Я усвідомлюю, що мене підозрюють у нищенні майна ромів, – ймовірний організатор нападу на табір

yuriy-tychka
Фото: Громадське радіо

Пустомитівський районний суд Львова обрав запобіжний захід можливому організаторові нападу на ромське поселення у Львові Андрієві Тичці у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

Про це повідомляє Громадське радіо.

Адвокат 20-річного хлопця просив домашнього арешту. Захисник оскаржуватиме рішення в апеляційному суді.

«Він раніше не судимий, його ще можна вважати дитиною, він абсолютно не усвідомлював своїх дій. Він не має наміру перешкоджати слідству, переховуватись від суду. Він особа досить спокійна. Змісту впливати на потерпілих чи інших неповнолітніх осіб у нього немає, адже їхні свідчення вже долучені до матеріалів кримінального провадження. Намірів вчиняти якісь правопорушення у нього точно немає. Він проживає із самотньою матір’ю, підробляє, щоб допомогти їй. Просто сталась прикра випадковість», — зазначив адвокат хлопця Іван Яцишин.

Також адвокат вимагав, щоб засідання відбувалося в заритому режимі, без журналістів, бо мовляв є ризик, що на рідних хлопця тиснутимуть.

«Провадження стосується не лише підозрюваного, але й інших неповнолітніх осіб, дані яких далі будуть оголошені. Також існує необхідність запобігти розголошенню відомостей про особисте і сімейне життя й обставини, що принижують гідність особи. І є необхідність забезпечити безпеку осіб, які беруть участь у кримінальному процесі», — зазначив адвокат.

Утім засідання відбулось за участі ЗМІ. Юнак визнав свою вину у скоєнні хуліганських дій. Поки відмовився давати свідчення, за слова адвоката, через те, що хвилюється за життя рідних. У залі суду хлопець заявив, що в подальшому таки надасть свідчення.

«За статтею 296 (хуліганство — авт.) я свою вину визнаю… Я усвідомлюю, що мене підозрюють у нищенні майна ромів, завданні тілесних ушкоджень», — зазначив Тичка.

На запитання судді про те, чи робив він це сам, Тичка відповів, що діяла група із приблизно 16 осіб. Андрій Тичка розповів, що не має постійного місця роботи, підпрацьовує різноробочим на будівництвах. Зрештою підозрюваних, за його словами, знайомий, втім не був в дружніх стосунках. Про те, що вони усі неповнолітні не знав. Юнак розповів, що затримали його о 7-ій годині ранку наступного дня, весь час до затримання був вдома.

«Я усвідомив, що відбулося, стало страшно і перше, що прийшло у голову, — побігти додому», — сказав хлопець.

Упродовж останніх двох днів Пустомитівський районний суд обрав запобіжний захід для восьми підозрюваних. Усі перебуватимуть під вартою впродовж 2 місяців без права внесення застави.

Адвокати всіх обвинувачуваних заявили, що оскаржуватимуть ці рішення. Прокурор пояснив, що найвища міра покарання, пов’язана із важкістю вчиненого парубками злочину.

«Злочин, в якому підозрюються неповнолітні, є тяжким і ризики, які передбачені статтею 177 кримінально-процесуального кодексу, мають місце. Тому сторона обвинувачення дійшла висновку, що цей запобіжний захід буде достатнім», — сказав заступник начальника відділу ювенальної юстиції прокуратури Львівської області Юрій Матлах.

Мама підозрюваного Юрія Оксана вважає, що її сина «підставили».

«Ми вважаємо, як батьки, дитина не винна. Ми просили суд відкрити, щоб був доступ журналістів і телебачення, але нашого звернення не прийняли до уваги. У дитині я впевнена, дитину підставили. Є вказівка зверху, комусь це вигідно і комусь це треба. На місці злочину, як вони кажуть, не затримували, де от той весь був табір циганів. Дитина йшла по вулиці, над’їхала поліція і його затримали без всяких попереджень і пояснень», — зазначила мати підозрюваного.

За її словами, під час затримання одного з юнаків поліцейські не повідомили батьків і не дозволили відповідати на дзвінки.

Мати підозрюваного Ярослава Леся розповіла, що син навчався у військовому ліцеї і працював на будівництві.

«Того дня, у суботу, він просто півдня лежав, у нього дуже боліли руки і ноги, він був дуже перевтомлений, тому що 5 днів відпрацював дуже важко Я знаю всіх його друзів, він дружить зі своїми хлопцями з військового ліцею, тому що він там навчався два роки. Людина була в закритому військовому ліцеї, він не завжди приходив додому навіть на вихідні. Бо якщо не встигав з навчанням, мусив довчитися. Він прекрасно знає історію, закони» , — зазначила Леся.

За її словами, у райвідділку вона знайшла Ярослава з розсіченою головою.

«У нього текла кров. Я питала, чи йому надали медичну допомогу, він сказав, що ні. Він не може в мене в хаті курочку зарізати, то не той варіант, він може виглядає таким кремезним, сильним, прекрасним, але ні», — зазначила мати Ярослава.

Нагадаємо, внаслідок нападу, що стався уночі 23 червня, загинув 24-річний чоловік. Ще четверо осіб – 10-річний хлопчик, двоє 19-річних юнаків і 30-річна жінка – отримали тілесні ушкодження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: