Поставити на паузу: реформування психіатричної служби на Львівщині можуть призупинити

35923018_641410782864157_8075966451371999232_n

Долю Львівського обласного психоневрологічного диспансеру буде вирішувати робоча група за участю фахівців-психіатрів, працівників закладу та департаменту охорони здоров’я ЛОДА а також депутатів ЛОР та громадськості. Таким є результат громадських слухань, що 2,5 години тривали у Львівській облраді.

Нагадаємо, в облраді з’явився проект рішення про реорганізацію обласного психоневрологічного диспансеру шляхом приєднання його до обласної психіатричної лікарні. Проект рішення викликав спротив колективу, який вже кілька сесій поспіль пікетує пленарні засідання облради, а також низки громадських активістів.

Як пояснила під час громадського обговорення директорка департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак, психіатрична служба потребує оптимізації. Зокрема йдеться про уникнення дублювання адміністративного підрозділу, господарської частини, харчоблоків, бухгалтерії, організаційно-методичних підрозділів тощо. Скорочення дасть можливість зменшити апарат управління установи і зробити його мобільнішим та якіснішим. Водночас суму зекономлених коштів Ірина Микичак називати відмовилася, натомість розповіла, що зараз відбувається державний аудит роботи закладу, по завершенні якого будуть відомі обсяги економії. Також вона запевнила, що буде скорочено лише адміністративний штат, а медичний персонал залишиться працювати. За словами чиновниці, немає наразі інформації про те, що буде із приміщеннями, які вивільняться внаслідок оптимізації роботи закладу. За її словами, за кількістю ліжок у стаціонарі Львівщина посідає одне із перших місць в Україні: якщо в середньому по державі є шість ліжок у психологічному стаціонарі на 10 тисяч населення, у Львівській області є майже 9 ліжок на 10 тисяч людей. На думку Ірини Микичак така кількість ліжок є надмірною.

«За концепцією розвитку і первинної медичної допомоги, і психіатричної допомоги переважна більшість допомоги такого типу має надаватися на рівні «первинки». Тому, враховуючи ці факти, а також пропозиції робочої групи, яка вивчала діяльність комунальних закладів, ми підготували проект рішення, який ґрунтувався на пропозиції обласної психіатричної лікарні, датованої ще 2015 роком», – заявила Ірина Микичак.

Вона додала, що остаточне рішення про реорганізацію буде приймати власник диспансеру – ЛОР.

Своєю чергою, колишній керівник обласної психіатричної лікарні Олександр Фільц підтвердив, що у 2015 році пропонував централізувати управління психіатричною службою, однак про скорочення підрозділів там не йшлося. Він також заявив, що відкликає свою пропозицію, як неактуальну станом на сьогодні, і відтак і пропозиція департаменту про реформування закладу має бути доопрацьована.

Проти реорганізації закладу висловилися також лікарі, які заявили про недоцільність ліквідації закладу, який демонструє хорошу роботу, низка депутатів ЛОР, та представники батьківської громадськості. Останні взагалі заявили, що готові до радикальних дій, адже під питанням доля ще й дитячого психоневрологічного диспансеру.

«Ми категорично проти того, що зараз відбувається. Ми готові до таких дій, на які ви навіть не очікуєте, адже за цим стоять діти. Не рухайте дітей! Будь-яка реформа має призводити до покращення, а не знищення лікарень», – заявила голова «Батьківської ради Львівщини Олена Пономарева.

Зрештою, після тривалих дискусій, виконувач обов'язків гендиректора Львівської обласної психологічної лікарні Олександр Губар запропонував запровадити  мораторій на реорганізацію обласних психіатричних закладів терміном 6 місяців, створити робочу групу з фахівців, працівників представників облради, адміністрації,  яка б напрацювала дорожню карту щодо реформуванню всієї психіатричної служби області, а також провести громадські обговорення щодо пропозицій напрацьованих групою.

Цю пропозицію підтримали більшість учасників обговорення. Модератор обговорення, заступник голови облради Володимир Гірняк запевнив, що донесе цю позицію до керівництва ЛОР.

«Зараз нам треба створити комісію або робочу групу. В нас є достатньо часу. Це може бути мораторій на півроку, рік або навіть на кілька років. Ми розуміємо, що зміни потрібні, я говорю не лише про ці два заклади. Ми говоримо про зміни у психіатрії загалом. У роботі цієї комісії, я буду пропонувати це керівництву ради, повинні брати участь насамперед фахівці-психіатри, а  також представники департаменту, трудового колективу, громадськості. Робоча група напрацює пропозиції, ми їх обговоримо і тоді буде результат», - підсумував обговорення Володимир Гірняк.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: