Від початку липня в Україні заокруглюватимуть суми при розрахунках готівкою

5_in

Починаючи з 1 липня 2018 року в Україні запроваджується система заокруглення сум при готівкових розрахунках, пов’язана з припиненням карбування монет номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Так, там повідомляють, що у випадку відсутності монет у продавця та покупця товарів, дозволяється округлити суму до сплати до числа, кратного 10.

Тобто, наприклад, якщо сума до сплати складає 12,88 гривень, то у разі відсутності як у продавця, так і покупця дрібних монет, суму округлюватимуть до 12,90 гривень.

В Нацбанку також повідомляють правила заокруглення сум у чеках:

1) сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Правила заокруглення сум для розрахунку готівкою / Інфографіка НБУ

В НБУ повідомляють, що з 1 липня припиняють карбувати монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок, проте з обігу їх не виводитимуть. Цими монетами й надалі можна буде розраховуватись.

Заокруглення відбуватиметься лише у разі відсутності цих монет у продавця та покупця і лише при розрахунках готівкою.

«У свою чергу підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення», — повідомляють в НБУ.

Там також наголошують, що заокруглення сум у чеках не є знижкою або надбавкою та не може використовуватись як реклама або інший вид стимулювання продажів товарів та послуг.

За розрахунками НБУ, запровадження нових правил заокруглення дозволить економити бюджету до 90 мільйонів гривень на рік на карбуванні монет дрібних номіналів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: