Казки з берегів трьох морів презентуватиме восени Леся Кічура

Мушля1
фото: надане Лесею Кічурою

Дивись.info неодноразово писала про соціально-книжковий проект львівської казкарки та журналістки Лесі Кічури. Нам вдалося дізнатися, що на осінь письменниця готує приємну несподіванку для всіх своїх шанувальників. Яким буде продовження серії, запитали в неї особисто.

 – Коли вийде ваша третя казкова збірка?

– Восени! Дуже хочу встигнути забрати її з друкарні у вересні. Тому зараз, у літню пору, моя команда активно працює над усіма складовими цього казкового проекту.

– Ваша команда змінилася з попередніх разів чи це ті ж самі люди?

– Якось так складається, що кожна моя збірка це поступальний рух уперед. Щоразу доводиться шукати нового ілюстратора, бо попередні зайняті довготривалими проектами, а чекати ми не маємо змоги. Так до другої збірки ми знайшли Каріну Чепелу аж у Кривому Розі, а зараз знайшли Катерину Іванову аж у Києві. Проте труднощі мене не лякають, бо маючи досвід розумію, що подолавши їх, отримаю кращий результат.

До речі, перші малюнки Катерини настільки мене захопили, що я  ж певністю можу сказати, що третя книга буде неймовірно яскрава та талановито оформлена. У ній буде в рази більше розмальовок та кольорових ілюстрацій.  І кількість сторінок – також!

Моя теперішня партнерка у цій збірці має чимало нагород, зокрема – ІІ місце на ХІ Київському міжнародному книжковому ярмарку «Книжковий світ – 2008» за книгу С. Лагерлеф «Чудесна мандрівка Нільса», Почесну грамоту Державного комітету телебачення та радіомовлення України за оформлення книги «Неслухняний гарбузик». Катерина – лауреат премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва (оформлення книг «Йде до нас колядочка», «Лісовий урок» та «Пісня тоненької очеретини»)... Пишаюся, що маю нагоду працювати з такою талановитою та знаною ілюстраторкою.

– Якими ж будуть казки у цій збірці?

– Неймовірно мандрівними, бо привезені з узбережжя трьох морів – Червоного, Середземного та Чорного. Більшість текстів власне були написані під час відпусток. Це спонукало мене назвати чергову книгу «Добрі мамині казки. МАНДРИ». Бо неймовірних пригод під час пізнання нових країн, материків та земель – там справді дуже багато. Хочеться показати дітям, що мандрувати – дуже корисно, весело та цікаво. Адже крім нових вражень та знань, щоразу вони набувають нових знайомств і ніщо так не збагачує людину як відкриття нових місцин під час туристичних вилазок.

фото: надане Лесею Кічурою

– Скільки текстів увійшло і про яких героїв казки?

– Казок 10. Герої – направду дуже різні. Оскільки казки привезені з моря, то його там також багато. Тобто море виступає персонажем. Не буду переповідати сюжетів, але завдяки малюнкам Катерини Іванової ця збірка навіть візуально й емоційно спонукає до мандрів. На малюнках вода кольору аквамарину на кількох кольорових ілюстраціях до різних текстів немов промовляє: «Пора у відпустку! Тебе чекає море. Мандри. Пригоди!!!»

Про таких героїв, до слова, просили діти навесні під час наших читань! Серед них – розумна черепаха, морські коники, акули та кити; пташки – соловейко, орел та колібрі; жабенята та чаплі, і звісно діти ­– хлопчики й дівчата, в поведінці яких дітлахи конче впізнають себе.

Є й одна детективна казкоісторія – про Єнота. До речі, на її написання мене надихнув мій колега (Андрій Маринюк - АВТ,), коли своїм моментом у ФБ написав, що після детективних пошуків художника (бо Катерину справді дуже довго шукала - АВТ.), я конче мала б написати якусь казкову пригоду із тематики Шерлока Холмса. За кілька днів ця казка лягла на папір.

– Маєте задум щодо обкладинки?

– Так! Але нікому ще не розповідаю про нього (усміхається). Днями про нього вперше дізнається моя художниця. На ній будуть зображені деякі герої з моєї нової книги і ще дещо. «Оце дещо» – буде тим символічним моментом, коли читач не знаючи мене, як автора, мого проекту «Добрі мамині казки» та попередніх книг, що вийшли в ньому, побачивши цю обкладинку на полиці – точно захоче взяти її до рук і піти з нею додому!

Олег ГАЛІВ, фото з архіву Лесі КІЧУРИ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: