Канадські вчені розробили плащ-невидимку

6_main (1)

Дослідники змогли переломити промінь світла та зробити об'єкти невидимими. Технологію збираються використовувати для захисту даних.

Про це пише Новое Время.

Навіть у всесвіті Гаррі Поттера мантія-невидимка була чимось особливим і незвичайним для юних чарівників та міфічних істот.

Але сьогоднішні відкриття в області оптики доводять, що зробити об'єкти невидимими можна і без допомоги магії.

У Монреальському науково-дослідному інституті вчені винайшли технологію, яка може змінити світловий промінь та замаскувати об'єкти від людського ока.

Їхній пристрій називається спектральний невидимий плащ. Відкриття стало можливим завдяки властивостям зору людини, яка може сприймати далеко не всі частоти електромагнітного спектру.

Суть технології проста: через те, що візуально людина сприймає лише взаємодію світлових променів і об'єктів, на яких вони відображаються, - канадські вчені вирішили зробити так, щоб частота променя на вході в об'єкт була такою самою, як і частота променя на виході.

Простіше кажучи, коли сонячний промінь проходить крізь об'єкт, наприклад, червоного кольору, ми бачимо, що об'єкт дійсно червоний, оскільки промені інших кольорів проходять крізь нього без відображення.

Використовуючи спеціальний оптичний фільтр, вчені змогли вирівняти частоту променя на вході в об'єкт будь-якого кольору, щоб він не відображався і фактично став невидимим для людини.

Поки пристрій працює тільки якщо дивитися в нього під одним кутом огляду. Але творці плаща-невидимки кажуть, що теоретично можна зробити об'єкт невидимим з усіх боків.

Попри те, що розробники заявляють про прорив у розвитку невидимих ​​технологій, оптичний фільтр не збираються використовувати для маскування людей або інших живих об'єктів.

Система заломлення променів може стати в нагоді у телекомунікаціях, де для передачі інформації використовують широкосмугові світлові хвилі. Приховавши певні частоти цих хвиль, компанії зможуть захистити себе від зловмисників, які відстежують електромагнітний промінь та отримують доступ до інформації.

Раніше, головною проблемою маскування було те, що частота світлових хвиль змінювалася більше навколо об'єкта, ніж безпосередньо через нього. На додачу, пристрої змінювали світлові промені з різними проміжками часу, і зробити об'єкт невидимим повністю не виходило.

«Наше рішення дозволяє уникнути цієї проблеми і робить так, щоб хвиля проходила прямо через об'єкт, без будь-яких взаємодій з ним» - прокоментував співробітник науково-дослідного інституту Луїс Корте.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: