас нема. Наше бажання – 100 автобусів цього року купити, а також 30 трамваїв, 40 тролейбусів», - заявляв також мер.

Натомість, слова мера спростовує рівненський перевізник, заяву якого ЗМІ публікували ще у квітні. «Зараз для оголошення нового конкурсу немає перешкод та судових заборон. Тому  бездіяльність Управління транспорту щодо неоголошення конкурсу із визначення перевізників незаконна і порушує право ТОВ «СВ Лайф», — зазначає перевізник. - Фактично в Львові вже більше року два перевізники — ТОВ «Фіакр-Львів» і ЛК АТП №1 їздять на підставі тимчасових договорів, хоч їх дозволено укладати тільки один раз на строк до трьох місяців, ТОВ «Успіх БМ» вже більше чотирьох місяців їздить на підставі тимчасового договору, а ПАТ «Львівське АТП-14630» та ТОВ «Міра і К» здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах міста на підставі скасованих з 12.09.17 року договорів», — наголошує ТОВ «СВ Лайф».

Тож, імовірних причин штучного затягування конкурсу виявляється дві: відсікти небажаних учасників і очікування поставок придбаних через лізинг автобусів, аби претендувати на більшу кількість лотів.

А відповідне для цього рішення ЛМР прийняла ще 22 березня. Депутати погодили закупівлю в лізинг 150 автобусів для комунального АТП-1. Закупка має відбутися до кінця цього року. Вартість предмета лізингу – не більше 800 млн. грн, а відсоткова ставка за користування лізингом становить не більше 18% річних у гривнях. Пропонований термін дії договору фінансового лізингу - 36 місяців від дати, визначеної у договорі. 4 червня таку угоду вже уклали із терміном поставки – до кінця року.

Відповідно, маючи таке збільшення автопарку, АТП-1 зможе претендувати на більшу кількість маршрутів по місту. Однак, у львівських реаліях ще не зрозуміло, зрада це чи перемога. Справа в тому, що на численні вимоги надати громаді та депутатам фінансовий звіт про діяльність досі збиткового комунального підприємства, АТП-1 так і не прозвітувалося. Більше того, як зазначалося на сайті ЛМР, у бюджеті розвитку Львова на 2018 рік якраз і мали бути закладені кошти на закупівлю 100 автобусів. Чому на це береться кредит під 18% - чергове питання, яке так і залишиться без відповіді, судячи із традиції ігнорування запитів громади й депутатів.

Крім того, міський бюджет перебирає на себе фінансові зобов’язання АТП-1 по боргах перед ЛАЗом, а також інші фінансові зобов’язання. Виходить, що за послуги комунального перевізника львів’яни платять двічі – водію при вході та з власних податків через міський бюджет.

Ключове запитання

І ось тепер варто розвіяти надії оптимістів на те, що якщо ринок монополізує під собою комунальне АТП-1, на ринку міських перевезень запанує лад і, головне, залишаться нинішні тарифи. Мер міста уже давно не приховує те, що він схильний погодити підняття тарифів на перевезення. «Ми повинні розуміти: для того, аби ми могли купувати і обслуговувати нормальний транспорт, нам необхідно поступово піднімати тарифи. Зростає ціна пального, зростає мінімальна зарплата і на сьогодні економічно обґрунтований тариф на проїзд в автобусах – 6,8 грн. Ми розуміємо, що людям платити такі кошти було б важко, тому цього тижня затвердили новий тариф у розмірі 5 грн», - пояснював ще наприкінці минулого року підняття тарифів міський голова Львова Андрій Садовий.

Властиво, отримавши контроль над ринком, комунальний перевізник матиме всі можливості для підвищення ціни. І, при тому, продовжувати висмоктування грошей через «бюджет розвитку» та інші дотації від ЛМР.

«Я надсилав запити на АТП-1 через міську раду щодо коштів, що вони отримували з бюджету Львова, бо це є публічні фінанси, а також щодо загалом їхніх фінансових показників, бо, знову ж, це є комунальне АТП, що регулярно дотується з міського бюджету. Відповідей я чекаю й досі, навіть підключили до цього уповноваженого з справ людини. Результату – нуль»,  - говорить керівник ГО «За якісний транспорт» Святослав Товстига.

Він додає, що враховуючи дотації з бюджету та фактичний тариф зараз, то перевезення від АТП-1 вже сьогодні коштують львів’янам дорожче, аніж 5 гривень. «Якщо поділити дотації з бюджету на кількість автобусів і рейсів, термін експлуатації транспорту, то виходить, що у кожній поїздці містянина на маршруті комунального АТП-1 вже закладено близько 3 гривень з наших податків.  Якщо приплюсувати сюди чинний тариф, який так само сплачують львів’яни у транспорті на маршрутах АТП-1, вже зараз проїзд автобусами комунального перевізника коштує кожному з нас близько 8 гривень, - додає Святослав Товстига. – Більше того, у нас АТП-1 – єдине комунальне підприємство, де діє планова система. Тобто, є певна розрахункова сума, план, який водій має щозміни виконати. Відповідно, водії не зацікавлені віддавати підприємству все, що заробили вище від плану (а це «чорна», неоподаткована, готівка). Тож вони мають мінімальну зарплатню і «чорну» готівку, тому водії геть не зацікавлені видавати квитки. А тим часом, наприклад, в Івано-Франківську, водії КП «Електроавтотранс» працюють за тарифною ставкою на годину і відсотком від продажів квитків, що стимулює їх обліковувати пасажирів, а також з преміями за дотримання графіку. Там водій отримує від 7 до 15 тисяч гривень на руки».

Хоч по формі АТП-1 – комунальне підприємство, робота на ньому влаштована таким чином, аби максимально приховати грошовий обіг на підприємстві. Відповідно, Львівська міська рада замість заохочення до конкуренції на цьому ринку створює лише умови для подальшого росту комунального перевізника, який вже давно став чорною дірою для міського бюджету. Для цього не гребують нічим: ні міськими грошима, ані відвертим введення в оману львів’ян.

Мар’яна ТКАЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: